dijous, 19 de juliol de 2012

Púding de figues i formatge




Avui mentre revisava el meu blog una veu interior m'ha dit: "Helena per favor... demà entrem a 20 de Juliol i aquest mes no has publicat ni un miserable púding!"
Així que aprofitant que la figuera comença a animar-se i abans de que els ocells es facin un festí a costa meva he pensat que un púding li escauria molt bé.

I el resultat és un postre fresquet, cremós i genial per acabar un àpat d'estiu durant la nit i mentre observes les estrelles... i mentre el gos et mira amb ulls de pena i el gat t'estira els cabells pel darrere amb les seves urpes....


Ingredients: (2 unitats)
- 4 figues fresques
- 100 gr de formatge crema
- 1 ou
- 200 ml de llet
- 75 gr de sucre
- 1 culleradeta de pasta de vainilla
- 6 melindros secs


Primer per fer el caramel posem a coure 25 gr de sucre a foc mig, i un cop agafi un color daurat l'aboquem a la base dels nostres platets individuals, "ramequins" o el que haguem escollit.
Després preparem el batut batent l'ou, la llet, el formatge crema, el sucre i la vainilla amb l'ajuda d'una batedora. Reservem.

Netejem la pell de les figues, en tallem els dos extrem i en fem tres talls gruixuts a cadascuna. En disposem tres talls a cada base del motlle, i les altres dues les reservarem per posar al damunt del púding.
Al damunt ho cobrim amb els melindros partits per la meitat i finalment anirem abocant mica en mica el batut que teniem preparat, amb compte de que no suri. És important esperar perquè quedi ben xop.

Decorem amb tres talls de figa pel damunt i enfornem al bany maria a 200º uns 40 minuts, amb compte de que no se'ns enrrosseixin en excés les figues. Si fós així cobrim amb paper d'alumini.
Conservem a la nevera ben fresquet fins el moment de servir.

Nota: Resulta molt millor degustar-lo d'un dia per l'altre.

Bon profit!

dimecres, 18 de juliol de 2012

Quiche de salmó i portobellos







































No em cansaré mai de preparar-ne, la quiche té mil i una versions i aquesta de salmó i portobellos a més a més de sana és estupenda per preparar-se per les vacances! Vinga que ja queda menys!!

Ingredients:
- 1 làmina de pasta brisa
- 2 lloms de salmó (uns 500 gr aprox)
- 100 gr de portobellos
- 4 ous
- 250 ml de llet
- alfàbrega, sal marina i pebre

Col·loquem la pasta brisa dins el motlle que volguem, el tapem amb paper sulfuritzat i al damunt i posem uns llegums per fer de pes.
Enfornem uns 10 min a 250º i retirem.

De mentres treiem la pell i les espines dels lloms de salmó, el tallem a daus irregulars no gaire petits.
Saltejem el salmó a una paella i l'amanim amb una mica de sal marina, pebre i un bon pessic d'alfàbrega.
De mentres anem laminant els portobellos i els afegim de seguida amb el salmó. Un cop ho tinguem cuit ho apartem del foc i reservem.

Dins un bol batem els ous amb una mica de sal i pebre. Afegim la llet i remenem.
A la base de la nostra quiche aboquem el salmó amb els bolets i pel damunt afegim el batut que haviem preparat.

Enfornem uns 30-40 min a 180º. Un cop veiem que s'enrrosseix la pasta brisa tapem amb paper d'alumini i deixem que acabi el seu curs.

Nota: Si us vé de gust tastar aquesta quiche d'una manera diferent, podeu potenciar-ho encara més amb una salsa de xampinyons al costat. 

Bon profit!

diumenge, 15 de juliol de 2012

Panna cotta de cireres amb salsa de xocolata blanca





Des que vaig descobrir el món de les panna cottes que no puc parar, i des del meu parer les trobo lleugeres i amb un ampli ventall de possibilitats. Això sí, les preparo des de sempre amb llet en comptes de nata i mai m'han decebut!

Aquesta vegada toca una panna cotta feta amb unes restes de melmelada de cireres que vaig preparar fa dies, i amb la salsa de xocolata al damunt que va caient pel got a cada cullerada hi queda genial.
Amb aquest postre refrescant, lleuger i estiuenc participio a la recepta del 15, on les cireres seràn les reines aquest diumenge.


