dimecres, 27 de juny de 2012

Púding de mel i mató


Aquest mes des de Memòries d'una cuinera ens proposaven que preparéssim un plat on el tradicional mel i mató prengués protagonisme. Així que pensant pensant vaig consultar la meva proposta al cap de la tribu de casa i tractant-se d'un amant dels púdings, no vaig tenir més remei que experimentar amb un púding de mel i mató.

Els records que em dóna aquesta combinació d'ingredients és l'autèntica passió que tenia de petita pel mató, combinat amb sucre quan era un marrec i canviant-lo per un bon raig de mel un cop anava creixent centímetres. Sens dubte és un postre ideal amb uns fruits secs, en ple hivern o en ple estiu, però i en púding?

Ingredients (2 unitats o 4 de petites):
- 1 ensiamada petita o un brioix de mida petita
- un polsim de canyella en pols (1/2 culleradeta)
- un polsim de cardamom en pols (1/2 culleradeta)
- 200 ml de llet
- 150 gr de mató
- 60 gr de sucre
- 1 ou
- 2 cullerades de mel de flors blanca



Dins un bol hi posem la llet, el sucre, el mató, l'ou i els polsims de canyella i cardamom. Ho triturem amb la batedora i reservem.
A la base dels nostres gotets o pots on presentarem el púding hi aboquem una cullerada de postres ben plena de mel de flors blanca.

Tallem l'ensiamada a daus mitjans i els posem al damunt de la mel. Afegim una mica del batut de mató que haviem preparat abans fins la meitat del got perquè s'empapí bé. Al cap d'uns 5 min acabem d'afegir la resta del batut.

Enfornem al bany maria durant uns 50 min a 180º. Si veiem que els retalls de brioxeria corren el perill de torrar-se massa tapem el nostre púding amb una mica de paper d'alumini.

Un cop cuit el deixem refredar i seguidament el conservem a la nevera abans de servir.

Bon profit!

dilluns, 25 de juny de 2012

Curd de llima amb crema de formatge

Tots coneixem el curd de llimona però se us ha passat pel cap degustar un curd de llima? La llima no és tan àcida com la llimona, té aquell repunt més dolçot que et fa axinar els ulls i posar cara de vici a la vegada.
Així que el divendres vaig pensar que en forma de crema quedaria genial per donar la benvinguda al cap de setmana. El resultat va agradar i molt, és senzill de fer i ideal per acabar un àpat a l'estiu.


Ingredients (2 unitats):
-100 gr de formatge crema
- 100 ml de nata líquida
- 50 gr de sucre
- ratlladura de mitja llima
- 1 ou
- el suc de dues llimes
- 50 gr de mantega
- 75 gr de sucre
- ratlladura d'una llima

En un bol hi posem el formatge crema amb la nata, els 50 gr de sucre i la ratlladura de mitja llima.
Ho muntem amb l'ajuda d'unes varilles i quan ho tinguem ben ferm ho aboquem a la base del nostre got o copa on ho servim. Reservem a la nevera.

Per fer el curd de llima haurem de posar dins un cassó el suc de llima juntament amb el sucre, la ratlladura de llima i la mantega, que haurà d'escalfar-se a foc mig.
Mentres el sucre i la mantega es dissolen, anem batent l'ou i seguidament l'afegim a la mescla amb l'ajuda d'un colador perquè quedi ben fi.
Anem barrejant sempre a foc suau i sense deixar de remenar fins que espesseixi. Deixem refredar una mica.

Per acabar el nostre gotet de llima afegim la meitat del curd de llima al damunt de la crema de formatge. Podem acabar de decorar amb una mica de ratlladura de llima i conservem a la nevera fins el moment de servir.


Bon profit!

dijous, 21 de juny de 2012

Púding de crema de xocolata

Avui toca altra vegada xocolata, i de la negra no hi puc fer res. Tinc un problema, i és que cada cop que tinc xocolata blanca a casa un ratolí se la cruspreix ....i al final la xocolata negra acaba sent la obligada protagonista dels meus dolços.

