dimecres, 30 de juny de 2010

Tiramisú d'estiu


El tiramisú és un d'aquells postres que un cop proves no pots parar de repetir-ne. Em penso que ben poca gent no li agrada aquest tipus de postre tan cremós i dolç. Per la gent llaminera és fabulós i a més se'n poden fer adaptacions com aquesta que us proposo.

Un dia se'm va ocórrer que amb una mena de salsa de maduixes havia de quedar bo, i la vaig encertar. Justament ara la cosa va de cireres i vaig pensar en fer el mateix, i no va quedar pas malament!

Ingredients per la salsa de cireres:

- 250 gr de cireres
- 200 gr de sucre

Treiem l'os de les cireres i ho anem reservant dins un bol. Després afegim el sucre i ho deixem reposar tota la nit. Triturem i ja tindrem la salsa.
En cas que us quedi molt aigualit sempre podeu donar un cop d'escalfor perquè quedi amb textura de melmelada.

Ingredients pel tiramissú:

- 200 ml de nata per muntar
- 200 gr de formatge fresc mascarpone
- 3 cullerades de sucre
- melindros
- cireres per decorar

Primer de tot muntem la nata amb el sucre i hi afegim el formatge cremós. Barregem bé la mescla fins que quedi ben voluminós.

Dins del recipient on volguem servir el postre col·loquem els melindros, els mullem amb la salsa de cireres, i hi possem una capa de la mescla anterior. Repetim l'operació i el reservem dins la nevera un mínim de 4 h, i ja el podrem decorar al gust.

Personalment queda molt millor d'un dia per l'altre perquè els sabors s'integren molt millor amb el melindro.

Bon profit!


dilluns, 28 de juny de 2010

Lleuger de poma amb nata al romaní


Durant el cap de setmana que vam passar a Donostia vàrem provar infinitat de petits plaers, i un d'ells em va captivar tant que el vaig haver de copiar al cap de pocs dies. Evidentment no es pot comparar amb el que vaig provar, però a mesura que el vagi repetint...prometo tenir-hi la mà trencada.

Es tractava d'un simple pastís de poma, amb una base de pasta de full i unes llamines de poma col·locades pel damunt i enfornat amb una mica de sucre. Simple i deliciós.

El millor de tot venia amb el descobriment que vaig fer, una nata amb una aroma i gust de romaní que despertava tots els sentits, així que començem!

Ingredients: (per dos pastissets individuals)

- pasta de full
- 1 poma (si són les de Girona millor)
- sucre
- essència de vainilla
- 25 gr de mantega

Primer de tot tallem amb un motlle individual la porció de pasta de full, la punxem i l'enfornem uns 5 min fins que hagi agafat una mica de color. No volem que agafi volum, perquè després acabarà la cocció amb la poma.

Després tallem la poma a llamines i l'anem col·locant pel damunt.

Fonem una mica de mantega i hi afegim una cullerada d'essència de vainilla. Tirem un parell de cullerades pel damunt de la poma i afegim una cullerada de sucre també pel damunt.
Enfornem el pastisset a uns 190º uns 15-20 min, segons com veiem el color de la poma.

Tenir present que s'ha de servir al moment, així que si voleu el podeu reservar a la nevera i simplement enfornar-lo 15 min abans de servir-lo.

Ingredients per la nata al romaní:

- 200 ml de nata per muntar
- 1 cullerada de sucre
- Romaní

Primer de tot agafem uns brots de romaní, extreiem les fulles i les piquem ben petites.
Muntem la nata amb la cullerada de sucre i afegim el romaní. Deixem reposar fins que la necessitem per decorar el plat.

Es serveix tot junt, amb una cullerada de nata al costat i la mescla és espectacular.

Bon profit!

diumenge, 27 de juny de 2010

Coca de cireres



Ingredients:

- 1 fulla de pasta de full
- un dau de mantega
- una cullerada d'essència de vainilla
- 1 ou batut
- unes cireres
- crema catalana

Primer de tot estirem la pasta de full fins que ens quedi rectangular. Emboliquem els extrems i els ajuntem amb una mica d'ou batut. Pintem la massa amb la mantega fossa barrejada amb la cullerada d'essència de vainilla, punxem el centre perquè no ens pugi i ho enfornem fins que la pasta de full hagi quedat doradeta.

