dissabte, 30 d’octubre de 2010

Muffins especiats i farcits de xocolata


Aquesta recepta és extreta d'un llibre dedicat als Muffins que em va deixar la meva amiga Diana, i d'on a partir d'ara us acribillaré a base de muffins moooolt diferents, i espero que igual de esponjosos i saborosos que aquests.

Ingredients: (per 8 unitats)

- 250 gr de farina
- 1 sobre de llevadura
- 250 gr de iogurt
- 130 gr de sucre
- 1 ou
- 75 ml de cafè fred
- 80 ml d'oli
- 2 culleradetes de cardamom fí
- 1 culleradeta de canyella
- 8 trossos de xocolata
- una mica més de xocolata per la decoració (opcional)

Primer barregem el cardamom i la canyella amb la farina i la llevadura.
A part mesclem l'ou, el sucre, el iogurt, el cafè i l'oli.

Anem incorporant la barreja de farina als ingredients líquids i ho mesclem bé.

Ara omplirem fins gairebé la meitat dels nostres motlles amb la massa i en reservarem la resta.
Al mig possem els trossos de xocolata, en aquest cas vaig fer la meitat de xocolata blanca i l'altre meitat de xocolata amb llet. També en podeu possar més o menys en funció de com sigueu de xocolaters.

Finalment acabem d'incorporar la massa tot tapant els trossos de xocolata.
Enfornem a 180º amb el forn preescalfat durant uns 20 min.

Els podem decorar tot fent uns dibuixos amb una mica de xocolata fossa i amb l'ajuda d'un corneto o un biberó, sempre deixant refredar una mica la xocolata perquè sinó les figures poden quedar en nyaps indefinits (ho sé per experiència).

Per últim només cal menjar-los a poc a poc i degustant tots els sabors. Aquests són els muffins més esponjosos que he provat fins el moment, i jo encara ploro de l'emoció.


Bon profit!

divendres, 29 d’octubre de 2010

Tarta de formatge de cabra / dos versions



Aquesta magnífica recepta la vaig treure del blog "Cuina per llaminers" i he pensat aprofitar l'ocasió per fer-ne també unes mini tartaletes de formatge de cabra amb un xic de melmelada de tomàquet cassolana.

Ingredients:

- 1 pasta de full
- 200 ml de llet
- 200 gr de formatge de cabra
- 1 ou
- canonges o les fulles d'enciam que us vingui de gust
- tomàquets cherry
- tonyina
- sal i pebre
- orenga
- oli, vinagre de mòdenna i mel

Primer possem la pasta de full en un motlle i el cobrim amb paper sulfuritzat amb un pes al damunt, perquè no se'ns arronsi la massa. Ho enfornem uns 10 min a 190º i el treiem fóra.

Ara mesclem amb un tourmix el formatge, la llet i l'ou. Salpebrem i afegim una mica d'orenga o romaní. Trobo que són bons aliats del formatge de cabra i queda molt bé.

Possem la mescla dins la pasta de full i enfornem durant 20 min. Ho deixem refredar i després preparem l'amanida amb una vinagreta d'oli, vinagre de mòdena i una culleradeta de mel. Afegim l'amanida al damunt en el moment de servir.



L'altra proposta és un aperitiu seguint el mateix sistema però en uns motlles de silicona més petits.
Un cop refredats els coronem amb una mica de melmelada de tomàquet, i cap a la nevera.



Són dos variants molt diferents i per a tots els gustos, pels qui els agradi molt el formatge de cabra, i pels qui el refereixin de mossegada.

Bon profit!

dimarts, 26 d’octubre de 2010

Donuts farcits



Ja sé que sóc insistent amb els Donuts, però aquesta vegada tenia el "mono" de fer-los farcits.
Aquesta vegada vaig provar la recepta amb la que ens tempta "L'exquisit" a http://nl-bcn.blogspot.com/2010/09/donuts.html i la veritat... tenen tota la raò en dir que aquesta és la definitiva, ja que el resultat són uns donuts esponjosos més no poder, i amb el seu punt just de dolçor.