Us presento un púding no gaire corrent, amb una cremeta de xocolata que el fa tant i tant cremós que ens farà oblidar les penes.

Ingredients (2 persones):
- 1/2 "sobao" gran o un de petit, o qualsevol retall com magdalenes o melindros
- 2 ous
- 200 ml de llet
- 100 gr de xocolata negra
- 50 gr de sucre
- 1 culleradeta de canyella en pols
- 1 culleradeta de pasta de vainilla

Posem la llet amb la canyella i la vainilla a escalfar dins un cassó. Trenquem els retalls de brioxeria que tinguem a mà i els col·loquem a la base de cada bol individual on ho volguem servir.

Un cop tinguem la llet calenta, l'aboquem mica en mica al damunt dels nostres retalls de "sobao" perquè vagin remullant-se. No cal que quedi totalment submergit en la llet però si ben empapat. Reservem.

Fonem la xocolata al bany maria, i de mentres batrem els ous amb el sucre fins que doblin de volum.
Un cop tinguem la xocolata desfeta la deixem refredar una mica i l'aboquem en fil a la barreja d'ous.
Mesclem fins obtenir una crema de xocolata que finalment ens servirà per cubrir els nostres retalls de "sobao" embeguts.

Enfornem uns 15 min a 180º, o fins que veiem que la crema comença a quallar-se. És important estar atent, ja que si la deixem massa estona perdrà aquella cremositat tan bona, val més que ens quedi ben cremosa del centre que no pas massa cuita dels voltants.

Deixeu refredar i conserveu a la nevera ben fresquet abans de servir.

Podeu espolsar una mica de cacau en pols abans de servir, o decorar amb una mica de nata aromatitzada.

Bon profit!

dimecres, 20 de juny de 2012

Cake de carbassó i xocolata

Fa temps que tenia pendent fer aquesta recepta i la veritat és que l'espera ha valgut la pena. Molts pensareu..... "Ai ux.... amb carbassó?? i és bo??? si tu ho dius....." En canvi, si us el deixen provar abans de saber què porta segur que la cara de sorpresa canvia totalment.

El carbassó no es nota gens, simplement cumpleix la seva finalitat d'aportar humitat a un cake de xocolata semi-amarg i la mar de deliciós.
La textura pot recordar a un cake amb xocolata desfeta fornejat, però encara més humit i bo.
Una bona manera de menjar verdura, no creieu?

Ingredients:
- 300 gr de carbassó ratllat amb la seva pell
- 4 ous
- 200 gr de sucre morè
- 270 gr de farina
- 1 sobre de llevadura
- 1 culleradeta de pasta de vainilla
- 150 ml de llet
- 130 ml d'oli d'oliva
- 100 gr de cacau en pols pur "Hershey's cocoa" de My lovely food

En un bol batem els ous amb el sucre fins que doblin de volum. Seguidament hi afegim els líquids, com la llet, l'oli i per últim la pasta de vainilla.

Després mesclem la farina amb la llevadura i l'anem afegint en tandes. Fem el mateix amb el cacau en pols i anem amb compte de que quedi tot ben mesclat i sense grumolls.

Per últim afegim el carbassó que haurem netejat i ratllat amb la seva pròpia pell i mesclem.
Cobrim amb paper sulfuritzat el nostre motlle per fer cakes i aboquem la massa dins.

Enfornem uns 60 min a 170º. Un cop hagi passat el temps punxem amb un punxó per veure si surt net i el deixem refredar damunt d'una reixeta abans de conservar.


Bon profit!

dilluns, 18 de juny de 2012

Crema de toffee








































Una recepta per sortir del pas i quedar com una reina en un moment de res. Aquesta recepta la vaig veure al bloc de la Isabel, i com totes les receptes que ella ens prepara ho acabaries fent tot.... però vaig optar per versionar les seves natilles de toffe, en la tradicional crema que nosaltres acostumem a prendre aquí però amb un toc de caramel que ultimament m'està viciant.

