dilluns, 26 de setembre del 2011

Trifle de figues i mascarpone




































Ja estem en plena tardor i se'ns acaben els trifles, aquells postres magnífics que refrescaven i entretenien qualsevol nit d'estiu. A mode d'acomiadament farem un trifle amb les ultimes figues de temporada.

Ingredients: (per dos copes)
- retalls de pa de pessic, melindros, etc...
- 2 cullerades de vi de xerès dolç
- 4 cullerades de melmelada de figues
- 100 gr de mascarpone
- 100 ml de nata líquida per muntar
- 2 cullerades de sucre
- 2 figues (sucre i ametlla mòlta)

Primer començem a fer la crema de mascarpone tot barrejant el formatge amb el sucre. Afegim la nata líquida i ho muntem tot amb les varilles. Reservem a la nevera.

Ara muntem les copes i a la base hi col·loquem els retalls de pa de pessic a quadradets irregulars. Afegim una cullerada de vi de xerès a cada copa i seguidament dues cullerades de melmelada de figues que haurem escalfat prèviament al microones (és un truc que faig servir perquè aquest tipus de melmelada resulta massa sòlida per treballar-hi).

Aboquem una mica de crema de mascarpone i per últim obrim cada figa a quarts, hi espolsem una cullerada de sucre i una d'ametlla mòlta i les caramel·litzarem al forn.

Bon profit!

dijous, 22 de setembre del 2011

Focàccia de sobrassada i formatge de cabra / AIG 2011



Aquesta és una de les moltes focàccies que he fet i encara em queden per provar de fer. Com ja sabeu alguns és un tipus de pa italià molt gustós, que s'acompaya tradicionalment d'herbes aromàtiques com el romaní, orenga, alfàbrega, etc... però com passa amb les pizzes aquest pa el podem combinar amb milers d'ingredients.

Si la sobrassada al forn és bona, amb aquest pa tovet i esponjós només cal que us ho imagineu i el proveu de fer sense por.


Ingredients:
- 240 gr de farina
- 120 ml d'aigua
- 1 cullerada sopera d'oli d'oliva
- 1 culleradeta de sal
- 2,5 gr de llevadura liofilitzada
- sobrassada
- formatge de cabra
- orenga i sal

Primer posem dins la panificadora l'oli, l'aigua, la sal, la farina i la llevadura. Posem el programa d'amassar fins que acabi.
Un cop estigui la treiem i la col·loquem al damunt del paper sulfuritzat. Li donem la forma que volguem, rodona, rectangular, més gruixuda o més prima. Hi fem uns solcs tot prement el dit índex lleugerament i deixem llevar ben tapada amb un drap.

Al cap d'una hora hi tirem un polsim de sal, orenga, un raig d'oli i una mica de sobrassada i formatge de cabra esmicolats.
Enfornem a 250º amb el forn prèviament escalfat. Col-loquem la safata a sota de tot i al cap de 15 min ja tindrem el nostre pa aromàtic llest i calentó. Només quedarà gaudir-lo acompanyat de ben poca cosa que no li faci ombra.


Amb l'entrada d'avui voldria fer referència de la meva participació a l'AIG 2011 que aquest any organitza el blog Mis recetas bordadas, amb un logotip d'allò més engrescador que ha dissenyat la Carol de Design with love. És el meu primer any i no volia deixar-me perdre aquest esdeveniment que me'l prenc amb il·lusió (entonació estil Mas), així que us animo a participar si és que no ho heu fet encara.
Els meus gustos són molt variats, tendeixo a ser receptiva amb el que l'altre cregui que em pot fer il·lusió i evidentment em sigui útil. Només diré que els llibres i revistes de cuina em tornen boja, així com petits detallets per poder innovar els productes de panaderia, brioxeria, pastisseria, etc... sobretot aquells menys usuals als supermercats quotidians.

Bon profit!

dimarts, 20 de setembre del 2011

Pastís de mascarpone i un any de més












 

Un pastís de mascarpone totalment desconegut per mi, però molt senzill de fer en un dia especial per mi. Avui en faig 26..... l'any passat encara feia gràcia quan pensaves en el quart de segle i bla bla bla..... però la cosa va sumant, els dies van passant, i te n'adones que el més important no és sumar anys sinó dies, experiències, alegries, plors, sorpreses, emocions i sobretot anar vivint.

Doncs bé, porto dies pensant quin serà el magnífic pastís que havia de fer avui, volia que en fós un de nou, "apostoflant", innovador... però m'he decidit per aquest senzillet pastís de textura cremosa i amb un toc de melmelada de gerds que ho acaba d'arrodonir. Això sí, és el primer cop que el faig amb una massa com a base i no amb galeta, en alguna cosa havia d' innovar una mica, no?

