dijous, 26 d’abril de 2012

Tiramisú de llimona




Avui us proposo un tiramisú diferent, ideal pels amants de la llimona en la seva versió dolça com àcida. Una recepta gens difícil de fer i que refrescarà aquests moments de calor que ens donarà la primavera si és que s'estira una micona més....

Ingredients pel Lemon curd:
- 3 ous
- 125 ml de suc de llimona
- ratlladura d'una llimona
- 100 gr de mantega
- 200 gr de sucre

Posem a escalfar el suc de llimona amb la ratlladura i el sucre. Al cap d'una estona afegim la mantega i esperem a que es desfaci, sempre amb el foc baix.

Batem els us i amb l'ajuda d'un colador ho anem afegint dins el cassó que teniem al foc. Anem remenant fins que s'espesseixi. Reservem i deixem refredar.

Ingredients pel tiramisú:
- 300 ml de Lemon curd
- 2 ous
- 100 ml de nata líquida
- 100 gr de formatge crema
- melindros

Separem els rovells de les clares. Barrejem els rovells amb el Lemon curd i el formatge crema. En un bol apart muntem la nata i l'aboquem dins la mescla anterior, barrejant amb molt de compte.

Muntem les clares a punt de neu i fem el mateix, tot barrejant amb compte de que no perdi el volum.

En una safata col·loquem una base de melindros, pel damunt aboquem la meitat de la crema del tiramisú de llimona. Tornem a cobrir amb una altra capa de melindros i acabem amb la crema restant.

Conservem dins la nevera fins el moment de servir. És molt millor preparar-lo 24 hores abans de consumir perquè la crema agafi més consistència.

Si em voleu ajudar a guanyar el concurs Caprabo d'aquest mes on el tema principal era la carbassa... només us heu de registrar i votar per la "Quiche de carbassa, carxofes i formatge", us estaré més que agraïda!!

Bon profit!

dilluns, 23 d’abril de 2012

Pastís Banoffee







































Avui és dia de Sant Jordi i què millor que endolçir un dia com aquest amb un pastís refrescant i melós com és el Banoffee cake.
Una recepta típica anglosaxona que he pogut adaptar d'un dels llibres del Jamie Oliver, fàcil de fer i amb un resultat sorprenent.
Francament jo no sóc persona de barrejar el plàtan amb els pastissos, i encara menys amb la xocolata, i us ho diu una de les persones més llamineres que hi poden haver, però us asseguro que un tallet ben fresquet d'aquest pastís revifa a qualsevol.


Ingredients:
- 100 gr de galetes
- 50 gr de farina
- 50 gr de perles de xocolata negra

Per fer la base triturarem les galetes i les barrejarem amb la xocolata. Seguidament fonem la mantega i ho mesclem tot junt.
Ho disposem a la base del nostre motlle i ho anem distribuint amb l'ajuda d'una cullera. Deixem refredar a la nevera perquè agafi consistència.

Ingredients pel Banoffee:
- 2 plàtans
- 75 ml de llet
- 75 gr de sucre morè
- 200 ml de nata per muntar
- 25 gr de sucre
- virutes de xocolata per decorar

Pelem els dos plàtans i en triturem 1 i mig amb la llet fins fer-ne un puré. Reservem.
Posem el sucre morè en una paella i el deixem caramel·litzar amb dues cullerades d'aigua. Un cop veiem que comença a fer bombolletes afegim el puré de plàtan.

Deixem que es cogui uns 5 minuts a foc baix i anem remenant amb compte de que no se'ns enganxi.
Un cop s'hagi espessit ho aboquem al damunt de la base de galeta i ho reservem a la nevera.

Tallem la meitat del plàtan que haviem reservat a làmines, i l'anem col·locant al damunt i sobretot pels voltants del pastís.
Muntem la nata amb els 25 gr de sucre i l'afegim pel damunt del plàtan.
Acabem decorant amb unes virutes de xocolata i reservem a la nevera fins el moment de servir.