Ingredients:

- 1 ou
- 50 gr de mantega
- 90 ml d'aigua tèbia
- 140 ml de llet
- 50 gr de sucre
- 5 gr de sal
- 450 gr de farina
- 13 gr de llevadura seca de panaderia (jo en vaig posar un sobre, 5,5 gr)
- nocilla o nutella

Pels que tinguin panificadora posseu tots els ingredients seguint l'ordre indicat dins la cubeta. Possem el programa de masses amb llevada.

Pels qui no tinguin panificadora hauran de mesclar tots els ingredients aconseguint una massa elàstica i ben integrada. Deixeu llevar durant una hora dins un bol tapat.

Després de deixar llevar la massa l'estirem i fem els nostres cercles amb un talla pastes o un motlle per emplatar.

Possem una cullerada generosa de nocilla o nutella al mig del donut i tapem amb un altre cercle tot prement amb els dits.

Deixem llevar els donuts tot tapadets amb un drap almenys durant 1 hora més.



Seguidament escalfem oli de girasol en una paella gran i anem fregint els nostres donuts farcits. Els reservem en un plat amb paper absorvent i els acabem amb una mica de cobertura de xocolata, tot anar sucant, o amb un glassejat tot anar pintant.

Ingredients per la cobertura de xocolata:
- 100 gr de xocolata negra
- 25 gr de mantega
- 3 cullerades d'aigua.

Ho podem anar escalfant al microones mentre ho treiem per anar mesclant. Anem incorporant aigua si veiem que la textura és massa consistent.

Ingredients per la glassa:
- 100 gr de sucre llustre
- 2-3 cullerades d'aigua freda



I com que ja queda menys per la Castanyada, aquí us presento la Castanyera particular de casa, tot descansant després d'un dia molt dur de treball....ja us podeu imaginar.

Bon profit!

diumenge, 24 d’octubre de 2010

Pastís de poma holandès



Els pastissos de poma com molts altres tenen infinites variants, però com que el típic de sempre no m'acaba de sortir com jo espero, em vaig decidir per provar aquesta proposta del meu llibre de postres, pastissos i galetes al qual li estic treient moooolt sortit.

El resultat és escandalós, és boníssim i lleuger al paladar. La canyella desperta tots els sentits i d'aspecte fa goig i tot. Us recomano de veritat que el proveu de fer, és senzill i quedareu contents així doncs millor anem per feina, no?

Ingredients:

- 4 pomes (si són de Girona millor)
- 1 cullerada de sucre avainillat
- 3 cullerades d'aigua
- 250 gr de farina
- 150 gr de mantega tova
- 200 gr de sucre
- 4 ous
- 1 sobre de llevadura
- 55 gr d'ametlla mòlta
- 1 cullerada (de les de postres) de canyella

En primer lloc pelem les pomes i les tallem a trossos. Les possem dins un cassó amb l'aigua i el sucre avainillat. Si no en tinguéssiu com és el meu cas, podeu posar la cullerada de sucre i una vaina de vainilla oberta per la meitat. Ho posseu a coure a foc mig durant 20 min, treieu la vaina de vainilla, ho tritureu i ho reserveu. Aquest pas el podeu deixar fet al matí i fer el pastís quan podeu, així no us ocuparà tant temps.

Després barregem la mantega amb el sucre i anem afegint els ous un a un previament batuts. Finalment afegim la farina amb la llevadura mesclades, i per últim l'ametlla i la canyella. Jo us recomano una cullerada de les de postres, sense por! La canyella hi dóna un toc molt bo, si us agrada bé i si no, en posseu menys cap problema.



Un cop tinguem la massa incorporem la meitat dins el nostre motlle i l'escampem amb una espàtula. A sobre hi possarem el puré de poma i l'escamparem, i per últim afegim la resta de massa damunt del puré escampant bé fins que cobreixi tot el motlle.
Després ensucrem la part de dalt i llestos.



Enfornem a 180º amb el forn prèviament escalfat durant uns 30-35 min, fins que al punxar-lo amb un ganivet aquest ens sorti net.
El deixem refredar i ensucrem amb sucre llustre, tot escampant amb compte perquè quedi uniforme.