Ingredients: (2 unitats)
- 200 ml de llet
- 2 fulles de gelatina
- 100 ml de melmelada de cireres

Per la salsa:
- 100 gr de xocolata blanca
- 60 ml de llet
-  gingebre en pols

Per fer la panna cotta primer hem de triturar la melmelada de cireres. Escalfem la llet dins un cassó i de mentres hidratem les fulles de gelatina en aigua.

Incorporem el puré de melmelada de cireres amb la llet i anem remenant. Al cap d'uns minuts d'haver-se escalfat ho retirem del foc i tornem a passar per la batedora perquè quedi ben fina.
Afegim les fulles de gelatina i remenem fins que quedin ben dissoltes.

Aboquem la nostra panna cotta en gots individuals, però abans fem servir un colador xinès perquè no ens quedi cap resta de la pell. Conservem a la nevera.

Al cap d'unes dues hores la nostra panna cotta ja haurà quallat suficient. De mentres podrem anar preparant la nostra salsa de xocolata blanca tot desfent-la amb els 60 ml de llet.
Un cop desfeta l'aboquem al damunt de la panna cotta, espolsem una mica de gingebre en pols pel damunt i la deixem refredar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

dimecres, 11 de juliol de 2012

Zebra bundt cake







































Un bundt cake totalment vistós i amb un aspecte realment temptador, les vetes de xocolata negra et fan venir ganes de clavar queixalada i catar-lo sense remordiments.
El podeu preparar en motlle de pastís o bé en forma de bundt cake, de les dues maneres quedarà igual d'espectacular.

Ingredients:
- 150 gr de mantega en pomada
- 225 gr de sucre
- 5 ous
- 7 cullerades d'aigua
- 60 gr de cacau en pols pur
- 300 gr de farina
- 1 sobre de llevadura
- 2 cullerades de pasta de vainilla
- 100 ml de llet


En un bol batem la mantega en pomada amb 200 gr de sucre fins que quedi ben cremosa.
En un altre bol apart barrejem el cacau en pols, la resta del sucre i les cullerades d'aigua. Reservem.

Afegim els ous dins el bol de la mantega estovada un a un fins que quedin ben integrats. Incorporem la pasta de vainilla i barrejem.

Ara anem abocant la farina juntament amb la llevadura en dues tandes. Entremig afegim la llet i acabem amb la última tanda de farina.
Mesclem fins que quedi una massa ben fina. Aboquem 1/3 part de la massa al bol on teniem la pasta de cacau reservada, tenint en compte que haurem d'obtenir més massa blanca que de la fosca.

Un cop tinguem els dos bols amb les dues masses preparades ens posarem a muntar el nostre zebra bunt cake. Només haurem de posar al fons del motlle de bundt cake escollit unes 3-4 cullerades de massa blanca. Al damunt hi posem dos cullerades de massa fosca i així succesivament fins acabar amb la massa blanca al damunt de tot, amb molt de compte de no mesclar les dues masses.

Enfornem uns 50 min a 180º i deixem refredar al damunt d'una reixeta.
Un cop fred el desenmotllem i el podem cubrir amb una mica de ganache de xocolata fet amb nata i xocolata negra.








































Bon profit!

dilluns, 9 de juliol de 2012

Brioix portuguès


Siguem sincers, no considero que sigui una dona rencorosa però quan algú me la "fot" o em surt malament quelcom, diguem-ne que queda allà.... això sí, si posteriorment se'm demostra el contrari aquell esdeveniment queda oblidat de per vida.

I és el mateix que us puc dir d'aquest brioix, ja que fa dos anys vaig provar de fer aquesta recepta i va acabar anant a les escombraries perquè m'havia quedat com una pedra, i buscant receptes per fer un brioix en condicions per esmorzar el cap de setmana, vaig pensar que seria un bon moment per donar-li una segona oportunitat. 
Si la massa em prometia que llevaria com una desesperada llavors ja tornariem a ser amigues....

Com podeu veure m'he reconciliat amb el brioix portuguès, enrrere queda aquell mal record de massa dura i odiosa.

