dimecres, 13 de juny de 2012

Coca brioix de crema i mantega

Els caps de setmana ultimament s'estan convertint en dies de cerca de relax i on el dret de fer el "gos" és un dret bàsic i primordial a casa, sobretot quan parlem dels diumenges calorosos, amb pluja, vent o el que sigui.
Avui us presento una coca feta pel cap de setmana, que tot i demanar varis pasos a fer i haver de treballar els canells a força de bé, us farà gaudir d'uns minuts com si us trobéssiu reposant un diumenge qualsevol.

Vaig veure aquesta recepta al llibre de "Le cordon bleu" de fal mil anys que tenia el meu pare a l'estanteria, i per variar el vaig confiscar per estudiar-lo a fons i encara no li he tornat....
Com que la massa brioix duia uns ingredients que a mi no em feien gaire el pes (massa mantega), vaig versionar a la meva manera la coca i el resultat ha acabat sent magnífic.
Es tracta d'una coca molt i molt esponjosa, gustosa i que vé de gust en qualsevol moment on la panxa ronqui el més mínim.

Ingredients per la massa brioix:
- 3 ous
- 100 gr de mantega
- 50 gr de formatge crema
- 3 cullerades de llet
- 60 gr de sucre
- 1 culleradeta de pasta de vainilla o una beina raspada
- 450 gr de farina
- 7 gr de llevadura liofilitzada

Dins la cubeta de la panificadora introduim tots els ingredients seguint l'ordre establert.

Posem el programa d'amassar i deixem que faci el seu curs. Un cop finalitzat treiem la massa i l'estirem lleugerament amb les mans tot enfarinant el marbre.

Disposem la massa semi estirada dins el nostre motlle rectangular cobert amb paper sulfuritzat i deixem llevar tapada amb un drap un mínim de 2 hores.
Un cop hagi doblat de volum, marquem amb els dits uns solcs com si estiguéssim fent una focàccia i deixem llevar 1 hora més.

Preescalfem el forn a 170º.

Ingredients per la primera cubertura:
- 100 gr de mantega
- 300 ml de crema pastissera
- 1 rovell d'ou

Un cop tinguem la crema pastissera feta i semi-tèbia hi afegim la mantega, el rovell d'ou i remenem. Deixem refredar.

Introduim la crema dins una màniga pastissera amb forat circular, i anem fent diagonals pel damunt de la nostra coca brioix fins que quedi ben coberta.



Ingredients per la segona cobertura:
- 2 rovells d'ou
- 50 gr de sucre
- 2 cullerades d'ametlla mòlta

Dins un bol batem tots els ingredients i sense masses miraments anem escampant la mescla pel damunt de la nostra coca, tenint en compte que cobreixi la major part d'ella.

Enfornem a 170º-180º uns 40 minuts, i justament en el moment en que veiem que se'ns comença a quedar rossa la tapem amb paper d'alumini i deixem que s'acabi de fer.

Ingredients salsa:
- 50 ml de nata líquida
- 2 cullerada de mel

Un cop estigui feta preparem l'acabat de la massa escalfant la nata i deixant que s'hi fongui la mel. Treiem la coca i la pintem amb compte amb l'ajuda d'un pinzell o abocant-la poc a poc.

Deixem que s'acabi de gratinar al forn uns 5 minuts i la treiem. Deixem refredar.


Aquí us deixo un clar exemple del dret consumat dels diumenges amb dues de les joies de la casa, el Mel i la Perla.





























Bon profit!

17 comentaris:

  1. Té una pinta exquisita!! Anotada a la meva llista de receptes pendents per fer! ^^

    ResponElimina
  2. Mareta, quina pinta!! Veus, em sembla que ja tinc la recepta que estava buscant per la coca de Sant Joan... he he. Val, no? Veig que això de fer el gos o el gat ve a ser bo per a tothom... he he. Deliciosa coca! Petonet

    ResponElimina
  3. Que blandita y esponjosita y el sabor... lo mejor.

    Besos.

    ResponElimina
  4. Què esponjosa veig que la teva versió ha funcionat molt bé.

    ResponElimina
  5. Oye, la coca me priva, pero es que vaya dos caritas que acabo de ver!! para comerlos!!
    Ay, yo estoy tuerta hoy, mi Tecla se ha hecho mujer!! cuando el otro día en la pelu canina me decía la chica que le había dejado el pelo más largo en la zona de la vulva, es que flipé "pero tiene vulva?" ;;))
    Pues tenía! ay madre... esto de haber tenido siempre machos...

    ResponElimina
  6. Ostres, quina pinta!!!!
    Tot i que tindré que esperar una temporada a fre-ne...per la dieta...jeje.
    A veure si aguanto!!
    Petonets.

    ResponElimina
  7. uuuyyyy!!!!Quina pintassa nena!!!!!!!!!te una mossegada que no vegis!

    ResponElimina
  8. El Mel i la Perla si que en saben, quina vida!! Jo vull un trosset d'aquesta super coca, la pinta ho diu tot!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  9. Quin parell!!

    Com gaudeixen de la butaca..

    Quina mandra!!!

    ZZZZZZZZZZZZZ

    ResponElimina
  10. Ufff quina coca, no en deixaria ni una engruna amb aquests ingredients ha de ser la bombaaa!! quina felicitat aquests dos, i tan amics...que macos!!! petons

    ResponElimina
  11. que monos els teus petitons!!!!! i la coca brutal!!! es veu molt esponjosa. petonets

    ResponElimina
  12. Aquests animalets son guapíssims, com la coca!

    ResponElimina
  13. Ostres, la Mel i la Perla tenien una tarda de gossos!! Que macos i quina foto més xula.. Ains que no et diré que la coca em sembla bestial.. m'he quedat mirant-los... Petons!

    ResponElimina
  14. Ostres, de fer una coca tan sensacional en diu fer el gos???
    T'ha quedat sensacional!

    ResponElimina
  15. Doy fe que la coca estaba de muerte, la aconsejo para cualquier momento que una quiera disfrutar de algo bueno y a la vez ligero.

    ResponElimina
  16. Las cocas mira que son buenas! tanto saladas como dulces y si son así como esta tan altita y tan esponjosa ya es un peligro que pa que!

    Besitosss

    ResponElimina
  17. Bueno, bueno...jo en dic fer "sofing"...però ve a ser el mateix...i aquesta coca deu estar deliciosa.La veig com un entrenament de cara a la de Sant Joan...Quin tall!

    ResponElimina