dimecres, 26 de setembre de 2012

Banana & chocolate bread



 

Normalment el plàtan és d'aquelles fruites que de ben petits ens fascinen i sempre menjariem, però a la que ens fem grans en moderem el consum, i no hauria de ser així no creieu?
Dolços i fàcils de rossegar, ens aporten els nutrients imprescindibles per alimentar-nos ràpidament de dalt a baix. Ideal per esportistes, estudiants, nens, gent gran, etc...
 
Així que veient que quan compro plàtans, aquests s'acaben quedant a la fruitera... i de la fruitera embolicats en paper de diari a dins la nevera sense trobar-hi sortida ràpida.... Vaig optar per preparar una magnífica recepta ideal per esmorzar. Un pa de plàtan amb un gust potent i melós de plàtan, amb uns entrebancs de xocolata que t'omple d'energia i et fa agafar "el toro per les banyes".
 
Ingredients: (per dos motlles de 18 x 11cm)
- 75 gr de mantega en pomada
- 60 gr de sucre morè
- 50 gr de sucre blanc
- 2 ous
- 4 plàtans madurs
- 225 gr de farina
- 7 gr de llevadura
- 100 gr de gotes de xocolata
 
Dins un bol mesclem els dos sucres amb la mantega en pomada. Anem afegint un ou rere l'altre fins aconseguir que es vagin integrant dins la barreja.
Ara pelem els plàtans i els aixafem amb l'ajuda d'una forquilla fins aconseguir un puré. L'incorporem al bol i mesclem.
 
Finalment anem abocant la farina barrejada amb la llevadura en dues tandes, i per últim afegirem les gotes de xocolata reservant un grapat per acabar de decorar.
 
Aboquem la massa fins omplir la meitat dels dos motlles i acabem fent un tall transversal amb l'ajuda d'una ganivet moll, i espolsant unes quantes gotes de xocolata pel damunt.
 
Enfornem a 180º uns 45 minuts i deixem refredar al damunt d'una reixeta.
 



































Bon profit!

dijous, 20 de setembre de 2012

Tarta de crema de formatge i figues

 
 
 
Aquest any amb l'arribada de les figues m'he viciat a una combinació que em sembla excel·lent, i és la crema de formatge amb figues estofades. Des de sempre les figues m'han tornat boja, i els records de veure al meu avi endrapant figues sota la figuera abans de dinar i després queixar-se de que havia perdut la gana..., o buscar la meva figura materna amb desesperació i trobar-te'la allà sota menjant aquells fruits tan magnífics, sempre quedarà en la memòria.
 
Potser per això inconscientment he adaptat aquests dolços records al meu pastís d'aniversari d'aquest any, imitant una cassoleta amb galeta de xixona perquè recollís el màxim de crema de formatge i compota de figues.  I és que ja en són 27... jo no me'n trec ni un! Però potser més endavant me n'afegiré perquè la gent em faci més jove.... jeje.
 
 
Ingredients per la galeta:
- 115 gr de mantega en pomada
- 55 gr de sucre
- 2 cullerades de praliné de xixona
- 180 gr de farina
 
Primer de tot forrem la base del nostre motlle amb paper sulfuritzat, i engreixem una mica els voltant amb mantega o margarina. Encenem el forn a 210º.
 
Dins un bol barrejem la mantega amb el praliné de xixona i el sucre fins obtenir una crema lleugera.
Ara anirem afegint la farina en tres tandes i anem pastant amb l'ajuda d'una espàtula.
A l'última tanda seria aconsellabe que treballéssim la massa amb les mans, i finalment quan obtinguem una bola homogènia l'estenem per la base del nostre motlle i l'acabem d'estendre pels voltants del motlle.
Enfornem uns 15 min o fins que veiem que la galeta ha pres color. La treiem i la deixem refredar.
 

 
Ingredients per la crema de formatge:
- 250 gr de formatge mascarpone o un altre d'untar
- 200 ml de nata líquida per muntar
- 75 gr de sucre
- 2 cullerades de vi dolç, tipus Pedro Ximénez

Afegim tots els ingredients dins un bol i els batem amb l'ajuda d'unes varilles elècrtiques. Un cop ens quedi la crema muntada la reservem

Ingredients per la cobertura de figues:
- 200 gr de figues
- 75 gr de sucre
- melmelada de figues

Netejem les figues, els tallem el peduncle i les partim en quarts. Deixem que es coguin a un cassó amb el sucre durant uns 30 min a foc baix.
Un cop tinguem les figues ben meloses les retirem i les deixem refredar dins un pot. El que ens sobri ho podrem guardar a la nevera per qualsevol preparació.