Ingredients:
- 115 gr de mantega en pomada
- 125 gr de sucre
- 3 ous
- 125 gr de farina
-1/2 sobre de llevadura
- 3 cullerades de melmelada de gerds
- 500 gr de mascarpone
- 200 ml de nata per muntar
- 100 gr de sucre llustre
- gerds

Primer farem la base tot barrejant la mantega amb el sucre. Anem afegint els ous un a un amb compte de que no se'ns talli. Per últim afegim la farina i la llevadura a la mescla. Incorporem la massa dins el motlle que volguem i enfornem a 180º uns 20 min. Treiem del forn i deixem refredar.

Ara preparem la crema de formatge del damunt i mesclem el mascarpone amb el sucre llustre. Afegim la nata líquida i muntem amb unes varilles. Reservem a la nevera.
Quan la base hagi refredat la treiem del motlle i la col·loquem en un plat de servir. Tornem a col·locar el motlle lateral i untem pel damunt amb la melmelada de gerds. Ara incorporem la crema de formatge i el deixeu quallar al congelador unes 2-3 hores i després el deixeu a la nevera.

Per desenmotllar és preferible un ganivet de punta rodona prèviament mullat, ja que d'aquesta forma ens sortirà perfecte.


Bon profit!

diumenge, 18 de setembre del 2011

"Pilota" de formatge i salsa de mostassa


Ja fa dies que vam fer el nostre viatget d'estiu a Andorra, i allà és on vam disfrutar i provar aquest tipus de carn feta al forn que ens va captivar des del primer moment.

Es tracta d'una espècie de pilota farcida de formatge però feta al forn i acompanyada d'una salseta de mostassa ben senzilla.

Senzill, bo, deliciós, ràpid i sorprenent.

Ingredients:
- 400 gr de carn picada (porc i vedella)
- 40 gr de pa de motlle integral
- 1/2 ou batut
- sal, pebre blanc, comí i orenga
- 100 gr de formatge ratllat
- farina
- 1 patata grossa
- 100 ml de nata líquida per cuinar
- 1 cullerada de mostassa antiga

Recomano que la nostra particular pilota farcida la preparem el dia abans i la conservem a la nevera, perquè d'aquesta forma estarà molt més ferma i les espècies hauràn fet la seva feina.
Primer es barreja dins un bol la carn picada juntament amb el pa integral esmicolat, mig ou batut i el conjunt d'espècies. Un cop ben mesclat es reserva a la nevera.

Ara ratllem el formatge, en aquest cas vaig prferir escollir un de formatge de bola que es desfà ràpid i queda molt bé. Un cop ratllat treiem la carn de la nevera i l'estirem al damunt del paper film tot fent un rectangle, escampem el formatge pel mig i l'emboliquem amb l'ajuda del paper film tot premsant la carn amb compte. Enrrotllem com si féssim qualsevol tipus de carn enrrotllada i la reservem a la nevera fins el dia següent.

Enfarinem la nostra "pilota" i la segellem a la paella amb una mica d'oli. La treiem del foc i l'enfornem dins una safata a 200º uns 20-25 min. (L'hem d'anar girant amb compte)

De mentre preparem unes patates per fregir, i una salsa de mostassa amb la nata líquida i la cullerada de mostassa perquè es vagi espessint a foc lent.

Emplatem i guarnim amb les patates i la salseta a punt.



Bon profit!

divendres, 16 de setembre del 2011

Albergínies farcides de gambes



Sempre m'han agradat les albergínies i realment s'han convertit en una de les meves hortalisses preferides, fins aquest estiu....


Ens vam decidir a plantar quatre plantes que des d'un moment se les veia petites i inofensives, però un cop van començar.... que encara no paren!


No és que em vegi obligada a inventar i cercar receptes amb albergínia, és que això finalment s'ha convertit en l'invasió de l'albergínia a casa.Però no ens podem queixar, que encara en seguim disfrutant! Així que aquí vé una recepta tímidament nova però ben gustosa.


Ingredients: (per dos persones)

- 2 albergínies grans o 4 de petites

- 150 gr de gambes pelades

- 1 tomàquet gran

- mitja ceba

- 100 ml de nata líquida

- mozzarella ratllada


Primer tallem les albergínies per la meitat, en fem uns petits talls en diagonal perquè se'ns coguin millor, hi posem sal i un xic d'oli i enfornem a 200º durant aproximadament 30 min. Al treure-les del forn hem de veure com la carn dels voltants s'estova, si encara es troba prou dura les deixem 10 min més. Reservem.


