diumenge, 28 d’octubre de 2012

Galetes d'olives negres i gambes

 
 
Aquest mes des de "Memòries d'una cuinera" ens proposaven el repte de preparar unes galetes, i com que de galetes dolçes n'he preparades mil i una versions, m'he volgut atrevir amb unes galetes salades diferents.
 
No són les típiques de formatge, i amb aquests ingredients molts pensareu.... mmmm....eeeeeecs, gaaambes???? doncs sí! Gambes!
 
La mescla d'ingredients és sorprenent, la olor que deixa anar el forn és per llepar-se els morros abans no s'han cuit, i menjar-les d'aperitiu per escalfar el cos abans d'un àpat resulta ideal.
 
 
Ingredients:
- 100 gr de gambes cuites, pelades i picades
- 3 cullerades soperes de formatge Emmental ratllat
- 6 olives negres picades
- 2 cullerades de farina
- 60 gr de mantega en pomada
- 1 rovell d'ou
- 1/2 culleradeta de llevadura
- 1 pessic de sal
- 1 pessic d'orenga
- 1 pessic de romaní
 
En un bol barrejem la farina amb la llevadura, el formatge, la sal i les herbes.
Afegim la mantega i el rovell d'ou i finalment les olives i les gambes picades i cuites. Remenem bé fins obtenir una massa espessa.
 
Amb l'ajuda de les mans fem boletes petites i les anem col·locant damunt la nostra safata amb paper sulfuritzat. Les aplastem lleugerament perquè quedin planes.
 
Enfornem les galetes a 200º uns 15 min fins que veiem que han enrrossit. Les deixem refredar damunt la reixeta i llestos.
 
Un aperitiu excel·lent!
 
 
 
 
 
 
Bon profit!

dimarts, 23 d’octubre de 2012

Coca salada de llenegues

 
Després d'una mala ratxa de bolets com l'any passat, aquest any en teniem unes ganes tremendes! I amb aquestes pluges que han caigut qui no es resisteix a matinar una micona un dissabte?
 
Aquest cap de setmana passat uns amics es van apuntar amb nosaltres, i després de caminar aquí i allà, competir pel primer rovelló, trepar pels marges per fugir de les vaques, endinsar-te a racons plens d'esbarzers per deixar-t'hi els cabells, i trobar-te erols i erols i més erols de llenegues.... és un "luju"
 
Ingredients:
- 1 làmina de pasta de full
- 300 gr de carn picada de porc
- 1/2 poma
- 1 gra d'all
- 200 gr de llenegues negres aprox
- 100 gr de bolets variats
- oli
- pebre
- sal
- julivert
- orenga
 
Primer posem la pasta de full dins el nostre motlle, el cobrim amb paper sulfuritzat i seguidament hi aboquem unes llegums seques (utilitzeu sempre les mateixes) que impedirà que se'ns infli la massa.
Enfornem uns 12-15 min a 250º. Ho retirem del forn, treiem les llegums amb compte i deixem refredar.
 

 
A l'hora de netejar els bolets calen dues coses: un drap humit i molta paciència. Ja sé que netejar llenegues pot ser feixuc, però si acabem per recórrer al recurs de posar-les sota el raig de l'aixeta perdrem tota la gràcia que tenen aquets bolets.
 
Un cop netes en separem el barret dels peus. Tallem a llàmines els peus i els posem a coure en una paella amb una mica d'oli, juntament amb els 100 gr de bolets variats (rovellons, fredolics, etc...).
Piquem l'all i l'afegim amb els bolets, salpebrem i incorporem una mica de julivert fresc picat.
 
De mentres anem pelant la mitja poma i la tallem a grills per després fer-ne llàmines semi-fines. Afegim la poma al saltat de bolets i deixem coure.
 
Al cap d'uns 5 minuts incorporem la carn picada i l'anem saltejant amb compte de que no se'ns enganxi. Afegim una mica de sal i pebre si no la tenim amanida, i finalment un toc d'orenga que hi anirà molt bé.
 
Un cop tinguem la carn cuita, l'aboquem a sobre de la nostra pasta de full cuita. Col·loquem els barrets de les llenegues arreu de la coca salada i enfornem uns 25-30 a 180º.
 
 






































Com veieu a casa el cistell sempre és ple...

