dimarts, 29 de maig de 2012

Quiche de carxofes amb pernil

Normalment aquesta no és la temporada de les carxofes, haurien de sortir en ple hivern i ara descansar per la pròxima tongada de l'any vinent, però com que a casa l'hort és boig i el temps ha col·laborat força ara resulta que anem ben servits de carxofes.

Per tant avui us proposo una recepta sana, divertida de fer, i que ens soluciona qualsevol àpat de forma ràpida i completa. Com veureu jo no afegeixo mai nata líquida a les quiche, trobo que queden més lleugeres amb llet, però això sempre va a gustos...

Ingredients:
- 1 làmina de pasta brisa
- 5 carxofes grosses
- 100 gr de pernil salat
- 4 ous
- 200 ml de llet
- 50 gr de formatge ratllat
- sal i pebre

Pelem les carxofes i les tallem en làmines fines. Les saltejem a la paella i de mentres anem tallant a daus el pernil salat. L'afegim amb les carxofes i deixem que es vagi fent.
Un cop dauradetes les retirem del foc i reservem.

Col·loquem la pasta brisa dins un motlle o una paella, la tapem amb paper sulfuritzat del forn i aboquem uns llegums perquè ens facin de pes. Enfornem uns 10 a 250º i retirem.

Batem els ous i seguidament afegim la llet i salpebrem. Aboquem les carxofes amb pernil a la base de la nostra pasta brisa i finalment tapem amb el batut d'ous i llet.
Espolsem el formatge ratllat pel damunt i enfornem uns 30 min a 180º. Si veiem que la pasta brisa se'ns comença a enrrossir massa la podem tapar amb paper d'alumini.

Bon profit!

dilluns, 28 de maig de 2012

Cupcakes de xocolata


Divendres vàrem tenir el primer casament d'una amiga nostra així que vam pensar que el diumenge seria un bon dia per fer un berenar i acabar de comentar les ultimes xafarderies. És que a poble som així....
Per l'ocasió em vaig estrenar amb els tradicionals cupcakes que al ser de xocolata xocolata van volar en un obrir i tancar d'ulls.


Ingredients: 12 unitats
- 90 gr de xocolata fondant
- 115 gr de sucre
- 115 gr de mantega en pomada
- 150 gr de farina
- 2 cullerades d'ametlla mòlta
- 1 cullerada de cacau en pols
- 2 ous
 1 culleradeta de llevadura
- 3 cullerades de llet

Fonem la xocolata al bany maria i reservem. Dins un bol batem la mantega estovada amb el sucre, i seguidament anem afegint els ous un a un fins a doblar la mescla.

Afegim la xocolata i després la llet, la farina juntament amb la llevadura i el cacau, i finalment l'ametlla mòlta.

Omplim els nostres cupcakes fins a 3/4 quarts de la seva capacitat i enfornem uns 15-20 a 180º.
Els deixem refredar al damunt d'una reixeta.

Ingredients per la crema de xocolata:
- 200 ml de nata líquida per muntar
- 40 gr de sucre
- 100 gr de mascarpone
- 100 gr de xocolata fondant

Dins un cassó escalfem la xocolata amb la nata líquida. Apartem del foc un cop quedi desfet i afegim el sucre i el mascarpone. Remenem fins que quedi integrat i deixem refredar a la nevera.

Un cop fred ho muntem amb unes varilles i acabem de decorar els nostres cupcakes amb una màniga pastissera. Finalitzem amb unes virutes de xocolata negra i xocolata blanca.

Bon profit!

dilluns, 21 de maig de 2012

Clafoutis de cireres


Fa gairebé tres anys vaig preparar aquesta recepta i no em va agradar gens, esclar que era el primer cop i no tenia gaire traça preparant les coses.
Però l'altre dia la meva àvia em va portar una bona bossa de cireres i vaig pensar que li havia de donar una altra oportunitat al "clafoutis", ja que l'havia vist en més d'una ocasió corrent pels blogs i feia bona pinta!

El resultat és un postre o un berenar de diumenge plujós que recorda molt a una barreja de flam amb una textura de crepe, que amb l'acompanyament d'unes cireres ja netes fan més agradable cada cullerada.

Ingredients:
- 150 gr de sucre
- 100 ml de llet
- 4 ous
- 2 rovells
- 30 gr de farina de blat de moro (maizena)
- 1 culleradeta de pasta o essència de vainilla
- 300 gr de cireres senceres

Primer esbandim les cireres, els treiem el peduncle i l'os. Reservem en un plat.