És recomanable consumir-lo 12 hores després d'haver-lo preparat.

Bon profit i Bon dia de Sant Jordi!

divendres, 20 d’abril de 2012

Pizza bianca de botifarra a la carbonara



La pizza bianca és coneguda per no dur salsa de tomàquet a la base de la pizza, únicament s'amaneix d'oli, sal i una mica de romaní i podriem confondre ben bé els ingredients amb la coneguda focàccia, però aquesta normalment pot anar farcida d'un simple prosciuto que li acabarà de donar el gust que busquem en tota pizza.

Així que aprofitant que avui és divendres i a moltes cases s'aprofita per fer una bona pizza, us recomano aquest farcit tant i tan gustós que encaixa a la perfecció amb una carbonara.

Ingredients per la massa: (2 unitats)
- 1 cullerada d'oli
- 1 culleradeta de sal marina
- 120 ml d'aigua
- 240 gr de farina
- 1 culleradeta de llevadura seca

Posem tots els ingredients dins la panificadora seguint l'ordre establert i deixem que finalitzi. Un cop tinguem la massa compacta la dividim en dos i en fem dues pizzes individuals estirant amb els dits, tot aixecant la massa de les vores i donat-li forma.

Ignoreu el corró! després de tants anys fent-lo servir m'he adonat que les pizzes estirades manualment queden molt més esponjoses i gustoses.

Tapeu les pizzes amb un drap i deixeu reposar.

Ingredients per la pizza:
- 1 botifarra crua
- 1/3 de botifarra negra
- 1 poma
- 1/4 de ceba tendra
- 100 ml de nata líquida per cuinar
- 1 rovell d'ou
- 50 gr de mozzarella
- sal, pebre i orenga

En una paella sofregirem la ceba tallada a rodanxes fines. Un cop estigui transparent hi afegim les botifarres pelades i trinxades. Anem saltejant.

Pelem la poma, la partim en 4 quarts i la tallem a llamines fines. La incorporem dins la paella, salpebrem i afegim l'orenga. Deixem que es vagi coent tot a foc mig durant uns 10 min. Reservem.

Preescalfem el forn a 250º. Muntem les pizzes tot cobrint-les amb el farcit que teniem reservat, després espolsem una mica de mozzarella pel damunt i finalment femt una carbonara barrejant el rovell d'ou amb la nata líquida.
Ho amanim pel damunt i enfornem a 250º durant uns 10 minuts.

Bon profit!

dilluns, 16 d’abril de 2012

Púding de cervesa Guinness

Si el pastís Guinness ja l'heu provat i us ha agradat, aquest púding us encantarà. La cervesa Guinness no sé que tindrà que emfatitza tan i tan bé el gust de la xocolata negra.

Un gotet cremós, refrescant i amb un gust molt i molt peculiar.

Ingredients (per 4-6 gotets)
- 330 ml de cervesa Guinness
- 300 ml de nata líquida
- 100 gr de xocolata negra
- 6 rovells d'ou
- 175 gr de sure

En un cassó hi afegim la cervesa i la nata, i ho posem a foc mig perquè vagi escalfant-se lleugerament. Un cop veiem que els ingredients començen a espumar hi afegim la xocolata a trossos i esperem a que es desfaci.
A part batrem els rovells amb el sucre fins que doblin el seu volum. Incorporem una mica de la cervesa dins el bol perquè s'atemperi i seguidament aboquem els rovells al cassó tot junt.

Anem remenant a foc baix com si féssim una crema fins que s'espessi. Ho apartem del foc i ja podrem anar omplint els gots deixant un espai de 3 dits.
Deixem refredar i un cop tebis els conservem a la nevera.

Ingredients per la nata:
- 100 ml de nata líquida
- 50 gr de sucre
- 50 gr de formatge crema

Barrejem tots els ingredients i els muntem amb unes varilles elèctriques. Afegim una petita porció de la nata al damunt del nostre púding de cervesa Guinness i ho tornem a deixar a la nevera.