Tallem per la meitat les gambes pelades, i les saltejem dins una paella amb una mica de sal, pebre i oli a foc lent perquè en vagin treient el suc. Reservem.


Ara fem una mica de sofregit tot picant la ceba a dauets i al cap d'una estona incorporem el tomàquet pelat i tallat a daus. Hi posem dos pessics de sal i sucre i deixem coure.


Buidem les albergínies i en tallem la carn a daus. La incorporem al sofregit juntament amb les gambes i el seu suc. Deixem coure uns instants i afegim els 100 ml de nata líquida. Deixem coure uns 10-15 min fins que veiem que ha espessit.


Omplim les albergínies. Tirem un polsim de mozzarella ratllada pel damunt i enfornem uns 15 min a 200º.




Bon profit!

diumenge, 11 de setembre del 2011

Pastís de formatge amb fruits secs caramel·litzats



El mes de Setembre es converteix en un dels més esperats per mi, al contrari de molta gent celebro que s'acabi l'angoixós estiu que s'enganxa per tot arreu, és el mes en el que afegeixo un any sobre l'esquena i des de fa temps que inauguro el forn amb un pastís de formatge.

Aquesta vegada es tracta d'un pastís de formatge lleuger, senzill però amb un toc de fruits secs que li queda "Estupendo", així que anem per feina!

Ingredients:
- 6 galetes digestive
- 25 gr de mantega
- 400 gr de crema de formatge
- 150 gr de formatge
- 2 ous i 1 rovell
- 100 ml de nata líquida
- 80 gr d'ametlla mòlta
- 1 culleradeta d'essència de vainilla

Encenem el forn a 170º i omplim la safata amb dos dits d'aigua.

Ara farem la base tot picant les galetes i barrejant-les amb la mantega semi-fossa. Cobrim la base del nostre motlle amb paper film i al damunt hi col·loquem la base ajudant-nos d'una cullera o prement amb les mans. Reservem a la nevera perquè endureixi.

En un bol mesclem la crema de formatge, el sucre, la nata líquida, els ous batuts i l'essència de vainilla. Un cop ben mesclat hi afegim l'ametlla mòlta i ho aboquem al damunt de la base de galeta.

Ho introduim al forn i deixem coure al bany maria uns 60 min fins que al punxar-lo ens quedi quallat. Treiem i deixem refredar una hora abans de desenmotllar.



Per la cobertura:
- 100 gr de mescla de fruits secs caramel·litzats (sèsam, pipes, ...)
- 10 gr de mantega

Fonem la mantega i afegim els fruits secs caramel·litzats. De seguida els afegim pel damunt del pastís tot escampant-los.
En aquest cas he acabat de decorar amb una figa tallada a quarts i caramel·litzada.

Bon profit i bona diada!

dijous, 8 de setembre del 2011

Quiche de carbassa

La carbassa és una de les verdures que més m'agraden i és ben agraïda a la cuina. Amb més d'un 90% d'aigua, de poques calories i amb molta fibra, és un excel·lent diurètic i fantàstica per cuidar el sistema digestiu.

Veient tants punts a favor aquest any ens hem animat a cultivar-ne, i ara estic obligada a cercar receptes noves per un tub, així que avui toca la presentació d'una quiche ben diferent i senzilleta de fer.



Ingredients:
- 1 fulla de pasta de full
- 700 gr de carbassa
- 100 gr de formatge d'ovella
- 200 ml de llet
- 100 ml de nata líquida
- 3 ous
- julivert picat, oli, sal i pebre.

Primer netegem la carbassa i la tallem a dauets. La saltegem a la paella amb una mica d'oli, sal i pebre, al cap d'uns minuts ja haurà agafar color i s'haurà estovat. La retirem del foc i reservem.

Ara posem la pasta de full dins el motlle que ens agradi més i l'omplim de llegums. L'enfornem uns 10 min a 250º. La treiem del forn i reservem.

Batem els ous, afegim la llet, la nata líquida i mesclem. Seguidament afegim la carbassa i el formatge d'ovella que haurem tallat a dauets. Incorporem un polsim de julivert picat i aboquem la mescla dins la pasta de full.

Enfornem uns 45 min a 180º o fins que al punxar-la ens quedi ben quallada.