Ingredients:
- 3 ous
- 90 gr de mantega
- 120 ml de llet
- 80 gr de sucre
- 550 gr de farina
- 5 gr de llevadura seca

Per farcir:
- crema de xocolata o "Nocilla"
- un ou batut
- sucre morè


Posem dins la cubeta de la panificadora tots els ingredients seguint l'ordre establert, excepte els de farciment. Iniciem el programa d'amassar i deixem que finalitzi.
Un cop feta la massa la deixem reposar una hora dins la panificadora perquè dobli de volum.

Treiem la massa, espolsem el marbre amb farina i acabem d'amassar amb un xic de farina fins que poguem treballar-la amb les mans. Fem 6-8 porcions, les aplanem lleugerament i afegim al centre una cullerada de crema de xocolata. Segellem i col·loquem a la vora del nostre motlle rodó.
Repetim l'operació amb les altres, tot deixant una mica d'espai entre els brioixos perquè puguin llevar sense problema. Tapem amb un drap i deixem llevar una hora més. 

Pintem amb ou batut la superficie del brioix i espolsem una mica de sucrè morè pel damunt.
Enfornem uns 30 min a 180º, un cop veiem que s'enrrosseix la superfície tapem amb paper del forn o d'alumini i deixem que s'acabi de coure.

Treiem del forn i deixem refredar.


Bon profit!

diumenge, 8 de juliol de 2012

Llom de porc amb pinya i formatge


Aquesta és una combinació que em va explicar la meva germana des de fa molt i molt de temps, i la veritat és que no falla. Senzill de fer i amb un resultat més que digne.


Ingredients:
- 1 llonza llaminera de porc tallada
- 50 gr de formatge mozzarella
- 1 llauna de pinya en almívar
- sal marina
- pebre
-oli

Si ja tenim la llonza llaminera tallada ja tindrem més de la meitat de la feina enllestida, sinó només haurem de fer-ne uns talls no gaire gruixuts.

Espolsem una mica de pebre per una banda dels talls, escalfem una paella amb un raig d'oli i marquem el llom per les dues bandes. Reservem a un plat.

Obrim la llauna de pinya i partim per la meitat les rodanxes, a més també aniria bé que talléssim per la meitat cada tall de pinya perquè ens quedés més fí.

Untem amb oli una safata i anem col·locant un tall de llom i al damunt una mica de formatge i un tall de pinya. Ho anem distribuint l'un semi-muntat al damunt de l'altre fins acabar amb la ració individual. Procureu fer-ho per racions perquè a l'hora de presentar queda més bonic i no se'ns desmuntarà tan fàcilment.

Enfornem a 180º uns 40 minuts. Passat aquest temps aboquem pel damunt el suc de la pinya i deixem coure uns 10 minuts més a 200º.

Podem acompanyar aquesta carn amb qualsevol plat preparat amb patata, un puré hi queda perfecte.

Bon profit!

dimecres, 4 de juliol de 2012

Brownie amb crema de xocolata blanca i maduixes

No és el primer cop ni serà l'últim que us hagi parlat de la botiga Inhala de Granollers, pels que vivim a prop és una tortura passar pel davant de la botiga i no entrar, perquè saps que no sortiràs amb les mans buides però això sí, el somriure i la il·lusió estan garantides.

L'últim cop que la Núria i la Dolors em van enamorar amb els seus productes em vaig fer amb una crema de xocolata blanca i maduixes que només olorar-la em va fer recordar els xupa-xups de nata i maduixes que havia menjat de petita. Tot gràcies al tretzè parell craneal anomenat "olfactocognitiu", capaç d'endinsar-nos en els records només amb una olor ja coneguda, això no ho sé perquè vagi de llesta sinó gràcies a una assignatura que em va costar horrors aprovar-la mentre era a la universitat, d'alguna cosa em deuria servir....

Inspeccionant amb aquesta meravella de crema vaig pensar de seguida amb uns muffins coronats com déu mana, però just abans de preparar-los vaig imaginar-me un brownie sense nous i amb un farciment que lligués a la perfecció amb una xocolata negra ben potent.
El resultat no és gens modest, simplement es tracta dels millors brownies que he provat mai. Cremós i gustós al paladar, quan et trobes la crema de xocolata blanca és com trobar-te un premi dels bons dins un ou Kinder.