El resultat és una crema fina fina, d'un gust boníssim i gens empalagós, només sentireu el cant de les culleres en el moment de servir-la...

Ingredients (4 gotets petits):
- 400 ml de llet
- 5 rovells d'ou
- 75 gr de sucre
- 40 gr de maizena
- 75 gr de perles de caramel "Nestle Toll House" de My lovely food
- Crispies de caramel per decorar

En un cassó hi posem 300 ml de llet i les perles de caramel, ho deixem escalfar a foc baix i esperem a que el caramel s'hagi dissolt.

En un bol batem els rovells i el sucre amb la meitat de la llet restant. A part dissolem la maizena amb la resta de la llet i la deixem preparada per quan la necessitem.

Afegim un rajolí de llet calenta amb els rovells i remenem perquè no hi hagi tant contrast de temperatures. Aboquem la mescla dels rovells dins el cassó amb la llet i anem remenant amb unes varilles, sempre amb el foc baix.

Quan comença a arrencar el bull hi afegim la maizena que teniem preparada i no deixem de remenar.
En el moment en que espesseixi al gust ho apartem del foc i omplim els nostres gotets individuals.

Acabem de decorar amb uns crispis de caramel o una mica de caramel ratllat.
Deixem refredar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

divendres, 15 de juny de 2012

Mousse de cafè Irlandès

Ja tornem a tenir el dia de la recepta del 15 aquí, i aquesta vegada els nois d'els fogons de la bordeta i xocolata desfeta ens proposen que pensem idees per fer còctels, i la veritat és que amb tantes copes que veurem avui ens anirà de conya agafar propostes refrescants i xispejants per les nits d'estiu!

Des d'aquí col·laboro amb un còctel més aviat típic dels mesos d'hivern, però transformat en mousse i servit com a punt final d'un àpat, ens acabarà de refrescar i animar el paladar, però tranquils que la llengua no!

Ingredients: (2 persones)
- 2 rovells d'ou
- 1 tassa de cafè
- 5 cullerades de sucre
- 100 ml de whisky
- 150 ml de nata per muntar
- 20 gr de xocolata negra

Dins la tassa de cafè hi afegim una cullerada de sucre per endolçir-lo al gust i hi afegim un rajolí de whisky per donar-hi un punt. Mesclem i aboquem a la base de la nostra copa.

Batem els rovells d'ou amb la resta de sucre i whisky. Fonem la xocolata negra al microones tapada amb paper film uns segons i l'afegim amb els rovells.
Muntem la nata i quan la tinguem al punt l'incorporem amb la mescla anterior i barrejem.

Acabem la nostra copa afegint part de la nostra mousse de cafè irlandès pel damunt de la base líquida.

Deixem refredar a la nevera fins el moment de servir.
Podem finalitzar amb una sorra de galeta o acompanyar-la amb unes galetes lleugeres.

Bon profit!

dimecres, 13 de juny de 2012

Coca brioix de crema i mantega

Els caps de setmana ultimament s'estan convertint en dies de cerca de relax i on el dret de fer el "gos" és un dret bàsic i primordial a casa, sobretot quan parlem dels diumenges calorosos, amb pluja, vent o el que sigui.
Avui us presento una coca feta pel cap de setmana, que tot i demanar varis pasos a fer i haver de treballar els canells a força de bé, us farà gaudir d'uns minuts com si us trobéssiu reposant un diumenge qualsevol.

Vaig veure aquesta recepta al llibre de "Le cordon bleu" de fal mil anys que tenia el meu pare a l'estanteria, i per variar el vaig confiscar per estudiar-lo a fons i encara no li he tornat....
Com que la massa brioix duia uns ingredients que a mi no em feien gaire el pes (massa mantega), vaig versionar a la meva manera la coca i el resultat ha acabat sent magnífic.
Es tracta d'una coca molt i molt esponjosa, gustosa i que vé de gust en qualsevol moment on la panxa ronqui el més mínim.