Dins un bol barrejem el sucre, la farina de blat de moro i la llet. En un altre bol batem els ous i els rovells. Afegim els ous dins la massa anterior i remenem bé.
Incorporem la culleradeta de vainilla i mesclem.

Engreixem un motlle gran o 4-6 de petits amb una mica de mantega, repartim a la base les cireres que teniem netes. Aboquem pel damunt una mica de la massa sense que arribi a tocar el límit perquè tendeix a pujar una mica dins el forn.

Enfornem uns 25 min a 180º, o fins que veiem que ha quedat cuit.

Nota: Diuen que es pot prendre calent o fred, però personalment trobo que guanya més un cop fred, i si l'acompanyeu d'una bola de gelat de vainilla ja serà el súmum!

Bon profit!

dimecres, 16 de maig de 2012

Bollycaos

No sabria dir quants anys fa que vaig menjar l'últim Bollycao, suposo que tots tenim el record de quan erem petits però, i si tinguéssim l'oportunitat de menjar un Bollycao cassolà, fet a casa i deliciós? Dirieu que no tan rotundament com a un d'industrial? em penso que no!

Si us hi fixeu es tracta d'una simple massa de briox farcida de xocolata, el gust és gairebé el mateix o inclús millor. I personalment us recomano que el farciu de Nutella, Nocilla o qualsevol crema de xocolata, o fins i tot si us agradaven els Bollycao bicolor de dues xocolates també ho podeu fer.
Aquí us deixo la recepta, extreta del blog Alimenta-criss on hi podeu trobar temptacions tan bones com aquesta.

Ingredients: (6 unitats)
- 1 ou
- 125 ml de llet
- 30 gr de mantega
- 35 gr de sucre
- una pisca de sal
- 1 culleradeta d'essència de vainilla o en pasta
- 300 gr de farina
- 1/2 sobre de llevat liofilitzat
- 1 ou per pintar
- crema de xocolata com nutella per farcir

Posem dins la cubeta de la panificadora tots els ingredients seguint l'ordre indicat, excepte l'ou per pintar i la nutella.
Iniciem el programa d'amassar i deixem que faci el seu curs. Un cop finalitzat treiem la massa de la cubeta i la deixem llevar fins que dobli de volum amb el marbre ben enfarinat i tapada amb un drap.


Un cop ens hagi doblat de volum dividim la massa en porcions, en el meu cas em van sortir 6 unitats però possiblement en pogueu fer més de més petits.
Estireu les porcions de massa amb l'ajuda d'un corró intentant fer rectangles, sempre enfarinant la taula de treball perquè no se'ns enganxi.

Col·loquem al mig una bona porció de crema de xocolata i l'escampem al llarg del rectangle.
Tanquem el nostre Bollycao pel centre i després replegant els extrems. Girem el Bollycao amb les "costures" a sota i el deixem reposar al damunt de la safata del forn.
Un cop els tinguem tots fets els deixem reposar una hora més tapats amb un drap.

Passat aquest temps els pintem amb una mica d'ou batut i els enfornem uns 20-25 minuts a 180º.
Un cop quedin dauradets ja els podrem treure i deixar refredar al damunt d'una reixeta. A punt per l'esmorzar de l'endemà!








































Bon profit!

dilluns, 14 de maig de 2012

Entrepà d'albergínia, pera i formatge


Avui és 15 de Maig al calendari i com cada mes toca la recepta del 15, i com sempre ens proposen des d'Els fogons de la bordeta i xocolata desfeta un repte nou i interessant, aquest mes toca temàtica d'entrepans.

Us explicaré l'origen de la descoberta d'aquest entrepà. Resulta que entre setmana sempre dino sola, i és normal que quan un cuina per si mateix es faci qualsevol cosa, i aquest entrepà va sorgir justament un dia que tornava a casa amb gana ferotge, poques ganes de fer saltejar la paella i amb uns ingredients minsos a la nevera.

Normalment mai hagués premeditat un entrepà d'aquestes característiques però des d'aquell dia que vaig descobrir una combinació com aquesta que l'he repetit en vàries ocasions, i us asseguro que és boníssim!

Ingredients: (1 unitat)
- 2 llesques de pa de pagès
- 4 rodanxes d'albergínia
- 2 talls de pera
- 1 tall de formatge
- oli
- sal marina
- herbes provençals

Posem a la paella un rajolí d'oli i deixem coure les rodanxes d'albergínia, afegim un xic de sal marina i les anem girant fins aconseguir que estiguin mitjanament daurades. Les apartem a un plat i reservem.