Després dispossem la crema catalana pel centre de la nostra coca de pasta de full, i seguidament anem tallant per la meitat les cireres i els hi anem treient l'os. Finalment col·loquem les meitats de cireres pel damunt de la crema i ho guardem a la nevera.

Decorem amb sucre llustre en el moment de servir, i us prometo que és delicioooossa.

Ingredients per la crema catalana: (per mig litre de llet)

- 4 rovells d'ou
- 500 ml de llet
- 175 gr de sucre
- 50 gr de maizena
- 1 branca de canyella i una pell de llimona

Possem a escalfar la llet juntament amb la branca de canyella i la pell de llimona.

Batem els rovells d'ou amb el sucre i ho tirem amb la llet sense deixar de remenar.

Quan comenci a arrencar el bull, hi tirem la maizena prèviament mesclada amb una mica de llet i esperem que s'espessi. I ja la tindrem al punt.




dijous, 24 de juny de 2010

Torradetes amb paté d'escalivada



Aquest tipus de torradeta la vaig veure al programa "100% Vegetal" del canal cocina, el que passa que jo vaig afegir-hi una picada d'anxova per sobre per donar-li el toc de l'autèntica torrada amb escalivada, unicament canviant l'estrucutra del plat.

És tan fàcil com això:

Ingredients:

- 1 albergínia
- 1 pebrot del piquillo
- unes anxoves
- oli
- sal
- pebre

Primer de tot tallem l'albergínia en horitzontal i hi dibuixem uns rombes perquè es faci més ràpid i per tot arreu. La salpebrem i hi possem un raig d'oli.
Cap al forn a 190º uns 40 min aproximadament, fins que veieu que ha canviat de color.

Un cop la tinguem cuita la buidem i la triturem amb un pebrot del piquillo fins que quedi una textura de paté. Ho guardem a la nevera i ja ho podem servir quan volguem.

En aquest cas vaig fer servir pa de sègol, untar la torradeta i afegir per sobre una picada d'anxova i una tireta de pebrot del piquillo.

Podeu fer servir la quantitat d'albergínia que volgueu, simplement afegint un pebrot per cada albergínia de més.

Us haig de dir que té un gust esplèndid, si us agrada l'escalivada us agradarà segur aquest paté.

dimecres, 23 de juny de 2010

Tapes II

No hi podem fer més, les tapes ens vicien i més tornant d'un cap de setmana de Donostia, però francament.... les de casa sempre guanyen molt!

A les nits d'estiu són el millor recurs, i fins i tot va bé per acabar de buidar la nevera de retalls. Aquí us en deixo una petita mostra.


Seitons amb maionesa:

Aquesta pot variar en funció del que es tingui. Es pica a dauets una ceba i es possa damunt la base del pa, i al damunt es col·loquen els seitons. S'acaba amb una cullerada de maionesa cassolana.

Pebrots i picada d'anxova:

Es talla a llamines un all i es reserva dins un bol amb oli perquè agafi gust. Després es possen els alls damunt la base juntament amb l'oli d'all. Hi possem un pebrot del piquillo a llamines pel damunt, i després una anxova previament trinxada ben petitona.


Ou dur, llagostí i tomaquet cherry:

Aquesta va ser un invent d'ultima hora. Es talla l'ou dur en rodanxes i es disposa damunt del pa juntament amb el llagostí. Per últim tallem dos tomàquets cherry i afegim una cullerada de maionesa. S'ha de dir que sobta la mescla amb el tomàquet, però s'ha de provar perquè de tots aquests era el més bo.

Tonyina i llagonstins:

Disposem una capa de tonyina damunt el pa, i hi afegim uns llagostins i oliva verda talladeta.

QUE PASSEU UNA MOLT BONA NIT DE SANT JOAN!

dimarts, 22 de juny de 2010

Magdalenes variades



Ingredients: (16 petites o 8 de grans)

- 100 gr de mantega tova
- 250 gr de sucre
- 275 gr de farina
- 1/2 sobre de llevadura
- 175 ml de nata líquida
- 2 ous
- 100 gr de xocolata en gotes

Primer de tot barrejem la mantega i el sucre fins tenir una mescla esponjosa.
Després hi afegim els ous i la nata líquida, i per últim anem afegint la farina juntament amb mig sobre de llevat per tandes, fins arribar a tenir una barreja homogènia.