Ingredients per la massa brioix:
- 3 ous
- 100 gr de mantega
- 50 gr de formatge crema
- 3 cullerades de llet
- 60 gr de sucre
- 1 culleradeta de pasta de vainilla o una beina raspada
- 450 gr de farina
- 7 gr de llevadura liofilitzada

Dins la cubeta de la panificadora introduim tots els ingredients seguint l'ordre establert.

Posem el programa d'amassar i deixem que faci el seu curs. Un cop finalitzat treiem la massa i l'estirem lleugerament amb les mans tot enfarinant el marbre.

Disposem la massa semi estirada dins el nostre motlle rectangular cobert amb paper sulfuritzat i deixem llevar tapada amb un drap un mínim de 2 hores.
Un cop hagi doblat de volum, marquem amb els dits uns solcs com si estiguéssim fent una focàccia i deixem llevar 1 hora més.

Preescalfem el forn a 170º.

Ingredients per la primera cubertura:
- 100 gr de mantega
- 300 ml de crema pastissera
- 1 rovell d'ou

Un cop tinguem la crema pastissera feta i semi-tèbia hi afegim la mantega, el rovell d'ou i remenem. Deixem refredar.

Introduim la crema dins una màniga pastissera amb forat circular, i anem fent diagonals pel damunt de la nostra coca brioix fins que quedi ben coberta.



Ingredients per la segona cobertura:
- 2 rovells d'ou
- 50 gr de sucre
- 2 cullerades d'ametlla mòlta

Dins un bol batem tots els ingredients i sense masses miraments anem escampant la mescla pel damunt de la nostra coca, tenint en compte que cobreixi la major part d'ella.

Enfornem a 170º-180º uns 40 minuts, i justament en el moment en que veiem que se'ns comença a quedar rossa la tapem amb paper d'alumini i deixem que s'acabi de fer.

Ingredients salsa:
- 50 ml de nata líquida
- 2 cullerada de mel

Un cop estigui feta preparem l'acabat de la massa escalfant la nata i deixant que s'hi fongui la mel. Treiem la coca i la pintem amb compte amb l'ajuda d'un pinzell o abocant-la poc a poc.

Deixem que s'acabi de gratinar al forn uns 5 minuts i la treiem. Deixem refredar.


Aquí us deixo un clar exemple del dret consumat dels diumenges amb dues de les joies de la casa, el Mel i la Perla.





























Bon profit!

dilluns, 11 de juny de 2012

Púding de fruits del bosc







































Pensava que amb el púding ja ho tenia tot vist, els he provat de totes les maneres possibles: de xocolata, amb poma, amb panses, la tradicional greixonera, el magnífic sticky toffee anglès, etc... però per sort uns fruits del bosc que tenia a la nevera em van fer veure el cel.

El resultat va aconseguir que el rei dels púdings de casa, afirmés que pel moment aquell ocupava el ranking número 1 de la llista. Ja està tot dit.

Ingredients: (4 unitats petites)
- 1 "sobao"
- 250 ml de llet
- 75 gr de sucre
- 1 culleradeta de pasta de vainilla
- 2 ous
- 150 gr de fruits del bosc (gerds i aranyons)

Dins un bol batem els ous amb la llet, el sucre i la pasta de vainilla. Reservem el batut.

Tallem el "sobao" en rectangles prims però sense que se'ns trenquin. Els anem col·locant en forma de flor en un bol petit adaptat al forn.

Al damunt hi aboquem una mica del batut que haviem reservat, i finalment anem repartint els fruits del bosc.

Enfornem al bany maria a 180º i tapat amb paper d'alumini uns 30 min. Transcorregut aquest temps els destapem i deixem que s'acabin de fer uns 15 min més.

Un cop hagin quallat els treiem, els deixem refredar i els conservem a la nevera ben fresquets fins el moment de servir.








































Bon profit!

dijous, 7 de juny de 2012

Coca salada de botifarres

Aquesta coca ja fa temps que circula per casa, et treu més d'un maldecap del damunt i en un moment tens un sopar informal la mar de deliciós.