Bon profit!

divendres, 22 d’octubre de 2010

Hamburguesa



No hi ha res millor que preparar-se una hamburguesa cassolana. Ahir vaig provar de fer el pa propi d'aquest entrepà típic dels yankis i la veritat és que canvia molt dins el paladar. La recepta la vaig extreure de "directoalpaladar.com". Facilíssima de fer i us sortirà un pa super esponjós i melós. Aviso que les quantitats us donaràn per 4 pans d'hamburguesa mitjanets.

Ingredients pel pa d'hamburguesa:

- 25 gr de mantega
- 1/2 culleradeta de sal
- 1/2 culleradeta de sucre
- 125 ml d'aigua
- 250 gr de farina
- 1 culleradeta de llevadura
- llavors de sèsam per decorar

Si tenim panificadora incorporem dins la cubeta tots els ingredients seguint l'ordre indicat. Possem el programa d'amassar i llestos. Si no tenim panificadora unicament barregem els ingredients tots plegats fins obtenir una massa elàstica.

És un pa que no cal que fermenti, de manera que un cop tinguem la massa en farem 4 boletes i les aplanarem damunt d'una safata per anar al forn. Remullem una mica el barret del pa amb una mica d'aigua i possem el sèsam pel damunt. Els tapem amb un drap i deixem que fermentin durant uns 30 min.

Seguidament els enfornem a uns 210º fins que agafin una mica de color, al cap d'uns 15-20 min.
Els deixem refredar i ja els podrem obrir per preparar la nostra hamburguesa.



Una hamburguesa accepta múltiples variants, però sempre acostumo a possar aquests ingredients:
- unes rodanxes de tomàquet
- unes fulles d'enciam
- una llonça de formatge ( si és emmental millor)
- hamburguesa de carn de vedella salpebrada i amb un toc d'alfàbrega
- ceba caramel·litzada

Un cop de forn per escalfar el formatge i llest!


Bon profit!

dimarts, 19 d’octubre de 2010

Xuixos



Feia massa temps que tenia aquest repte i el resultat és incomparable amb els que hem acostumat a comprar alguna vegada. Jo us animo que ho proveu de fer, i els que tinguin panificadora no poden posar cap mena de pega.

Aquesta recepta l'he extret del blog "Cuina per a llaminers" tot i que he fet algunes modificacions.

Ingredients:

- 1 ou
- 25 gr de mantega
- 90 ml de llet
- 1/2 culleradeta de sal
- 55 gr de sucre
- 250 gr de farina
- 1 i 1/2 de llevadura
- crema pastissera
- oli de girasol per fregir

--> Per fer la crema podeu seguir la recepta indicada http://acabatdefer.blogspot.com/2010/07/niu-de-fruites.html

Amb la panificadora aquesta recepta és ben senzilla. Incorporem els ingredients dins la cubeta seguint l'ordre indicat i possem el programa de fer massa i llevada, és a dir el que està indicat com a masses de pizzes, etc...
Pels qui no tinguin panificadora només han de barrejar els ingredients i anar incorporant la farina, amassant dins un bol i anar lligant la massa fins tenir una bola ben elàstica. Deixar-la llevar un parell d'hores.

Un cop tinguem la massa llevada la treiem i l'estirem amb un corró fins aconseguir un gruix de 1/2 cm. En fem triangles i col·loquem una mica de crema a la base, els enrrotllem amb compte com si féssim croissants tenint present que la crema se'ns pot escapar pels costats és important anar tapant les puntes amb la pròpia massa. Els reservem damunt una safata i els guardem dins el forn per exemple, perquè llevin durant 1 hora més.



Finalment escalfem oli de girasol en una paella i anem fregint els xuixos de dos en dos vigilant que no se'ns cremin, amb el foc mig.

Un cop fregits els escorrem en paper absorvent i els passem per un plat ple de sucre per ensucrar els nostres xuixos. Per donar-hi un toc podeu espolsar un pessic de canyella en pols per cadascún i ja tindreu llestos els vostres xuixos per fer un esmorzar diferent, o un berenar de festa.



Bon profit!

diumenge, 17 d’octubre de 2010

Pa grec d'olives negres



Aquesta és una recepta extreta del blog
http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-panes/receta-de-pan-de-aceitunas-griego

Es tracta d'un pa amb molta molla, el que el fa ser molt esponjós i agraït. No tendeix a tenir una crosta molt potent però els aromes d'olives negres, orenga i sèsam fa que es converteixi en un pa força habitual un cop l'heu provat de fer.

