dimecres, 28 de juliol de 2010

Niu de fruites



Tot i que la temporada de cireres està arribant al seu curs, vaig aprofitar les poques que quedaven per fer un pastís de pasta de full amb crema i fruites. Ara a l'estiu ningú ho pot negar, aquests són els que s'agraeixen. Fresc, dolç, cruixent i amb fruita, què més volem?

Les prunes aquest any no han sigut el fort, sobretot si les que maduren cauen al terra i la gossa de casa se les cruspeix cada dia. Però en vaig poder salvar dues abans no caiguessin a les seves potes.

Ingredients:

- Pasta de full refrigerada
- una nou de mantega
- 1 cullerada d'extracte de vainilla
- 1 ou

Primer de tot tallarem en la forma que volguem la pasta de full. Amb la resta vaig fer capes al voltant perquè així agafés volum. Possem a escalfar la mantega i hi afegim la vainilla. Pintem primer amb ou batut els extrems de la pasta que volguem enganxar i després per sobre hi anem pintant l'emulsió de mantega avainillada. Punxem el centre (on hi possarem la crema i les fruites) i ho enfornem fins que quedi torradeta.

Ingredients per 1/2 litre de crema:

- 4 rovells d'ou
- 175 gr de sucre
- 500 ml de llet
- 1 branca de canyella
- 1 pell de llimona
- 50 gr de maizena

Possem al foc la llet amb la llimona i la canyella. A part barregem els rovells amb el sucre i una miqueta de llet. Afegim la mescla a la llet que teniem escalfant-se i anem remenant sense parar. Quan començi a arrencar el bull afegim la maizena diluïda amb una mica de llet i esperem a que espesseixi.

Finalment afegirem la crema al nostre niu de pasta de full un cop hagi refredat una mica, i per sobre les fruites que ens vinguin de gust. Pintem amb una mica d'almíbar diluit amb gelatina i ho reservem a la nevera. Es pot menjar al cap de 4 horetes, ja que reposat i fresc surt més bo.

Bon profit!




dilluns, 26 de juliol de 2010

Magdalenes de xocolata negra i blanca al cardamom


Per fer aquestes magdalenes vaig utilitzar la massa restant d'un pastís sacher que vaig fer.

Unicament es tractava d'omplir els motlles per magdalenes i deixar córrer l'imaginació, així que vaig pensar en possar-ls'hi una capa de xocolata blanca fossa que vaig barrejar amb cardamom, una espècie que mai havia provat i veritablement em va sorprendre.

Ingredients:

- Per la massa, podeu fer servir qualsevol recepta bàsica de pa de pessic amb xocolata.
- Per la cobertura --> 75 gr xocolata blanca en perles i 1 culleradeta de llavors de cardamom

Escalfem la xocolata blanca i afegim les llavors de cardamom. Un cop s'hagi desfet ho deixem refredar.
Després podrem sipossar en la quantitat que volguem una capa de xocolata blanca pel damunt de les magdalenes.
Ho decorem al gust i només tocarà catar-les!





dimarts, 20 de juliol de 2010

Pastís invertit de toffee i fruits secs




L'altre dia em vaig entosudir en fer-me amb un llibre nou de cuina, així que vaig anar directa cap a la biblioteca basicament perquè la meva economia no em permet gran cosa. Però amb tanta mala sort que aquell dia era tancada, i després de molts intents d'empènyer la porta mentre llegeixes TANCAT (és quelcom que es tendeix a fer, fixeu-vos un dia), vaig admetre que havia d'anar a la llibreria a goitar que hi tenien.
Després de mitja hora mirant i remirant me'n vaig comprar un, i al dia següent ja provava de fer un dels 365 pastissos que t'ofereix aquest gran llibre que tinc reposant contra la paret. Així doncs començo!

Ingredients:

- 120 gr de mantega tova
- 100 gr de sucre
- fruits secs (la quantitat al vostre gust)
- 3 ous batuts
- 175 gr de farina
- 1 sobre de llevadura
- 2 cullerades de nata líquida
- 2 cullerades de mel

Primer de tot preparem el toffe possant dins un cassó dos cullerades de mel, dos cullerades de nata líquida i uns 20 gr de mantega. Ho deixem escalfar i anem barrejant fins que veiem que canvia cap a un color marronós.

Després agafem els fruits secs, jo vaig posar panses, festucs i nous. Piquem la gran majoria amb la picadora i reservem uns quants de sencers. Els sencers els col·loquem al fons del motlle i per sobre hi aboquem el toffee. Deixem refredar mentre preparem la massa.