Ingredients:
- 175 gr de margarina (si voleu poder fer servir mantega)
- 175 gr de sucre
- 150 gr de xocolata negra 70%
- 4 ous
- 120 gr de farina
- 1 culleradeta de llevadura
- crema de xocolata blanca i maduixes. Si no la trobeu enlloc sempre podeu optar per barrejar "Nocilla" blanca amb una mica de maduixes dessecades i trossejades.



Dins un cassó fonem a foc baix la margarina i la xocolata trossejada, anem remenant amb una espàtula i apartem del foc un cop s'hagi desfet.
En un bol batem els ous amb el sucre fins que doblin de volum, després anem afegint la xocolata mica en mica fins obtenir una crema.

Per últim incorporem la farina juntament amb una mica de llevadura en tandes, fins acabar amb una massa homogènia i sense cap grumoll emprenyador.

Aboquem la massa dins un motlle rectangular, untat en mantega o cobert de paper sulfuritzat.
Anem distribuint cullerades petites de postre de crema de xocolata blanca amb maduixes pel damunt de la massa, sense preocupar-vos gaire per la presentació ja que al forn quedaran tapades pel seu propi pes.

Enfornem a 180º uns 30-35 min. Un cop fet el treiem i el deixem refredar al damunt d'una reixeta, i anem untant sense gaire preocupació amb una mica de xocolata blanca pels forats enterrats.
Talleu-lo en porcions i repartiu-lo, us ho agrairàn.


Bon profit!

dilluns, 2 de juliol de 2012

Tarta salada d'albergínia, peres de Sant Joan i Gorgonzola

Estrenem el mes de Juliol obrint la temporada d'albergínies fresques, no tothom té la sort de gaudir d'un hort propi i és molta la gent que pensa.... "apa! quin goig poder tenir un hort!"
De veritat que és tot un plaer poder sortir a fóra i agafar la teva pròpia collita, bé... meva no gaire perquè el cap de la tribu és el que des de fa temps que s'hi deixa la passió per cultivar-hi de tot.

Però els horts també tenen els seus petits obstacles, com per exemple fer de "Sra.Fletxer i Colombo" per esbrinar quin ésser viu es fot els enciams, i acabes culpant les gallines del costat? no.... uns pobres pardalets?? tampoc.... un cunillet petit i indefens que te'l trobes per casualitat i et fa molta gràcia fins que l'enganxes amb les dents a la massa? Bingo!
I d'aquets exemples molts..., però de mentres disfrutem tots dels productes que tinguem aprop, respectem les temporades i esbrinarem combinacions tan delicioses com la d'aquesta tarta salada....

Ingredients:
- 6 fulles de pasta philo
- 4 ous
- 200 ml de llet
- 3 albergínies petites
- 1/2 ceba tendra
- 7-8 peres de Sant Joan
- 80 gr gr de formatge Gorgonzola
- sal, oli i pebre

Tallem la ceba a rodanxes ben fines i la posem dins una paella amb oli perquè es dauri a foc mig.
De mentres tallem l'albergínia a dauets i l'afegim a la paella quan la ceba hagi agafat un color gairebé transparent. Salpebrem i anem saltejant de tant en tant.

Pelem les peres de Sant Joan, les dividim en quarts i les netejem. Les incorporem a la paella i deixem que es vagi coent tota la verdura i les peres. Reservem.

En un bol batem els ous, els salpebrem i hi afegim la llet. Reservem.

 




Col·loquem una mica de paper sulfuritzat al fons del nostre motlle, i al damunt anem repartint les fulles de pasta philo en forma de flor tenint en compte que quedi la base ben coberta. Repleguem de les vores perquè ens quedin els laterals ben macos i afegim a la base el nostre farcit de verdures i peres.

Al damunt aboquem el batut d'ou i llet, i finalment acabem amb uns trossos de formatge Gorgonzola pel damunt.
Enfornem uns 35 min a 180º, i si veiem que se'ns comença a enrrossir la pasta philo tapem amb paper d'alumini i deixem que finalitzi la cocció.

Nota: Aquest tipus de plats com les tartes salades i quiches les podeu deixar preparades amb antel·lació, i a l'hora de servir-les per un sopar o dinar sempre les podeu escalfar una mica abans i queden ideals.

Bon profit!