Els ingredients conjuguen perfectament, la poma i les panses lliguen molt bé amb la carn de porc i l'envoltori de la pasta philo li acaba de donar un toc cruixent i lleuger perfecte. Us animo que la proveu!
Ingredients (2 persones):
- 6 fulles de pasta philo
- 400 gr de carn picada de porc
1/2 botifarra negra
- 1 ceba tendra
- 2 grans d'all
- 1/2 poma
- un grapat de panses sultanes
- orenga
- sal
- pebre
- oli
- llavors de rossella

Partim la ceba per la meitat, la tallem a rodanxes fines i la sofregim en una paella amb una mica d'oli. Pelem l'all, el laminem i l'afegim amb la ceba, salem lleugerament.

En el moment en que començi a daurar-se afegim la carn picada i la remenem. Hi tirem un polsim de pebre i d'orenga al gust i deixem que es vagi daurant a foc mig.

De mentres pelem la poma, la dividim en quarts i l'afegim a lamines fines. Pelem la botifarra negra, la tallem a daus i l'afegim amb la resta d'ingredients.

Per últim incorporarem el grapat de panses sultanes i deixarem que es vagi coent tot el conjunt fins que la carn quedi feta. Retirem del foc i reservem.

Estirem 3 fulles de pasta philo i col·loquem la meitat de la carn al centre. Tanquem com si féssim un paquet, primer dels costats més petits fins acabar tancant de dreta a esquerra amb els costats més amples. Segellem tot pintant amb una mica d'aigua i després pintem tot amb oli i espolsem unes llavors de rossella pel damunt.

Enfornem a 250º uns 15-20 min. En el moment en que veiem que s'enrrosseix massa tapem amb paper d'alumini i deixem que s'acabi de fer.

Bon profit! 

dimecres, 6 de juny de 2012

Pastís de formatge en got

No us ha passat que a vegades us vé de gust fer un tastet dolç com per exemple un pastís de formatge, però tampoc teniu les ganes per fer un pastís enorme que ens duri dies i dies a la nevera?

Ja fa temps que hi rumio en preparar gotets individuals de pastís de formatge on es gaudeixi únicament de la seva untuosa i suau crema, i quan vaig veure la proposta de la Silvia a Mi dulce tentación m'hi vaig llençar de cap.

Com sempre he hagut d'adaptar mínimament els ingredients, i us ofereixo la possibilitat de provar-ho amb compota de fruits vermells on es pugui degustar de la fruita a mossegades. 


Ingredients (2 persones):
- 200 gr de formatge mascarpone
- 2 ous
- 50 ml de llet
- 1 culleradeta de pasta de vainilla
- 75 gr de sucre
- compota o melmelada de fruits vermells

Dins un bol batem el formatge cremós amb el sucre i la vanilla. Seguidament anem afegint els ous un a un fins aconseguir que quedin ben integrats. Per últim incorporem la llet i acabem de remenar.

En un recipient hermètic o got que suporti la calor al forn, afegim a la base del nostre postre dues cullerades de compota o melmelada de fruits vermells. A continuació i amb compte de que no se'ns mescli aboquem la meitat del nostre preparat de pastís de formatge fins deixar un espai d'un dit lliure.

Enfornem els gots al bany maría a 180º durant els primers 15 min, i després els deixem una hora a 110º.
Un cop cuits els retirem i deixem refredar a la nevera. Per finalitzar decorem amb una cullerada de fruits vermells al damunt i llestos per consumir ben fresquets.

Bon profit!

dilluns, 4 de juny de 2012

Pie de ragú sicilià

Aquest ragú el vaig veure al blog de la Kako i em va enamorar per complet i sabia que un dia l'acabaria fent.
M'he permès el luxe de modificar una mica part dels ingredients, afegint una massa de full que l'ha acabat convertint en un plat rodó i un ragú majestuós típic de diumenge.

Tot i que és un plat calent no se'l pot rebutjar de bones a primeres, es disfruta en qualsevol època de l'any i seria capaç d'alimentar l'ànima del més casca-ràbies.