Bon profit!

divendres, 19 d’octubre de 2012

Layer cake de xocolata i crema de toffe

 
Últimament m'estic aficionant als layer cakes, i és que com més capes contemplo més m'emociono al preparar-los. Aquest concretament va ser per la celebració del meu aniversari amb els meus amics, i es mereixien una bona degustació d'un tall de pastís vistós i sobretot suculent i original al paladar.
 
El resultat va ser un layer cake de 5 capes, embolicat i farcit d'una crema de toffe que resulta bona fins i tot sola!
 
 
Ingredients:
- 175 gr de xocolata negra de bona qualitat
- 150 gr de mantega
- 150 gr de sucre
- 6 ous
- 150 gr de farina
- 5 gr de llevadura (1 sobre aprox)
 
En un cassó posem a fondre la xocolata i la mantega a foc baix, i anem remenant fins aconseguir que quedin desfetes. Reservem.
Seguidament separem els rovells de les clares, en un bol muntem les clares a punt de neu amb 75 gr de sucre i ho reservem a la nevera.
En un altre bol més gran batem els rovells amb la resta del sucre fins que doblin de volum, és important que ens quedi una mescla cremosa. Afegim la xocolata que haviem desfet, i seguidament la farina juntament amb la llevadura.
 
Finalment anem incorporant les clares a punt de neu en tres tandes, al principi ens costàrà perquè la massa anterior quedarà molt eixuta però hem de tenir paciència i sobretot barrejar amb compte de que no perdem volum.
 
Aboquem la massa dins el motlle i enfornem uns 90 min a 160º. Un cop veiem que al punxar-lo surt net, el treiem i reservem.
En el meu cas vaig utilitzar un motlle de 18 cm de diàmetre perquè volia un pastís força alt. Vaig emprar una bona tira de paper de forn i la vaig doblegar per la meitat en sentit horitzontal, d'aquesta forma podia embolicar per dins el motlle i aconseguiria que el pastís pujés sense problemes de desplomar-se.
 
 
Ingredients per la crema de toffe:
- 500 ml de nata per muntar
- 100 gr de sucre
- 3 cullerades de pasta de toffee (Homechef)
 

Mesclem tots els ingredients i els muntem amb unes varilles elèctriques fins aconseguir una crema ben ferma.
 
Dividim el pastís en els pisos que volguem, sempre capgirant-lo perquè la superfície sigui la part més llisa. Anem cobrint les capes amb la crema i finalment rematem amb el voltant del nostre layer cake. Decorem al nostre gust i conservem a la nevera fins el moment de servir.
 
Bon profit!

dimarts, 16 d’octubre de 2012

Mandonguilles amb salsa de pinya de la Lorraine Pascale's

 
Aquesta recepta és extreta del llibre de la Lorraine Pascale's, Fast, fresh and easy food. Me'l van regalar pel meu aniversari i des d'aquell dia que he embogit realitzant una recepta rere l'altre, sens dubte és dels millors llibres que tinc i el recomano cegament.
 
Avui m'he decidit per presentar aquestes magnífiques mandonguilles de porc amb una salsa de pinya poc corrent i coneguda, però els seus ingredients la converteixen en un bàlsam exquisit per la carn.
 
Ingredients: (2 racions)
- 3 botifarres petites o 4 salsitxes amb pebre
- 40 gr de pa de motlle
- 1 cullerada de llet
- farina
 
Pelem la pell de les botifarres o les salsistxes i l'aboquem dins un bol. Hi anem trencant el pa amb els dits fins que quedi ben esmicolat, afegim la cullerada de llet i mesclem el conjunt amb l'ajuda d'una cullera.
Ens mullem lleugerament les mans i fem mandonguilles, les arrebossem una mica amb la farina i les reservem en un plat a part.
 
Ingredients per la salsa de pinya:
- 1 gra d'all
- 1/2 pebrot vermell
- 300 gr de pinya en amíbar
- 1 culleradeta de kètxup
- 2 culleradetes de vinagre balsàmic
- 1 culleradeta de mel
- 1 llima
 
Primer posem oli dins una cassoleta i ens disposem a marcar les mandonguilles. Un cop quedin ben daurades pelem l'all i el laminem, l'afegim dins la cassola.
Partim el mig pebrot per la meitat, li treiem les llavors i el tallem a tires, ho incorporem a les mandonguilles i deixem que es faci tot a foc mig.
 
De mentres treiem la pinya en almíbar i la tallem a trossos. Aboquem dins la cassola tot el suc de l'almíbar i la pinya. Seguidament hi afegim el vinagre balsàmic, el kètxup, la mel i el suc de la llima.
 