Ingredients:

- 1 cullerada sopera d'oli
- 260 ml d'aigua
- 450 gr de farina
- 1 culleradeta de sal
- 5 gr de llevadura seca
- 2 cullerades de sèsam
- 1 cullerada d'orenga
- 125 gr d'olives negres sense os i tallades a rodanxes

Pels que tinguem panificadora només haurem d'afegir els ingredients excepte les olives negres en l'ordre indicat. Posar el programa 1 i deixar que vagi mesclant i llevant, i finalment el podeu treure abans de coure o si ho preferiu deixar que es cogui allà mateix.

Qui no tingui panificadora haurà d'escalfar l'aigua fins que estigui tèbia i afegir-hi la llevadura.
En un bol tindrem la farina, la sal i l'oli, i anirem incorporant aigua fins aconseguir una massa ben lligada. Després incorporem el sèsam i l'orenga, i finalment les olives.

En tots dos casos cal tenir en compte que un cop afegim les olives necessitarem un xic més de farina, ja que tenen força aigua i no ens permetria treballar bé la massa.

Finalment deixem llevar unes dues hores amb el bol ben tapat. Donem la forma que volguem i l'enfornem amb el forn preescalfat a 210º durant uns 20-25 min fins que estigui torradet i buit al tacte.





És una autèntica delícia, res a envejar al pa d'olives dels forns de pa.
Bon profit!

dissabte, 16 d’octubre de 2010

Trena Briox



Tenia pendent provar de fer el meu primer brioix, però pel que he vist, tastat i olorat no serà pas l'últim.

Ingredients:

- 2 ous
- 100 gr de mantega tova en dauets
- 80 ml de llet
- 75 gr de sucre
- 380 gr de farina
- 20 gr de llevadura de forner
- 100 gr de panses (la quantitat al gust)

En primer lloc possem a escalfar la llet fins que la tinguem tèbia, i en aquell moment afegim la llevadura. Seguidament incorporem els 2 ous batuts, la mantega i el sucre.

Després anem incorporant la farina fins aconseguir una mescla homogènia que ens permeti obtenir una bola que es desenganxi de les mans. Finalment afegim les panses i seguim treballant la massa.
La deixem llevar dins un bol tapada amb paper film fins que dobli el seu volum.

Pels que tinguin panificadora només han d'introduir els ingredients en l'ordre indicat, posar el programa 4 de brioix i abans de que es cogui treure'l per seguir amb la recepta.

Després desgasifiquem la massa, la partim en 3 i l'estirem. Fem 3 cilindres i els ajuntem per fer una trena. La col·loquem damunt de paper sulfuritzat i ho tapem durant 1 hora aproximadament perquè dobli el seu volum.

Escalfem el forn a 180º. Pintem la trena amb una mica d'ou, hi tirem una mica de sucre per sobre i l'enfornem al pis de sota de tot a 170-180º durant uns 15 min.



Passat aquest temps anem controlant que no se'ns cremi i si es torrés massa aviat la tapem amb paper d'alumini o baixem la temperatura.



Aquest brioix com molts altres és boníssim per esmorzar, acompanyat d'un tros de xocolata, sol, amb melmelada, amb xocolata calenta, i un llaaaaarg etcètera.
No és gens difícil de fer, queda esponjós i et deixa la casa ben aromatitzada.





Bon profit!

dimecres, 13 d’octubre de 2010

Cors de xocolata



L'altre dia una amiga em va promocionar les ofertes del Lidl, entre les quals em vaig encapritxar d'un set de tallapastes que em va obligar a anar-hi fletxada i endurme'l.
Amb tantes formes que hi havia no me'n vaig poder estar i vaig optar per fer uns cors amb gotetes de xocolata, que pel que em diuen es desfan a la boca com les galetes escocesses.

Ingredients: (per unes 15 galetes)
- 115 gr de mantega tova
- 50 gr de sucre
- 175 gr de farina
- 100 gr de gotes de xocolata
- 1 cullerada de llet

En primer lloc barrejarem la mantega i el sucre, i un cop ben batut incorporem la cullerada de llet.