Per muntar la tarta només haurem d'afegir melmelada de figues a la base de galeta, la quantitat justa per cobrir.
Seguidament hi aboquem la crema de formatge i allissem una mica la superfície. Col·loquem els quarts de figa en compota pel damunt de la forma com volguem i reservem a la nevera.

Bon profit!

dilluns, 17 de setembre de 2012

Layer cake de crema de nata amb maduixes




 

 
Aquest diumenge s'ha celebrat l'aniversari de la meva neboda petita, i és que ja ha fet un anyet! És ben bé que el temps passa ràpid, i quan més utilitzo aquesta expressió més me n'adono de lo "vieja" que m'estic tornant....
 
Per un dia tan especial i amb tanta gent s'havia de preparar un pastís ben vistós, però clar... que també capigués a la nevera! així que em vaig conformar amb un layer cake de quatre capes amb una crema de nata i maduixes que va triomfar més que la coca-cola
 
Ingredients: (per un pa de pessic)
- 125 ml de llet
- 200 gr de sucre
- 350 gr de farina
- 3 ous
- 120 ml d'oli
- 7 gr de llevadura
- ratlladura de llimona
 
Dins un bol batem els ous amb el sucre fins que doblin de volum. Seguidament hi afegim la llet, l'oli i la ratlladura de llimona (amb un quart de llimona en tindrem prou), i seguim batent fins que quedin els ingredients ben units.
 
Ara anirem incorporant la farina juntament amb la llevadura en tres tandes, fins aconseguir que la massa ens quedi homogènia i sense cap grumoll.
 
Aboquem la massa dins el nostre motlle i enfornem a 170º durant uns 45 min, o fins que al punxar-lo quedi net el punxó.
 
Com que en aquest cas vaig realitzar dos unitats de pa de pessic, un cop es refredi el primer podem aprofitar i preparar la massa del següent.
Quan tinguem els pastissos fets i refredats els tallem el barret per nivellar i els girem.
 







































Ingredients per la crema de maduixes:
- 600 ml de nata líquida per muntar
- 300 gr de melmelada de maduixes
- 125 gr de sucre

En un bol petit aboquem la melmelada de maduixes i la triturem amb la batedora fins que no en quedi cap tros. Dins un bol més gros incorporem la nata per muntar i el sucre, ho mesclem i seguidament hi afegim la melmelada triturada.
Batem amb l'ajuda d'unes varilles elèctriques fins que ens quedi una nata ben ferma.

Ara només haurem d'anar cobrint cada capa de crema de maduixes fins acabar per cobrir tot el pastís per fóra, allissant la superfície i els voltants.

Per decorar podem fer servir qualsevol "sprinkle" que quedi bé amb el color vermell o rosa, inclús unes virutes de xocolata blanca hi anirien perfecte.

Bon profit!

dissabte, 15 de setembre de 2012

Nutella cake

 
Tornem a tenir el repte de la recepta del dia 15 de cada mes aquí, i aquest cop el protagonisme és per la xocolata! Així que aprofitant que aquesta meravella de pastís el tenia pendent des de feia temps, i a més resulta perfecte i ideal pels xocoaddictes... aquí teniu el famós cake ideat per la Nigella Lawson, que ha circulat per molts blocs des de fa mesos i mesos.
 
Particularment a mi les avellanes ni fú ni fa... però quan intervenen en algún postre s'ha de reconèixer que et capgiren tota la mala fama d'aquell gust tant amarg i fort, que per alguns figaflors com jo pot semblar.
Aquest pastís sense gens de farina i amb una textura humida i flonja, fa que degustis xocolata a cada cullerada sense penedir-te de res. El toc de les avellanes torrades i la cobertura del damunt acaben per fer-te pujar al cel dels puristes de la xocolata. Simplement de 10, us el recomano.
 