Ingredients (per 2 persones):
- 300 gr de llom de porc trossejat
- 4 salsitxes de porc
- 300 gr de tomàquets xerry
- 1 ceba
- 1 grans d'all
- 300 ml de vi negre
- 2 fulles de llorer
- oli
- sal i pebre
- una làmina de pasta de full
- 1 rovell d'ou

En una cassola o paella marquem els trossos de llom per totes bandes a foc viu. Retirem el llom i el reservem a un plat a part.
A la mateixa paella sofregim la ceba que haurem tallat prèviament a rodanxes fines, laminem els alls i els incorporem. Quan ho tinguem sofregit tornem a afegir el llom i ho coem durant un parell de minuts a foc viu.

Aboquem el vi negre i deixem que es faci durant uns 5 minuts a foc viu.
Tallem els xerry en quarts, pelem les salsitxes i ho incorporem tot a la paella. Salpebrem i afegim les fulles de llorer.
Deixem coure a foc lent i tapat durant una hora.

Al cap d'una hora destapem i deixem que s'acabi d'evaporar part de la salsa, almenys durant mitja hora.

Estirem la massa de pasta de full en una paella petita i aboquem a dins el nostre ragú sicilià. No cal abocar tota la salsa però si regar-ho una mica pel damunt.
Tanquem tot fent un nus al centre i pintem amb un rovell d'ou. Enfornem a 250º durant uns 15 minuts, a la que veiem que s'ha enrrossit la pasta de full tapem amb paper d'alumini i deixem que acabi de fer-se.

 







































Bon profit!

divendres, 1 de juny de 2012

Salmó especiat amb albercocs & patates Dauphinoise

Ja tornem a tenir el divendres aquí, aquesta vegada per donar la benvinguda a un mes de Juny que pinta calorós i dels bons. I que millor que celebrar-ho amb un plat gustós i deliciós com un salmó especiat.
Si no ho sabeu avui us ho diré, el salmó no em torna boja sinó el següent, l'he preparat de totes les maneres possibles i mai em cansa. Però s'ha de reconèixer que en aquest plat el protagonisme el tenen les patates, recepta d'en Jamie Oliver. En definitiva... un èxit assegurat!

Ingredients pel salmó (2 persones):
- 2 talls de salmó en lloms
- sal
- pebre
- orenga
- alfàbrega
- herbes provençals
- comí
- curri
- pebre vermell
- 2-3 albercocs

Primer desespinem el salmó fins que assegurem que no en quedi ni una espina i el col·loquem en una safata prèviament untada en oli. El salpebrem i seguidament anem espolsant un xic de cada espècie.

Per últim els treiem l'os als albercocs i els laminem. Anem col·locant l'albercoc pel damunt del nostre salmó especiat i ja el tindrem preparat per enfornar-los uns 15 min a 200º, o fins que veiem que començen a blanquejar les vetes dels filets, llavors el tindrem al punt.

Ingredients per les patates Dauphinoise:
- 4 patates mitjanes
- 1 ceba
- 1 grans d'all laminats
- 50 gr de formatge ratllat
- 200 ml de nata líquida per cuinar
- 4 filets d'anxova picats
- sal i pebre
- romaní

Pelem les patates i les tallem a rodanxes no massa fines. Fem el mateix amb la ceba i la tallem per la meitat a rodanxes fines.
Disposem en una safata untada en una mica d'oli una capa amb la meitat de les patates i seguidament la meitat de la ceba pel damunt. Salpebrem, espolsem una mica de romaní i finalment hi posem els dos grans d'all laminats.

Acabem amb una altra capa de patata i ceba, tornem a salpebrar i espolsar un xic de romaní i finalment incorporem els filets d'anxova picats, el formatge ratllat (vaig optar per Emmental) i els 200 ml de nata líquida.
Tapem amb paper d'alumini i enfornem a 250º amb el forn de dalt i de baix un mínim de 30-40 min. Després podem treure el paper d'alumini i deixar que se'ns gratini una mica la superfície.

Bon profit!