Després anirem afegint la farina mica en mica, i per últim les gotes de xocolata, fins que ens quedin tots els ingredients ben incorporats. En fem una bola que l'embolicarem amb paper film i la reservarem a la nevera durant 1 h.

Passada la hora estirarem la massa amb l'ajuda de dos papers sulfuritzats (sinó se'ns enganxarà al corró i ens recordarem de déu i sa mare).
Tallem la massa amb el tallapastes en forma de cor, o si no el tinguéssim en podem fer unes de rodones que sortiran igual de bones.



Enfornem durant uns 12-15 min a 180º, fins que les veiem dauradetes i fermes.
Les deixem refredar damunt d'una reixa i ja les podrem guardar dins la seva caixa.






Bon profit!

dimarts, 12 d’octubre de 2010

Coca de xocolata amb avellanes



Des que conec el Forn de Cabrianes que m'he fet fan d'aquesta coca. A les fires medievals sempre te'ls trobes, a les festes també i al Bages n'és ple d'aquests forns predilectes. He intentat mil vegades simular aquesta coca però és impossible, em penso que hauré de tornar a fer una cata per desxifrar amb més cura els ingredients.

Ingredients:

- 1 fulla de pasta de full
- 100 gr de xocolata negra
- 50 gr d'avellanes picades
- 200 ml de llet
- 1/2 culleradeta de maizena
- sucre
- 1 ou

En primer lloc tallem la pasta de full en dos rectangles. Els estirem i els reservem.

Possem la xocolata amb la llet i les avellanes picades dins un cassó, i el duem a coure a foc baix. En aquest cas he utilitzat xocolata negra sense gens de sucre, però podeu feu servir xocolata amb llet i us quedarà més dolça, això depèn del gust.

Un cop agafi el bull, remenem la maizena amb una mica de llet i l'aboquem dins la barreja. Remenem fins que quedi ben espès, i ho deixem refredar.

De mentres batem l'ou i tallem un dels rectangles de pasta de full a tires, d'aquesta manera en col·locarem 4 damunt l'altre rectangle que farem servir de base, com si estiguéssim fent un marc de fotos.
Anem enganxant amb l'ou i seguidament hi aboquem una mica de la xocolata amb avellanes. Anem agafant les tires que teniem fetes i adornem la coca com si fos una reixa. Acabem d'enganxar amb l'ou batut i ja ho podem enfornar.



Deixem la coca dins el forn a 250º durant 10-15 min, fins que enrrosseixi.



Bon profit, i visca el Forn de Cabrianes!

dilluns, 11 d’octubre de 2010

Espaguetis amb camagrocs i gambes



Ingredients: (per 2 persones)

- 200 gr d'espaguetis
- 2 alls
- 3 guindilles senceres de "pimienta cayena"
- gambes
- camagrocs
- oli i sal

Primer de tot possarem a infusionar l'all i la "pimienta cayena" dins una paella amb una mica d'oli, en aquest cas demano que siguem generosos, però tampoc ens passem de generositat.
La paella haurà d'estar a foc baix i deixar que l'oli es vagi impregnant de les aromes mica en mica.

De mentres possem a bullir els espaguetis dins una olla ben calenta amb aigua, oli i sal.

Anem tallant les gambes per la meitat o les deixem senceres (això va al gust), i les incorporem dins la paella d'alls perquè es vagin enrrossint. Al cap d'una estona incorporem els camagrocs, ho deixem coure a foc mig i ho reservem.

Un cop estiguin els espaguetis al dente, els escorrem i els afegim dins la paella amb les gambes i els camagrocs. Hi donem unes quantes voltes i ja ho podem servir.

Un plat suculent i atrevit, sobretot si us agrada el picant. Sinó treieu la "pimienta cayena" i un all i disfruteu de la mateixa manera.

Bon profit!

dissabte, 9 d’octubre de 2010

Pastís de trufa i nectarina



Aquest és un dels pastissos que vaig treure d'un llibre on s'hi troben postres, galetes, muffins i pastissets de tota mena. Però aquesta vegada li tocava el torn en aquest. Es tracta d'un pastís que simula ser una trufa gegant, amb nectarina i una mica de streusel però aquest cop innovat per mi, d'ametlla.