Per fer la massa barregem la mantega i el sucre, afegim els ous lleugerament batuts i seguidament anem incorporant la farina juntament amb la llevadura. Per últim incorporem els fruits secs picats i ho aboquem amb compte dins el motlle.

Ho enfornem a 190º uns 40 min i ho deixem refredar. Desenmotllem amb molt de compte i ja estarà a punt.

Només afegir que és un pastís apte per esmorzars, perfecte per poder emprendre el dia amb energia.


diumenge, 18 de juliol de 2010

Mongetes del ganxet....diferents



Recepta guanyadora, tot i que espero que al llibre la foto sorti mil vegades millor siusplau...

Vinga que us començo a explicar.

Ingredients:

- mongetes del ganxet
- 1 botifarra negra
- 3 alls tendres
- suc de rostit

Tallem els alls tendres i els possem a sofregir. Treiem la pell de la botifarra i la tallem a rodanxes, ho incorporem amb els alls tendres i deixem coure.

Afegim les mongetes i deixem que s'integrin els sabors durant una estoneta. Finalment ho possem al plat i afegim unes 2-3 cullerades de suc de rostit per sobre.

Ingredients pel suc de rostit:

- 5 ales de pollastre
- 1 ceba
- 2 tomàquets
- 2 fulles de llorer
- 2 litres d'aigua

Possem a sofregir les ales de pollastre dins una olla, i hi afegim els tomàquets tallats en quarts i la ceba en juliana, salpebrem i incorporem el llorer. Deixem sofregir una estona i quan quedi lleugerament daurat hi aboquem els 2 litres d'aigua i deixem que bulli almenys 2 horetes.

Colem i deixem coure una estona més perquè es redueixi. Seguidament ja el tindrem a punt, ho podem guardar i utilitzar-lo les vegades que ens faci falta, només cal descongelar la quantitat que desitgem i llestos.
Recomano deixar-ho reduir una estoneta abans de fer-ho servir perquè agafi aquella consistència de salsa. Us asseguro que dóna un gust excepcional!



dimecres, 14 de juliol de 2010

Copa de taronja i mascarpone


Ja fa temps que vaig provar de fer la recepta del famós Julius, i la veritat que queda de meravella. Si no ho heu provat, ho heu de fer.
Aquí us la presento vinga!

Ingredients per la copa: (2 persones)

- 75 gr de mascarpone
- 100 ml de nata líquida
- 50 gr de sucre
- 3 taronges en suc
- una culleradeta de maizena

Primer de tot barregem el mascarpone amb el sucre i la nata i ho muntem.
Escalfem el suc de taronja i en reservem unes cullerades per barrejar-ho amb la maizena. Un cop començi a escalfar-se el suc de taronja, hi afegim la maizena i esperem a que agafi textura de crema.

Afegim tres quarts de la crema de suc de taronja amb la barreja de mascarpone anterior i ho barrejem. Ho repartim en copes i cap a la nevera!

Quan agafi textura afegim per sobre una mica de crema de taronja que haviem reservat i ho deixem altra vegada a la nevera, d'aquesta manera ens quedaran dues capes molt vistoses.

Ingredients pel cruixent amb nous:

- 3 cullerades de sucre
- 1 cullerada d'aigua
- 5 nous picades

Fem un caramel i afegim les nous picades. Aboquem dues cullerades sobre un paper sulfuritzat i en possem una altra fulla al damunt. Ho aplastem al màxim amb un pes i deixem refredar.

I així és com ho podeu decorar de forma original. També quedaria bé fer-ho amb altres fruits secs.

Espero que us hagi agradat!



dimarts, 13 de juliol de 2010

Premi pel "Mercat a la taula" i recepta



Segurament ja n'heu sentit a parlar del concurs que es fa a diversos mercats municipals de la província de Barcelona d'un llibret de receptes, i qui no ho sàpiga consisteix en un llibre que es regala als mercats amb un recull de receptes fetes per la gent dels pobles.
Doncs aquest any justament he guanyat a Granollers amb una recepta de mongetes del ganxet fetes d'una manera diferent que més endavant ja us explicaré.

Em va fer molta il·lusió guanyar, i sobretot rebre la subscripció gratuïta de la revista Cuina durant uns mesos, que és el que buscava.

Després d'això us comento la recepta d'avui, es tracta d'un plat de pasta que ja fa temps em feia gràcia provar. Va quedar molt bo, sobretot la combinació amb la salseta de gambes i vieires.

ESPAGUETIS NEGRES AMB SALSA DE GAMBES I VIEIRES

Ingredients (per 2 persones):

- Espaguetis negres fets amb salsa de sípia
- gambes
- 2 vieires senceres
- 200 ml de nata líquida
- oli, sal i pebre.