Ingredients:
- 6 ous
- 125 gr de mantega en pomada
- 400 gr de Nutella
- 1 cullerada de rom
- 1 pisca de sal
- 100 gr d'avellanes torrades i triturades
- 100 gr de xocolata negra
 
En un cassó posem a fondre la xocolata negra a foc molt baix. Un cop desfeta ho apartem del foc.
 
Dins un bol batem la mantega semi tova amb el sucre i seguidament hi afegim els rovells d'ou, reservant les clares per muntar-les més tard.
 
Un cop tinguem la massa homogènia hi afegim les avellanes triturades, la xocolata desfeta i la culleradeta de rom. També podeu optar per afegir-hi Frangelico, en aquest cas vaig preferir provar amb una cullerada de postres per donar-hi simplement un toc.
 
Finalment muntem les clares amb una pisca de sal i les anirem afegint en tres tandes, i amb molt de compte de que no se'ns baixi el volum.
 
Aboquem la massa al nostre motlle i enfornem uns 45 min a 180º. Quan estigui fet el treiem del forn i deixem refredar damunt d'una reixeta.
 







 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ingredients per la cobertura:
- 125 gr de xocolata negra
- 125 ml de nata líquida
- un grapat d'avellanes pelades i torrades
 
Dins un cassó posem a fondre la xocolata amb la nata líquida a temperatura molt suau. Deixem que es vagi fonent mica en mica i abans no s'acabi de fondre la retirem del foc i anem remenant per aconseguir una textura més sòlida.
 
Aboquem la cobertura al damunt del nostre pastís en tandes, sempre deixant caure la cobertura des del centre i anant fent cercles amb l'ajuda d'una cullera.
 
En una paella donem un toc de torrat a les nostres avellanes i les deixem refredar. Un cop fredes les anirem col·locant al damunt del pastís com volguem.
 
Bon profit!

dilluns, 10 de setembre de 2012

Brioche Julia Child

 
Fa temps havia sentit a parlar d'aquest brioche i de la creació tan meravellosa que ens aporta la cuinera Julia Child al seu mític llibre (que per cert he demanat pel meu aniversari el proper dia 20 i espero rebre'l...).
 
Aquestes vacances un cop vam arribar del nostre merescut viatge per desconectar, em vaig veure amb l'obligació d'aprofitar l'ocasió i començar a preparar bons esmorzars, i quina gran idea vaig tenir... Sens dubte la onada de calor va ajudar a que la massa llevés en perfectes condicions, i tot i que s'ha d'encendre el forn val molt i molt la pena preparar-lo.
 
No us enganyaré i no intentaré vendre aquest brioche com si fós la pera, però és que realment ho és! Es tracta dels brioxos més flonjos i gustosos que he provat mai. Agraït amb qualsevol combinació, ja sigui Nutella, pernil dolç i formatge, melmelada o fins i tot com a entrepà vegetal. I el més important, aguanta sense assecar-se gens fins a 3 dies, que més podem demanar?!
 
 
Ingredients per l'esponja:
- 1 ou
- 85 ml de llet
- 1 sobre de llevadura seca
- 350 gr de farina
 
Posem els ingredients dins la cubeta de la panificadora seguint l'ordre establert, però ens reservem la meitat de la farina (180 gr).
Un cop veiem que ja s'han unit els ingredients incorporem la farina restant al damunt i deixem reposar una hora aproximadament, fins que veiem que la massa comença a sortir per sobre la farina. En aquest moment ja tindrem l'esponja a punt per seguir amb la resta del procés. 
 
 







 





































Ingredients del Brioche:
- l'esponja
- 100 gr de sucre
- 1/2 culleradeta de sal
- 4 ous
- 200 gr de farina
- 170 gr de mantega
 
Un cop tinguem l'esponja feta afegim tots els ingredients que falten excepte la mantega, la qual anirem afegint a trossos quan la massa ja estigui a punt.
 
Un cop tinguem la massa feta si veieu que costa treballar-la i hem d'afegir més farina ho podeu fer sense por. A totes les receptes que he vist no se'n comenta res, però particularment sempre que he preparat aquest brioche m'han fet falta uns 100-200 gr de farina extra.
 