Finalment incorporem les gotes de xocolata i ho incorporem dins els motlles.

Enfornem a 190º durant 20-25 min.

Deixem refredar i després ho podem decorar al gust. Jo vaig fer-ne la meitat amb una barreja de xocolata fondant, i l'altre amb un glassejat de llimona.

Ingredients pel glassejat de llimona:

- 150 gr de sucre llustre
- 1-2 cullerades de suc de llimona

Barrejem tot fins aconseguir una barreja consistent i ho deixem reposar. Decorem per sobre i deixem refredar.



dimecres, 16 de juny de 2010

Galetes de xocolata i llimona



He de reconèixer que no sé fer galetes, si alguna cosa se'm resisteix és que em sortin al punt ni molt torrades ni molt toves, o amb la forma perfecta que aquesta ja n'és un altre...

Ja fa dies que em mirava el llibre que em va regalar el meu germà "Chocolate", i unes galetes em cridaven l'atenció fins que ahir m'hi vaig posar sense por.
Només dir que la combinació de la xocolata amb la llimona dolça queda una cosa....fiiiiina fina fina.

Ingredients: (En surten unes 20-30 aprox)

- 175 gr de mantega tova
- 300 gr de sucre
- 1 ou batut
- 300 gr de farina
- 25 gr de xocolata fossa i tèbia
- ratlladura d'una llimona

Primer de tot barregem la mantega amb el sucre fins que tot quedi ben integrat.
Seguidament batem l'ou i l'anem incorporant lentament a la mescla.

Afegim la farina tamissada poc a poc, i quan tinguem una pasta homogènia la dividirem en dos parts.

Una part la mesclarem amb la xocolata negra fossa, i l'altre amb la ratlladura de llimona
Les estirem damunt de paper del forn, i amb compte ajuntem una damunt de l'altre.


Les enrotllem amb l'ajuda del paper, i guardem el rotlle dins de paper film, ho prensem bé i ho guardem a la nevera fins que la massa hagi agafat prou cos.


Anem tallant rodanxes de massa i els hi acabem de donar forma damunt del paper del forn.

Les enfornem per tandes a uns 190º durant 10-12 min.



Amanida de formatge de cabra

Com a plat únic és ideal per aquestes nits d'estiu, ja que és completa i molt refrescant.

Ingredients:

- 3 cabdells
- tomàquets cherry
- pebrot vermell
- ceba tendra
- tonyina
- seitons en vinagre (opcionals)
- espàrrecs
- un tall de formatge de cabra
- una cullerada de melmelada de tomàquet
- oli, vinagre i mel (per la vinagreta)

Primer de tot tallem els cabdells en trossos ben petits. Tallem el pebrot en tires i fem el mateix amb la ceba. I partim per la meitat els tomàquets cherry.

Un cop ho tenim tot ho emplatem. Possem els encenalls de cabdells al fons del plat, i la ceba, el pebrot i el tomàquet als voltants. Afegim els seitons i la tonyina també pel voltant, i fem el mateix amb els espàrrecs (basicament per deixar un cercle al mig per posar al damunt dels cabdells el formatge de cabra).

Seguidament amanirem amb la vinagreta feta previament (mel, vinagre de xerès o de mòdena i oli).

Després posarem el formatge de cabra a la paella i li donarem un cop d'escalfor, volta i volta i ho col·loquem al mig de l'amanida. Li donem un toc al formatge amb una cullerada petita de melmelada de tomàquet i llestos.



dimarts, 15 de juny de 2010

Mousse de xocolata blanca



L'altre dia no sabia què fer de postres, i havent-me sobrat uns retalls de pa de pessic de xocolata vaig pensar que podria fer-ho servir com a base d'alguna mousse.

Vaig trinxar el pa de pessic de xocolata i vaig premer al fons de dos motlles juntament amb una mica de mantega dissolta, i cap a la nevera.

El mousse de xocolata blanca és dolç i bo, però no el recomano a persones que no els agradi molt la xocolata o que no siguin gaire de dolç, perquè francament en certes quantitats pot cansar, però com que a mi no em va cansar pas.... aquí us deixo la recepta.