Seguidament a la mateixa paella marquem els talls de pera durant pocs segons, el just perquè agafin una mica de calor i ho apartem del foc. De mentres torrarem les dues llesques de pa i ja podrem muntar l'entrepà.

Començem tirant un bon raig d'oli al damunt d'una torrada i seguidament hi col·loquem les rodanxes d'albergínia, després hi posem la pera i per últim el tall de formatge. Espolsem una mica d'herbes provençals i gratinem al forn fins que veiem que el formatge se'ns ha desfet una mica.

Tapem amb l'altre torrada, partim per la meitat i clavem les dents.

Bon profit!

divendres, 11 de maig de 2012

Petit suisse de mango

Sovint se'm queda a la nevera alguna fruita que em mira amb ullets de pena, i quan no en sé què fer-ne se m'acudeixen disbarats com aquest.
El resultat és un petit suisse de gust exòtic original, però recomano acompanyar-lo d'algun cruixent, tot i que pels amants del mango segur que us agradarà.
Bon Divendres!


Ingredients: (4 unitats)
- 1 mango
- 250 gr de mató o formatge de burgos
- 75 gr de sucre
- 1 fulla de gelatina

Primer pelem el mango, en treiem l'os i el triturem fent un puré. Hidratem les fulles de gelatina i escalfem a foc baix el puré de mango dins un cassó. Un cop calent hi afegim la fulla de gelatina i deixem que es desfaci.

Triturem el mató amb el sucre i el puré de mango fins que ens quedi una massa ben fina.
Aboquem el petit suisse en 4 gotets i deixem refredar a la nevera un mínim de 4 hores.

Podem decorar amb uns fruits secs caramel·litzats pel damunt, o acompanyar-lo d'una galeta de mantega.

Bon profit!

dijous, 10 de maig de 2012

Plum-cake de carxofes i pernil

Ja fa temps que tenia pendent fer un cake salat i aquesta recepta que vaig veure a una revista la tenia marcada i ben marcada, però no m'atrevia del tot. Sent el primer que provo haig de dir que em va sorprendre gratament, i estic segura que provaré mil variacions més.

Tot i que porta molts ingredients pot semblar feixuc, però es fa en un moment. Senzill de fer, perfecte per un sopar informal i sobretot pels pròxims dies de calor que ens venen, i amb un gust de carxofes que no decepciona gens.

Ingredients:
- 4 carxofes
- 4 ous
- 200 gr de farina
- 1 sobre de llevadura
- 1 iogurt
- 1/2 got de iogurt d'oli d'oliva
- 50 gr d'olives verdes picades
- 2 talls de pernil dolç tallat a dauets
- 50 gr de formatge ratllat
- sal i pebre

Primer pelem les carxofes i les tallem a làmines ben fines. Les fregim en una paella amb un xic d'oli i les reservem.
En un bol batem els ous i els salpebrem. Afegim el iogurt i l'oli i seguim mesclant.
Per últim incorporem la farina juntament amb la llevadura en dues tandes i barrejem fins que quedi ben integrada.

Per últim afegim les olives picades, el formatge ratllat, el formatge i les carxofes que haurem cuit anteriorment, reservant unes quantes per acabar de decorar el plum-cake.

Aboquem la massa dins el nostre motlle rectangular i per acabar coronem el centre amb les carxofes que haviem reservat.

Enfornem uns 40 min a 180º.

Bon profit!

dimecres, 9 de maig de 2012

Nusos d'Emmental


El pa de formatge mai m'havia acabat de fer el pes, recordo que l'he comprat en més d'una ocasió  i al acabarme'l encara estava buscant el gust del formatge, sense oblidar que el preu no és precisament econcòmic!
Però per trencar amb aquest mite personal de que els pans de formatge no tenen gust de formatge.... vaig provar de fer aquests panets en forma de nus que deixen anar la flaire des del forn fins a l'estòmac! Així que avui us proposo una recepta ideal per fer amb la panificadora, i en un moment tindrem uns panets gustosos i flonjos.

Ingredients: (6-8 unitats)
- 325 ml d'aigua
- 1 cullerada d'oli
- 1 culleradeta de mostassa
- 1 culleradeta de sal marina
- 500 gr de farina blanca
- 1/2 sobre de llevat liofilitzat
- 125 gr de formatge Emmental ratllat
- 1 ou per pintar
- sèsam per decorar

Posem tots els ingredients seguint l'ordre establert dins la panificadora, excepte l'ou i el sèsam.
Iniciem el programa d'amassar i quan hagi acabat treiem la massa i la treballarem al damunt del marbre amb una mica de farina.