Nota: Resulta molt millor quan s'ha deixat un mínim de 12 hores de repòs a la nevera.

Bon profit!

Tallarins de marisc amb "frutti di mare"



Fer pasta a casa pot semblar entretingut i costós, però si aprofitem una mica el temps que ens ofereix el cap de setmana podrem distreure'ns i a la vegada degustar un plat de pasta fet per nosaltres del qual ens sentirem la mar d'orgullosos.

Ànims!

Ingredients per la pasta: (2 persones aprox)
- 2 ous
- 200 gr de farina
- 2 cullerades de pasta de gambes (opcional)

Posem els ingredients dins la panificadora i seleccionem el programa de pasta, un cop hagi fet el seu curs treiem la massa i l'emboliquem amb paper film per deixar-la reposar un mínim de 30 minuts.

Un cop hagi reposat la dividim en dos i començem a treballar la massa tot enfarinant continuament el marbre o taula de treball, l'estirem amb el corró i en fem rectangles. Enrrotllem des de la part més estreta i anem tallant els tallarins ben fins (penseu que al coure's creixeran de volum lleugerament).

Els anem desembolicant i els deixem assecar sense que s'arrepleguin. Podem fer servir un pal amb l'ajuda del suport de dues cadires i llestos. Un cop secs els conservem dins un tupper a la nevera fins el moment de coure.

Ingredients per la salsa:
- musclos cuits
- cloïsses o tallarines
- llagostins
- 5 tomàquets de penjar
- 1/2 ceba tendra
- 1 rajolí de xerès sec
- sal i sucre
- oli

En una paella posarem a sofregir la ceba que haurem tallat ben petita, i de mentres anirem ratllant els tomàquets partits per la meitat i abocarem el triturat dins la paella.
Afegim una mica de sucre i una mica de sal i deixem sofregir a foc baix.
Incorporem les cloïsses, reguem amb un rajolí de xerès i tapem.

Al cap de dos minuts ja tindrem les cloïsses obertes i hauràn deixat anar el seu propi suquet. Ara afegirem els musclos cuits i tornem a tapar amb el foc baix. De mentres posem a bullir la pasta que tindrem cuita en 5-7 minuts.

Un cop tinguem la pasta l'escorrem i l'incorporem a la paella amb els "frutti di mare". Coem els llagostins a part i emplatem.

Servim els tallarins i acabem de coronar amb uns llagostins pel damunt.

Bon profit!

diumenge, 15 d’abril de 2012

Risotto al cava


 
Dia 15 d'Abril, i com cada mes toca participar a la recepta del 15, aquesta vegada amb un ingredient infal·lible al rebost de totes les cases, l'arròs!
Els nois d'Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta cada vegada ens entretenen més, no deixeu de fer-nos propostes!

A mi personalment l'arròs ni fú ni fa gaire, suposo que després d'haver esgotat tots els diumenges de la meva infantesa a base d'arrossos a la cassola a casa els avis, que n'he quedat tipa. Però quan em presenten un bon arròs al davant mai dic que no.

Des d'aquest bloc us presento la meva recepta d'un risotto original i sobretot de festa, animeu-vos a provar-lo i amb la resta de cava doncs.... a brindar!


Ingredients: (2 persones)
- 180-200 gr d'arròs
- 1/2 ceba tendra
- 200 ml de cava
- 40 gr de parmesà
- 20 gr de mantega
- caldo de pollastre
- sal i pebre
- tòfona negra per ratllar (opcional)


Primer de tot tallarem la ceba ben petitona i la sofregirem en una paella amb un raig d'oli. Un cop la tinguem daurada hi afegim l'arròs i ho barrejem bé. Al cap de dos minuts afegim el cava i deixem evaporar uns 5 minuts.

Seguidament anirem incorporant caldo de pollastre que tindrem escalfant-se al costat de la paella de risotto, no cal abocar-lo tot de cop sinó en funció del que ens demani l'arròs. Això si, és important anar mesclant o moure el mànec de la paella per ajudar en la cremositat final del plat.