Ingredients: (per dos motlles individuals)

- 150 gr de xocolata blanca
- 200 ml de nata líquida
- 1 clara d'ou
- 2 cullerades de sucre

Primer de tot muntem la nata líquida i afegim la xocolata blanca prèviament fossa al microones. Seguidament muntem la clara d'ou amb les dues cullerades de sucre. Quan ho tinguem muntat afegim la clara d'ou mica en mica dins la barreja anterior i, ho dispossem dins el motlle sobre la base que haguem fet (en aquest cas pa de pessic de xocolata negra).

Reservem un mínim de 4 hores dins la nevera i podem servir decorant amb ratlladura de xocolata amb llet, o amb qualsevol fruita tallada que lligui pel damunt. Penso que quedaria molt bé un albercoc llaminat però encara no és temporada, llàstima!


dilluns, 14 de juny de 2010

Tapes

Gràcies a la ciutat de Donostia m'he viciat a les tapes de manera rotunda, i aquí en tenim una petitíssima mostra de les moltes que hem arribat a inventar i copiar.

Tapa de boquerons:

- una mica de ceba
- una mica de pebrot (verd o vermell, com vagi millor)
- boquerons en vinagre
- maionesa cassolana
- llesca de pa

Es piquen la ceba i el pebrot en trossos ben petits, i s'amaneix amb una mica d'oli i vinagre i de mentres deixem escalfar les llesques de pa.

S'afegeix la picada sobre la llesca de pa, s'hi possa al damunt un boqueró i una cullerada de maionesa.


Tapa d'ou dur:

- un ou dur
- llagostins
- espàrrec blanc
- oliva verda

Es talla per la meitat l'ou dur i es fa el mateix amb l'espàrrec fent un tall sagital, en horitzontal.

S'afegeix damunt de la meitat d'ou dur l'espàrrec, a sobre el llagostí i per últim l'oliva verda.

Es pot acabar de decorar amb una culleradeta de maionesa cassolana.


Tapa de tonyina i llagostins:

- tonyina
- llagostins
- oliva verda
- llesca de pa

S'escalfa la llesca de pa i després s'hi afegeix al damunt una cullerada de tonyina ben escampada.

A sobre hi possem dos llagostins, i ho decorem amb una oliva tallada a rodanxes.


Es ben bé que les tapes són aptes per qualsevol tipus d'imaginació, mentre els ingredients lliguin se'n poden inventar i fer mils. Sempre us sortiran bones, n'estic segura.



dijous, 10 de juny de 2010

Coulant de xocolata




Ingredients (4 coulants mitjans):

- 125 gr de xocolata
- 25 gr de mantega
- 1 rovell d'ou
- 25 gr de sucre
- 15 gr de farina
- 3 clares d'ou

Primer de tot possem a fondre la xocolata al bany maria. Cal dir que podeu triar-la negra del 70% o bé barrejar-la amb xocolata amb llet perquè no sigui tan forta. La de Nestlé postres crec que ja és suficientment negra al gust de tothom.

Un cop fossa, ja fóra del foc s'hi afegeix la mantega i el rovell d'ou i es barreja.

En un recipient muntarem les clares a punt de neu i hi possarem el sucre.

Barrejem amb compte les clares amb la mescla de xocolata poc a poc, i afegim la farina també.

Finalment només haurem d'omplir els motlles prèviament untats amb una mica de mantega.

Es couen uns 8 min a 220º, i surten..... de mort!





NOTA: Es poden congelar i es fa servir el mateix sistema per coure'ls quan desitjem, no cal descongelar.

També és opcional omplir els motlles a la meitat i afegir unes gotes de xocolata blanca, i tornar-los a omplir una mica més amb la massa del coulant. El resultat és sorprenent!

dimarts, 8 de juny de 2010

Crema d'espàrrecs amb cruixent de pernil



L'espàrrec és un aliment bo en tots els sentits.
- Baix en calories 23kcal per 100gr.
- Bo per la retenció de líquids.
- Amb propietats que ens mantenen el rejuveniment de la pell per més temps.
- Ric en fibra.
- Ric en betacarotè com passa amb les pastanagues i els espinacs, el qual és un precursor anticancerígen.

Entre mooooltes altres propietats nutricionals, suposo que ha quedat clar que és un aliment imprescindible en la nostra dieta, i amb el que podem enrriquir molts plats com acompanyament, però en aquest cas ha estat protagonista d'una crema.