Ingredients:

- 250 gr de xocolata negra
- 150 gr de mantega
- 225 gr de sucre llustre
- 4 ous
- 1 nectarina grossa o 2 petites ben madures
- 100 gr d'ametlla en pols

En primer lloc fonem la xocolata amb 100 gr de mantega. Mentrestant separem els rovells de les clares, i barrejem els rovells amb 175 gr de sucre llustre, fins que quedi una mescla ben esponjosa.

Un cop fossa la xocolata, la mesclem amb la barreja anterior.

Muntem les clares i les anem incorporant a la massa, tot vigilant que no s'abaixin. Seguidament incorporem aquesta mescla dins el motlle.

Ara ens possem a netejar la nectarina i la tallarem a rodanxes o en quarts, i la possarem damunt de la massa amb la pell cap abaix.

Finalment fem l'streussel barrejant l'ametlla en pols, els 50 gr de mantega estovada i els 50 gr de sucre llustre. I anem possant trossos d'aquesta massa pel damunt de la nectarina.´

Enfornem amb el forn prèviament escalfat a 190º durant uns 30 min, fins que la nectarina estigui tova.



Un cop el treiem del forn el deixem refredar i el guardem a la nevera.

Cal dir que aquest pastís surt més bo havent-lo fet el dia abans, ja que la trufa queda més consistent i sinó se'ns trencaria a trossos.

No és dels pastissos més vistossos que hagi fet, però qui el va fer per primera vegada va tenir una bona pensada, surt deliciós i impressiona el contrast de sabors i textures.



Bon profit!

dijous, 7 d’octubre de 2010

Pizza de camagrocs



Si alguna cosa ens agrada a casa són les pizzes de camagrocs. Esperem amb ànsies la temporada de bolets per carregar cistellades i poder-ne congelar, així les pizzes sempre seran d'aquelles que ens fan somniar.
Fixeu-vos que els camagrocs sempre són d'allò més agraït, sempre n'hi han i a més en grans comunitats ben amagadets per qui els trobi, de manera que si quedes decebut per falta de rovellons, ceps, llanegues, etc.... sempre pots recollir camagrocs que no et fallaran mai.

Ingredients:

Per la massa de pizza --> http://acabatdefer.blogspot.com/2010/05/pizza-de-pebrots-del-piquillo.html

- Sofregit de tomàquet, el podeu fer a casa o comprat
- mozzarella al gust
- llàmines de pernil dolç
- camagrocs
- oli, pebre i orenga

Quan tinguem la pizza estirada la pintem amb el sofregit de tomàquet. Possem per sobre la mozzarella, amb 1 quart de sobre ja en feu, però va al gust.
Després col·loquem llàmines de pernil dolç que lliga molt amb els camagrocs, i per últim hi afegim forçes camagrocs sense cap vergonya.

Enfornem amb el forn prèviament escalfat a 250º i col·loquem la pizza al pis d'abaix de tot. Al cap d'uns 10 min ja la tindrem feta.



Quan la treiem sempre és bo afegir un rajolí d'oli d'oliva, una mica de pebre i una mica d'orenga, i llestos.
A punt per degustar la tardor, i a veure si s'acaba d'animar aquest Octubre!



Bon profit!

dimecres, 6 d’octubre de 2010

Muffins de maduixa i xocolata blanca



Ja fa dies que rumio una combinació perfecte per uns muffins i l'altre dia rumiant rumiant vaig pensar que seria bo ajuntar unes maduixes deshidratades que tenia per casa amb xocolata blanca. La veritat és que lliga molt bé, i la olor de maduixa a la caixa de muffins hipnotitza!

Ingredients: (10 unitats)

- 1 iogurt de maduixa
- 5 cullerades de llet
- 100 gr de mantega estovada
- 2 ous
- 1/2 sobre de llevadura
- 275 gr de farina
- 225 gr de sucre
- 100 gr de xocolata trencada a trossos
- 75 gr de maduixes deshidratades (les podeu trobar a qualsevol tenda de venta de fruits secs)

Primer de tot afegim dins un bol el iogurt, la llet, els ous i la mantega. Ho barrejem i anem afegint la farina, la llevadura i el sucre.
Finalment incorporem la xocolata trencada en trossos grans i les maduixes lleugerament picades.