Tallem la massa en 6-8 porcions i en fem xurros d'uns 25 cm de llarg. Els enrrotllem tot fent un nus i el reservem al damunt de la safata del forn. Fem el mateix amb les altres porcions, tapem amb un drap els nostres nusos i deixem llevar fins que hagin doblat de volum (1-2 hores).

Pintem cada nus amb ou batut i espolsem sèsam pel damunt. Enfornem a 200º durant uns 15-20 minuts.

Deixem refredar al damunt d'una reixeta i llestos per consumir.

Bon profit!

dilluns, 7 de maig de 2012

Panna cotta de iogurt i melmelada de maduixes


Ultimament no publico gaires receptes, sovint hi ha moments en què un amant de la cuina perd aquella motivació o "xispeta" que el feia frisar cada dia per provar coses noves o seguir amb les tradicionals. Però són punts d'inflexió que com en tot ja tornaràn a sorgir amb força.

I com que no volia descuidar el meu bloc, avui us presento una recepta dolça per variar. Així que aprofitant que recentment he descobert les panna cottes gràcies als nois dels fogons de la bordeta, no me'n he pogut estar d'imaginar-me un postre corrent com un iogurt amb melmelada de maduixes, però amb una ració doble de calci.
En un tres i no res tenim un postre refrescant, digestiu i senzill de fer.

Ingredients: (2 unitats)
- 1 iogurt natural de bona qualitat (important)
- 200 ml de llet sencera
- 75 gr de sucre
- 2 fulles de gelatina
- melmelada de maduixes

Posem les fulles de gelatina dins un bol en aigua perquè s'hidratin.
En un cassó escalfem el iogurt amb el sucre i la llet. Un cop quedi tot ben barrejat hi incorporem les fulles de gelatina i deixem que es desfaci.

Aboquem la nostra panna cotta dins dels gots i deixem refredar a la nevera un mínim de 4 hores.

Un cop hagi passat una bona estona acabem amb un parell de cullerades de melmelada de maduixes pel damunt la panna cotta de iogurt i conservem a la nevera fins el moment de servir.

És important deixar que qualli a la nevera un mínim de 6 hores, així que prepareu-lo amb antel·lació.

Bon profit!

dimecres, 2 de maig de 2012

Quiche d'hortalisses

Com ja sabeu les quiche m'encanten, i quina millor manera de disfrutar d'un bon plat d'hortalisses que d'aquesta manera.
La pasta brisa li dóna un toc genial en aquesta combinació de fruits de l'horta, i a nivell nutricional resulta un sopar perfecte. Com veureu a continuació no he posat les quantitats en grams, trobo que pot variar molt en funció del tamany i sobretot es pot modificar en funció del gust de cadascú.


Ingredients:
- 1 làmina de pasta brisa
- 1 ceba tendra
- 1/4 de pebrot vermell
1/2 pebrot verd
- 1/4 de carbassa violina
- 1/4 de carbassó
-1/4 d'albergínia
- 4 ous
- 140 ml de llet
- 50 gr d'Emmental ratllat
- sal marina, oli i orenga

Posem la massa de pasta brisa al motlle que volguem, en aquest cas vaig aprofitar una paella. La cobrim amb paper del forn i aboquem uns quants llegums secs. Enfornem a 250º uns 10 minuts. Reservem i un cop fred treiem els llegums i el paper del forn.

Tallem les hortalisses ben petites i primer sofregim la ceba. Un cop la veiem transparent i cuita serà el moment d'anar afegint el pebrot verd, el pebrot vermell, l'albergínia, el carbassó i la carbassa. Totes elles respectant uns minuts de cocció entremig. Un cop cuites ho apartem del foc i reservem.

Batem els ous, els salem i seguidament hi afegim la llet. Seguim batent i reservem.

Aboquem les hortalisses dins de la pasta brisa que hem enfornat i pel damunt els ous amb la llet. Acabem tot escampant el formatge ratllat pel damunt.

Enfornem uns 30 minuts a 180º. Si veiem que s'enrrosseix massa de les vores ho tapem amb paper d'alumini i deixem que s'acabi de fer.

Coronem la nostra quiche d'hortalisses amb unes fulles d'orenga fresca, si no la tenim sempre podem agafar de les envasades.

Bon profit!