Ingredients per la crema d'espàrrecs (2 persones):

- 1 manat d'espàrrecs
- 1 patata petita
- Mitja ceba
- Aigua
- Sal, oli i pebre blanc.

Tallem la ceba a dauets i la possem a sofregir dins una olla amb oli. Afegim els espàrrecs tallats a trossos i seguidament la patata.

Afegim sal i deixem sofregir uns 5 min. Després ho cobrim amb aigua i deixem bullir uns 20 min.

Ho triturem i ho passem pel colador xinès, ho condimentem al gust amb pebre blanc i si ho voleu amb un rajolí de llet, depenent del vostre gust.

Ho podeu completar afegint uns encenalls de pernil, unes puntes d'espàrrec, i un cruixent de pernil fets previament.



diumenge, 6 de juny de 2010

Pastís Sant Marc o Massini




Després de tan insistir l'altre dia vaig provar de fer aquest pastís.

Ingredients pel pa de pessic:

- 1 mesura de llet (got petit, o mida de iogurt)
- 2 mesures de sucre
- 3 mesures de farina
- 1 sobre de llevadura
- mitja mesura d'oli d'oliva
- 4 ous

Primer de tot separem els rovells de les clares, i en un bol barrejem els rovells i el sucre, i anem afegint els altres ingredients. Quan estigui ben mesclat, muntem les clares a punt de neu i ho afegim a la massa.

Ho intoduim al forn preescalfat a 170º uns 35-40 min, fins que estigui fet.

Per la nata:

- 150 ml de nata líquida per muntar
- 2 cullerades de sucre

Per la trufa:

- 150 ml de nata líquida
- 150 gr de xocolata amb llet

Escalfem la nata líquida, hi afegim els trossos de xocolata i ho apartem del foc. Un cop dissolt ho reservem a la nevera, i al cap d'unes hores ho muntarem.

Per la iema:

- 3 ous
- el mateix pes en sucre
- 90 ml d'aigua
- 15 gr de maizena

Aquesta és la millor manera de fer iema, vaig extreure la recepta de "blogs.cuina.cat/lacuinadecasa" on s'explica molt bé i a més surt boníssima. Es baten els ous i s'afegeix l'aigua. Es passa per un colador i s'hi afegeix el sucre i la maizena prèviament mesclats. S'escalfa fins que agafi consistència i es reserva.

En aquest cas volia cremar la iema però com que no sóc tan professional i em falta el bufador, vaig fer-ho amb el típic de la crema catalana. Es pot decorar com vulgueu, de vegades improvitzar no falla mai.

dimecres, 2 de juny de 2010

Pit de pollastre farcit


Ingredients pel pit de pollastre:

- 1 pit de pollastre
- 5 fulles d'espinacs
- 2 talls de formatge
- Sal i pebre
- oli

Primer de tot netegem el pollastre, li treiem la pell i els ossos. L'obrim per la meitat i el salpebrem.

Després el col·loquem sobre paper film, i hi possem els talls de formatge (Jo vaig optar per l'emmental), i seguidament les fulles d'espinacs a sobre.


Enrrotllem el pit de pollastre amb l'ajuda del paper film i li donem forma de cilindre. Ho acabem girant les puntes com si fós un caramel i ho guardem a la nevera mínim 4 hores.


Finalment ho possem a coure al forn amb un raig d'oli, i en 10 minuts amb el forn calent ja la tindrem a punt. També es pot coure a la paella amb un arrebossat d'ou i farina, però sincerament jo no ho vaig fer perquè em vaig quedar sense farina.

Ho podem acompanyar d'una salsa de xampinyons que lliga molt amb el pollastre.

Ingredients per la salsa de xampinyons:

- 100 gr de xampinyons llaminats
- 3 escalonyes o mitja ceba petita
- sal i pebre
- alfàbrega
- 200 ml de nata líquida

Possem a sofregir les escalonyes, i hi afegim els xampinyons. Salpebrem i hi tirem un toc d'alfàbrega seca. Afegim la nata líquida i deixem que redueixi uns 10 min, i ja la tindrem a punt per servir.

NOTA: Aquest pit de pollastre també queda molt bé farcit d'espàrrecs verds i formatge.