Col·loquem la mescla dins les flameres amb els motlles de paper i enfornem a 190º durant 20-25 min.


És molt fàcil de fer, amb un gust fí i deliciós. I és que a vegades fins i tot és bo deixar córrer l'imaginació!



Bon profit!

dilluns, 4 d’octubre de 2010

Tonyina a la riojana


Ai la Rioja la Rioja... aquells carrerons al vespre d'Haro.... aquelles verduretes envejables....aquells paisatges plens de turons farcits de vinyes i més vinyes....i el vi.... què haig de dir del vi de la Rioja....

La Rioja em té captivada, però encara em va enamorar més quan vaig provar aquesta recepta típica d'allà. És d'aquells plats que mentres el proves vas desxifrant els ingredients, i espero que els hagués clavat a mida perquè sinó... em temo que hauré de tornar a la Rioja tant si com no!


Ingredients: (per 2 persones)

- dos talls de tonyina o ventresca (és més fàcil trobar tonyina però un dia és un dia)
- 1 ceba
- 1 gra d'all
- 1 pebrot vermell
- 4 tomàquets
- oli, sal i sucre

En primer lloc tallem la ceba i l'all ben petits i els possem a daurar a la paella.
Anem netejant el pebrot vermell, treiem nervis i llavors i el tallem a dauets. Ho afegim a la paella amb la ceba un cop s'hagi enrrossit.
Tallem els tomàquets a quarts, els pelem i els netejem. En fem dauets i ho incorporarem amb la resta de verdures. Afegim sal i una mica de sucre per l'acidessa i ho deixem fer xup xup una bona estoneta a foc molt i molt lent.

Quan ja estigui fet el sofregit ho podeu triturar o servir així mateix, com us agradi més.
Posseu a coure la tonyina a la planxa però no massa estona, perquè si alguna cosa té la tonyina és que pot ser molt bona però si ens passem de cocció no hi ha qui se la mengi.

Per últim servim els talls de tonyina amb la seva salsa.

Bon profit!


diumenge, 3 d’octubre de 2010

Charlotte d'avellanes

´

La Charlotte és un postre amb història que consisteix en cobrir el voltant amb melindros ja siguin tous o dels típics de "soletilla". La tradició era omplir-lo de melmelada de maduixes i llimona, però al cap d'uns anys les diferents opcions de completar-la en són tantes com persones hi ha al món, és a dir... un fotimer.

Aquest cop tenia ganes de provar-la de fer, i primer se'm va passar pel cap fer-hi una mousse de llimona, després una mousse de xocolata, fins que al final mirant blogs vaig descobrir una de les magnífiques receptes de la Gemma del blog "http://blogs.cuina.cat/lacuinadecasa/", on vaig quedar-me fascinada amb la mousse d'avellana.



Així doncs vaig optar per fer una charlotte amb mousse d'avellana, molt fàcil:

Ingredients:

- melindros
- 6-7 galetes
- 75 gr de mantega fossa

En primer lloc prepararem la base del pastís trinxant les galetes i barrejant-les amb la mantega. Un cop ho haguem escampat col·locarem els melindros i farem servir la base del pastís com a recolzament. Ho reservem a la nevera.

- 400 ml de gelat d'avellana
- 250 gr de mascarpone
- 5 fulles de gelatina
- 100 gr de sucre
- 200 ml de nata líquida

Per fer la mousse dissolem la gelatina en aigua freda i la deixem reposar.
Barregem el mascarpone amb el sucre i tot seguit hi afegim el gelat.
Escalfem una mica d'aigua i hi dissolem la gelatina un cop escorreguda. Ho incorporem a la mescla anterior.
Finalment muntem la nata i l'anem incorporant mica en mica a la mousse.
Aboquem la mousse dins el nostre motlle amb els melindros i ho deixem quallar al congelador.



És recomenable fer-ho un dia abans de ser consumida, i treure-la del congelador i deixar-la a la nevera dues horetes abans del postre.

Porveu-la de fer, és senzill i agrada molt.

Bon profit!