divendres, 26 de novembre del 2010

Focàccia sorpresa



Farà 3 anys que durant un estiu vam fer una visita llampec a la ciutat de Logroño. Recordo que mentre esperavem dins un forn de pa tota la gent feia la seva demanda i al final sempre demanaven un tipus de pa que em va cridar l'atenció.
Com ja se sap, si la majoria ho fa un tendeix a tirar per l'opinió pública i així ho vaig fer, vaig demanar dos d'aquells panets tan famosos per treure'm la mala consciència. Només sortir del forn de pa vam clavar queixalada i després vaig entendre perquè eren tan sol·licitats. Un panet amb un xoriçet a dins! qui s'hi pot resistir...

Després de 3 anys se'm va ocórrer fer el mateix amb la focàccia, així que aquí us deixo un experiment que ha triomfat a casa.

Ingredients:
- 1 cullerada d'oli
- 1 culleradeta de sal
- 125 ml d'aigua
- 240 gr de farina
- 1/2 sobre de llevadura seca
- 1 cullerada de romaní sec
- 1 xoriç dels petits

Si tenim panificadora possem tots els ingredients dins la cubeta tot seguint l'ordre indicat, i possem el programa de masses per llevar, o el que correspongui a les masses de pizza.
Si pel cas no tinguéssim panificadora, a part de demanar-la per reis també podem possar tots els ingredients dins un bol, excepte l'aigua i l'oli. Un cop barrejada la farina amb els ingredients secs, hi afegim l'aigua que haurem escalfat previament, i a continuació l'oli.
Amassem enèrgicament amb les mans fins aconseguir una bola lluenta i elàstica. La deixem reposar durant una horeta fins que dobli el volum.

Un cop llevada la massa, la dividim en dos, i amb l'ajuda de farina si fes falta estirem la base tot fent un cercle no gaire gros, que passi uns tres dits de l'amplada de la mà.
Pelem el xoriç i el tallem a rodanxetes, les col·loquem al voltant de tota la massa i després tapem amb l'altra massa que tindrem una mica estirada.

Segellem els costats tot prement els dits i deixem reposar una hora.


Escalfem el forn a 250º a dalt i abaix, i fem uns solcs a la focàccia tot prement una mica el dit. Hi tirem un pessic de sal i un rajolí d'oli i a enfornar durant uns 15 min aproximadament. Fins que veiem que la focàccia ens hagi quedat lleugerament torrada.
La deixem refredar damunt una reixeta.



Bon profit!

11 comentaris:

  1. Uau, quina bona idea, combinar els "bollos preñaos" amb la focaccia... je je je... cuina de fusió que dóna com a resultat el millor de cadascuna.
    Ideal per emportar per dinar quan vas d'excursió, amb un tros d'aquesta focaccia tan bona ja tens l'entrepà ben complet!

    ResponElimina
  2. Ostres, no m'estranya que triomfi a casa... té una pinta genial, venne ganes de clavar la queixalada!

    ResponElimina
  3. Ohhhh.... aquesta focaccia té un aspecte bestial!!!! que bona, amb xoriç!!! l'apunto ja mateix per fer-la!!
    Molts petonets!

    ResponElimina
  4. Amb aquesta combinació dels xoricets deu estar boníssima!!

    ResponElimina
  5. és una foccaccia d'allò més original, en prenc nota :)

    salutacions!

    ResponElimina
  6. Poc s'ho pensen al forn de Logroño que van ser la teva inspiració per fer una cosa tan bona!.

    ResponElimina
  7. Que bé, no haurem d'anar a Logroño, el provarem a casa, ha de ser boníssim!

    ResponElimina
  8. Lo bueno de la blogesfera es que puedes probar RECETAS SIN TENER QUE VIAJAR insitu.Como dice la Gemma ideal para llevarlo a una excursion,todo en uno.
    Adeu
    petons
    Miquel

    ResponElimina
  9. Ja he fet aquesta meravella, de fet havia de ser per sopar però no ens hem pogut resistir a provar-la, ens ha agradat MOLT, gràcies per compartir la recepta!

    ResponElimina
  10. ¡excelente idea! Te la copio, que sé que tendrá muy buena acogida. :)

    ResponElimina
  11. Moltes gràcies guapa! És el millor afalac que puc rebre ;)

    ResponElimina