Bon profit!

dimecres, 31 d’agost del 2011

Púding d'ensaimada o Greixonera

Des de sempre el mes de Setembre l'he esperat amb ganes, el motiu no el sé ben bé, així que aquest any l'inaugurem amb una recepta nova, amb la qual m'he estrenat.
No n'he provat gaires de púdings, però al observar aquesta recepta típica de les Illes Balears vaig pensar que seria deliciós.

El resultat és un púding amb un gust dolç i potent de canyella que ens desperta els sentits des del principi, refrescant, esponjós i humit gràcies al caramel que ens sorpèn a cada cullerada.



Ingredients: (per 6 unitats)
- 750 ml de llet
- 1 pell de llimona
- 1 branca de canyella
- 6 ous
- 4 ensaimades petites de la fleca
- 200 gr de sucre
- 4 cullerades de sucre per fer el caramel

Encenem el forn a 170º a dalt i abaix, i omplim la safata del forn amb dos dits d'aigua.

Ara posem la llet amb la pell de llimona, la canyella i els 200 gr de sucre dins un cassó perquè s'infusioni a foc baix. Deixem reposar uns minuts i reservem.

Ara farem el caramel posant a coure les 4 cullerades de sucre dins un cassó petit. Un cop agafi color aboquem el caramel dins les flameres individuals.

Amb la llet infusionada hi barrejarem els ous tot ajudant-nos d'una batedora perquè quedi ben fí. Tallem les ensaimades a trossos petits i ho afegim dins la mescla anterior.

Omplim les flameres amb el nostre púding i ho enfornem dins la safata al bany maria. Deixem coure uns 25-30 min, i un cop fets els deixem refredar abans de conservar-los a la nevera.

En el moment de servir espolsem una mica de sucre i canyella en pols.



Bon profit!

diumenge, 7 d’agost del 2011

Flam de xocolata



- Un flam de xocolata??!!
- Sí, només l'he provat un cop, no sé on ni quan però era bo. A veure què tal aquest...
- mmm.... boníssim!!

Ingredients: (6 unitats)
- 600 ml de llet
- 140 gr de xocolata negra fondant
- 190 gr de sucre
- 2 ous
- 2 rovells d'ou
- 50 gr de sucre pel caramel

Primer de tot fem el caramel tot escalfant els 50 gr de sucre. Un cop fet l'aboquem al fons de les nostres flameres.

Posem la llet juntament amb la xocolata i la meitat del sucre dins un cassó perquè es vagi desfent. Un cop dissolt ho apartem del foc i deixem refredar una mica.

En un bol apart batem els ous i els rovells amb el sucre restant, afegim la llet amb xocolata i omplim les flameres.

Posem les flameres dins una safata plena d'aigua fins la meitat. Tapem amb paper d'alumini i deixem coure a 180º uns 60 min.

Nota: El podeu acompanyar d'una salsa de xocolata ben senzilla amb nata líquida i xocolata fondant, això sí.... fresqueta. El súmum del súmum!

Bon profit!

dimecres, 3 d’agost del 2011

Trifle de cireres



No se l'hauria d'anomenar exactament trifle però el fet que s'hi assembli ja és un motiu prou evident per mi. Avui us presento un postre refrescant, lleuger i sobretot deliciós. Si sou amants de les cireres us recomano que el tasteu, no en quedareu decebuts.

Ingredients: (per 2 unitats)
- galetes de xocolata (tipus birba mini)
- 170 gr de iogurt grec
- 2 cullerades de sucre
- 4 cullerades de cireres en almíbar

En un got col·loquem una capa de galetes de xocolata, en aquest cas he utilitzat les de tipus birba mini perquè era el que tenia a mà, però podeu utilitzar qualsevol altre tipus, les piqueu lleugerament i llestos.

A sobre hi posem dues cullerades de cireres ben escorregudes i una cullerada del seu almíbar.

Ara barregem el iogurt grec amb les dues cullerades de sucre i incorporem la meitat al damunt de les cireres.

Podem decorar amb una simple fruiteta del bosc, o amb una meitat de cirera. Reservem dins la nevera fins el moment de servir.

Ingredients per les cireres en almíbar:
- 500 gr de cireres netes i sense el pinyol.
- 100 gr de sucre
- 1 cullerada d'extracte de vainilla

Dins un cassó posem les cireres amb el sucre i l'extracte de vainilla. Deixem coure a foc mig durant aproximadament 45 min.
Apartem del foc i deixem refredar. Les aboquem dins pots de conserva amb el seu propi suc.
Aquestes cireres resulten molt bones amb el seu propi suc, la vainilla els dóna un toc que les fa encara més apetitoses.



Bon profit!