Quan ja el tinguem cuit i s'hagi embegut el caldo afegim el parmesà, la mentega i salpebrem al gust. Anem remenant fins aconseguir un arròs cremós, gens sec i al punt.

Emplatem i per finalitzar ratllem una mica de tòfona negra pel damunt.

Bon profit!

dijous, 12 d’abril de 2012

Pastís de xocolata i crema d'avellanes








































Després de tants dies sense aparèixer per aquí em sentia mig obligada a presentar-vos la prova de mona que vaig fer fa unes setmanes pel passat dilluns de Pasqua.
La vaig estar meditant i finalment aquesta ha estat la última decisió. Un pastís realment bo i gustós, amb una crema lleugera que lliga a la perfecció amb el pa de pessic de xocolata.

Llaminer llaminer....


Ingredients:
- 6 ous
- 175 gr de xocolata negra 70% (preferiblement Lindt)
- 125 gr de mantega
- 150 gr de sucre
- 150 gr de farina
- 1 sobre de llevadura

En un cassó escalfem la mantega i la xocolata i deixem que es fonguin a foc baix. Un cop desfets ho retirem del foc i reservem.

Dins un bol separem les clares dels rovells i mesclem els rovells amb 75 gr de sucre. Amb l'altre meitat del sucre muntarem les clares i reservarem a la nevera.

Incorporem la xocolata dins el bol dels rovells i mesclem fins que quedi integrada. Afegim la farina i la llevadura en dues tandes.
Per últim incorporem les clares i barrejem amb compte de que no ens baixi en excés el volum.

Aboquem la massa dins el motlle que preferim i l'enfornem durant uns 90 minuts a 150º.

En el meu cas vaig forrat els laterals amb un paper de forn doblegat per la meitat per donar-hi estructura, i d'aquesta forma vaig aconseguir un pastís ben alt amb el que podrieu fer 4-5 capes.








Ingredients per la crema d'avellanes:
- 400 ml de nata líquida
- 175 gr de praliné d'avellanes
- 125 gr de sucre

Dins un cassó escalfem tots els ingredients a foc baix. Un cop tinguem el praliné dissolt ho retirem i un cop fred ho conservem dins la nevera fins que s'hagi refredat del tot.

És convenient deixar-ho al congelador 5-10 minuts abans de muntar la crema, així agafarà més consistència.

Un cop tinguem la crema muntada serà qüestió de repartir-la entre les capes del nostre pastís, i finalment untar-lo tot sencer amb les decoracions que preferim.

Bon profit!

dilluns, 2 d’abril de 2012

Nuggets de pollastre




































Una versió cassolana i senzilla d'una de les receptes de fast food més conegudes. Poden servir com a tapa, com a sopar informal, però sobretot és d'aquelles receptes ideals pels més petits.

Si aquesta Setmana Santa us heu de quedar a casa com jo perquè el temps s'ha posat en contra i s'entesta en dur pluges de divendres a diumenge.... sempre podem preparar nuggets de pollastre i anar sucant.....

Ingredients: (8-10 unitats)
- 1/2 pit de pollastre
- 50 gr de crema de formatge (philadelphia)
- 40 gr de pa ratllat
- sal i pebre
- farina, 1 ou i pa ratllat per arrebossar

Començem netejant el mig pit de pollastre, en treiem la pell i el desossem. El trossejem lleugerament, el salpebrem i el duem dins la picadora juntament amb el pa ratllat i la crema de formatge.
Un cop obtinguem una massa consistent i manipulable, anem fent racions. Primer en fem boletes i després les aixafem una mica amb el palmell de la mà.
Les arrebossem primer per farina, ou batut i finalment pa ratllat.

Les podem conservar a la nevera fins el moment de fregir en oli ben calent, o bé congelar-les i acabar-les de preparar quan volguem.

És obligatori acompanyar-les de salsa de Kètxup ben abundant, res de sucar una mica!

Bon profit!