Primer de tot agafem unes gambes pelades i les tallem ben petites. Agafem la part del medalló de les dos vieires i el tallem. Ho possem a sofregir amb una mica d' oli, sal i pebre.

Quan hagin passat uns 5 minuts afegim la nata líquida i deixem que vagi coent. Finalment només haurem de triturar amb una batedora i deixar reduir la nata en forma de salsa.

Possem a bullir la pasta i la retirem quan estigui cuita. Repartim la pasta als plats i afegim la salsa per sobre.

En aquest cas vaig reservar l'altre part de la vieira i unes quantes gambes per coure a la planxa i decorar així el plat.

Espero que us hagi agradat!




dijous, 8 de juliol de 2010

Pastís de formatge al caramel


Si alguna cosa té el pastís de formatge és una infinitat de receptes varies per fer-lo. Reconec que no sóc fidel a cap recepta de pastís de formatge i no n'hi ha cap que segueixi al peu de la lletra, així que aquest cop vaig improvitzar i vaig provar de possar-hi pel damunt un caramel, per donar un toc diferent que no pas la típica melmelada de maduixes.

Va agradar i diria que no va ser una mala pensada això del caramel.

Ingredients:

- 450 gr de formatge fresc
- 125 gr de sucre
- 4 ous
- 100 ml de llet
- 1 cullerada d'essència de vainilla (opcional)

Tallem a troçets el formatge i ho barregem amb la resta d'ingredients. Ho passem per la batedora fins que veiem que no queda cap grumoll de formatge.
Finalment fem un caramel amb unes tres cullerades de sucre i una d'aigua. Ho escalfem fins que agafi un color marronós, ho possem dins el motlle i esperem a que s'endureixi.

Seguidament aboquem la massa del pastís i ho enfornem a 180º-190º durant uns 30-40 min. Cada forn té les seves regles, ja se sap.



dimarts, 6 de juliol de 2010

Delícia de festucs i dàtils



L'altre dia se'm va ocórrer provar de fer aquest pastís barrejant aquests dos fruits secs. Pot semblar empalagós però no ho és gens! La crema de festucs queda molt suau, i a qui li encanti el gelat de festucs (com a mi), el conquistarà segur.

Us començo a explicar vinga!

Ingredients: (per dos motlles individuals)

  • Per la base:
- melindros o pa de pessic per fer la base del pastís. La meva base és de xocolata perquè no en tenia cap altra però una neutra queda molt millor.
- Pedro Ximenez o Xerès dolç

  • Per la mousse de formatge:
- 100 gr de formatge mascarpone o qualsevol d'untar
- 50 gr de sucre
- 200 ml de nata líquida
- Necessitarem uns quants dàtils
  • Per la crema de festucs
- 100 gr de festucs
- 200 ml de nata líquida

Primer de tot començem a fer la base col·locant-la al fons del motlle l'adaptem. Mullem amb una culleradeta de Pedro Ximénez tota la base i ho reservem a la nevera.

Després ens dispossem a preparar la mousse muntant la nata juntament amb el sucre, i després hi afegim el formatge mascarpone.
Col·loquem una capa damunt de la base del pastís i ho reservem a la nevera.

Treiem el pinyol dels dàtils i els piquem a trossets petits. Els col·loquem per sobre la mousse sense que quedi cap espai buit, i altra vegada a la nevera.

Finalment trinxem els festucs (sense sal) ben petits. Muntem la nata i la barrejem amb els festucs. Ho possem dins una màniga pastissera i acabem el pastís fent l'última capa de crema de festucs per sobre.

NOTA: Com us he dit la barreja és bona, però trobo que els dàtils han de quedar en una altra textura diferent per distingir-se més, així que si teniu propostes.... les acceptaré encantada!


diumenge, 4 de juliol de 2010

Pop a la gallega



Ingredients:

- 3-4 patates
- oli
- sal
- pebre
- dos alls
- pop (uns 400 gr)
- pebre vermell de la vera

Primer de tot tallem les patates a rodanxes no gaire gruixudes. Les col·loquem folrant la base de la safata o font i les salpebrem, hi tirem un raig d'oli i després els alls llaminats. Enfornem uns 15 min a 200º.

Seguidament treiem la font de les patates del forn, tallem els tentacles del pop a rodanxes i el possem per sobre de les patates, i altra vegada al forn durant uns 5 min més.

Quan treiem el pop a la gallega i tirem un polsim de pebre vermell de la vera, i llestos!

Un plat facilíssim, molt sà i sobretot.... boníssim!