Treiem la massa de la panificadora i la treballem al damunt de la taula o marbre. En fem porcions i podem realitzar petits croissants o rodes, això queda a l'imaginació de cadascú.
 
Deixem reposar el brioche tapat amb un drap en un lloc càlid fins que dobli de volum.
Quan ja el volguem enfornar encenem el forn a 180º i de mentres anem pintant amb ou batut cada brioche. Coem uns 15 min i després els deixem refredar al damunt d'una reixeta.
 
Els podeu conservar dins una caixa de llauna uns 3 dies perfectament sense por de que se'ns assequi, són realment formidables.
 
Bon profit!

divendres, 7 de setembre de 2012

Albergínies a la Piamontesa amb formatge de cabra



 

 
 
Una recepta per aprofitar les hortalisses de temporada i sobretot plena de gust i salut. És ben bé que les albergínies ens amaguen mil versions per preparar-les...
 
Ingredients:
- 4 albergínies mitjanes
- 1 ceba
- 3 tomàquets
- 1/2 pebrot verd
100 gr de formatge de cabra
- sucre
- alfàbrega
- orenga
- sal
- pebre
- pebre vermell
 

Primer netejem i tallem les albergínies a rodanxes no gaire gruixudes. Les posem a coure a una planxa amb una mica d'oli i sal i les reservem.

A part prepararem el nostre sofregit, tallem la ceba a daus i seguidament i afegim el pebrot verd també tallat. De mentres pelem els tomàquets, els hi treiem el peduncle i els piquem a daus o quarts, com volguem.
Quan tinguem el sofregit gairebé mig cuit hi afegim el tomàquet, salpebrem i per últim afegim una culleradeta de sucre. Deixem que vagi coent uns 20 minuts a foc mig.

Un cop el sofregit estigui al punt hi incorporem l'orenga, l'alfàbrega i una pisca de pebre vermell. Deixem que acabi de coure pocs minuts més i retirem.

Dins una safata anem col·locant una primera capa de rodanxes d'albergínia, seguidament tapem amb una mica de sofregit i per acabar hi esmicolem una mica de formatge de cabra pel damunt. Repetim l'operació fins acabar amb una última capa d'albergínia i formatge de cabra.

Enfornem uns 15-20 min a 180º fins que veiem que el formatge ha quedat lleugerament gratinat. Retirem i servim.

Bon profit!

dilluns, 3 de setembre de 2012

Magdalenes de xocolata tradicionals

 
Som-hi de nou, i quina mandra.... quina santa mandra!!.... però val més això que res.
 
Avui us presento una de les receptes que he descobert durant les vacances, i són les magdalenes del Xavier Barriga, sens dubte la millor recepta que hagi provat mai. El gust de la tradicional magdalena de pastisseria és inigualable, i que una cosa tan bona i gustosa sorti del forn de casa teva encara sorprèn més.
 
Em penso que durant una setmana vaig preparar-les de tres maneres diferents, farcides de crema i poma, de xocolata i amb un farcit de melmelada de maduixa al·lucinant.
Si us agraden les bones magdalenes us obligo a que les començeu a preparar perquè en quedareu encantats.
 
Ingredients:
- 210 gr de farina
- 175 gr de sucre
- 125 gr d'ou (unes 3 unitats)
- 60 ml de llet
- 190 ml d'oli d'oliva suau
- 1 culleradeta de ratlladura de llimona
- 7 gr de llevadura química (1/2 sobre)
- 100 gr de gotes de xocolata amb llet
 
Dins un bol batem els ous amb el sucre fins que veiem que hagin doblat el seu volum. Seguidament afegim la llet i l'oli i seguim batent.
Anem incorporant la farina juntament amb la llevadura en tandes i remenem fins que ens quedi una massa ben fina.
Afegim la ratlladura de llimona i les gotes de xocolata amb llet, reservant un grapadet per acabar de decorar les magdalenes pel damunt.
 
Un cop tinguem la massa feta la tapem i la deixem reposar a la nevera una hora com a mínim.
 
Passat un temps, omplim els nostres motlles sense arribar a dalt de tot de la seva capacitat, sempre deixant un bon dit d'espai lliure. Decorem amb unes gotetes de xocolata pel damunt.
 
Enfornem amb el forn prèviament escalfat a 210º durant uns 20 min.
 
Bon profit!