Deixem que es cogui a foc mig uns 20 min tot remenant de tant en tant i tapat. Al cap d'una estona comprovem la salsa i quan estigui semi caramel·litzada ja tindrem el plat llest.
 
La Lorraine en el seu llibre recomana acompanyar el plat amb una mica d'arròs blanc, i francament maleeixo no haver-li fet cas, perquè hagués estat una autèntica delícia.
 
Bon profit!

dissabte, 13 d’octubre de 2012

Cupcakes de carbassa amb crema de toffe

Aviat arribarem a 15 d'Octubre i el repte dels nois d'Els fogons de la Bordeta consisteix en crear una recepta qualsevol amb carbassa, i la veritat és que no he sigut gaire original fent aquests cupcakes.. però la crema de toffe que els acompanya és realment brutal, tant! que més endavant us presentaré un layer cake ben farcit de crema de toffe.
 
 
Ingredients: (8 unitats)
- 120 gr de farina
- 140 gr de sucre
- 1 cullerada de llevadura
- 1culleradeta de canyella en pols
- 2 ous
- 120 ml de llet
- 40 gr de mantega
- 200 gr de puré de carbassa
 
Per fer el puré només haurem de pelar la quantitat de carbassa necessària i l'enfornem a 200º uns 20 min, i un cop la poguem punxar amb una forquilla ja la tindrem a punt. També podem coure-la al microones tapant el recipient amb paper film si ho preferim. Triturem bé i reservem.
 
Dins un bol mesclem la mantega en pomada, juntament amb el sucre, la farina i la llevadura. Un cop obtinguem una mescla granulosa anirem afegint la llet fins que en fem una massa.
Ara anirem incorporant els ous un a un fins que quedin ben integrats. Per últim afegim el puré de carbassa i remenem bé.
 
Aboquem la massa dins els nostres motlles. Personalment la recepta està indicada per 12 unitats, però jo en vaig fer 8 i no quedaven gaire grossos.
 
Enfornem uns 25 min a 180º. Un cop fets els deixem refredar una estona al damunt d'una reixeta.
 
 
Ingredients per la crema de Toffee:
- 200 ml de nata per muntar
- 1 cullerada de pasta de Toffee
- 40 gr de sucre
 
Barrejem tots els ingredients i els muntem amb l'ajuda d'unes varilles. Un cop tinguem la crema muntada l'introduim dins una màniga pastissera i en fem roses pel damunt de cada cupcake. Decorem i conservem dins la nevera.
 
 
 
Bon profit!
 

dilluns, 8 d’octubre de 2012

Amanida de cigrons a la grega

 
Els cigrons és d'aquelles llegums que a ningú desagrada, són gustosos i suaus, i quan són ben cuits poden ser deliciosament tous al paladar.
Aquesta amanida descoberta fa ben poc em va picar la curiositat, i el resultat va ser del tot positiu. La salsa de iogurt hi ajuda i molt!
 
Ingredients: (2 persones)
- 200 gr de cigrons cuits i escorreguts
- 1 pebrot verd
- 1/2 ceba tendra
- 100 gr de formatge feta
- 1 iogurt grec
- 1 gra d'all
- fulles de menta fresca
- 1 culleradeta de comí
- sal
- oli
 
Dins un bol aboquem els cigrons cuits i escorreguts. Després agafem el pebrot verd i el netejem, li treiem les llavors i el tallem a tires fines, seguidament en fem dauets petits i l'incorporem amb els cigrons.
Tallem la ceba tendra per la meitat i després a rodanxes, finalment en fem dauets i afegim 3/4 parts amb el bol, i la resta ho reservem dins un bol petit per la salsa de iogurt.
Partim el formatge feta a daus mitjans i els incorporem dins el bol. Reservem.
 
Per fer la salsa de iogurt només haurem d'afegir el iogurt grec al bol petit on haviem reservat la ceba tendra, amanim amb una mica de sal i comí, i afegim un bon raig d'oli d'oliva.
Piquem l'all ben petit i ho afegim al iogurt, i finalment enrrotllem les fulles de menta com si féssim una bola, les freguem amb els dits perquè desprenguin la seva aroma i les piquem ben petites i fines. Ho incorporem a la salsa de iogurt i ja la tindrem a punt per acompanyar aquesta magnífica amanida de cigrons.
 
Abans de servir podem espolsar una mica d'alfàbrega seca per damunt dels cigrons.
 







































Bon profit!