dilluns, 29 de novembre de 2010

Pastís mousse de pinya



Després de fer els muffins de pinya em quedava una bona quantitat de pinya en conserva, així que em vaig disposar a solucionar el problema.
Ens surt una mousse molt lleugera, fresqueta, senzillíssima de fer i sobretot resulta un postre "exòtic" per dir-ho d'alguna manera.

Ingredients:

Base de galeta:
- 12 galetes maria aprox
- 50 gr de mantega

Triturem les galetes i escalfem la mantega al microones. Barrejem la mantega amb la farina de galeta i ho disposem a la base del motlle del pastís tot aplanant la superfície. (Recordeu haver possat un paper sulfuritzat a la base abans de començar).
Reservem el motlle dins la nevera.

Per la mousse de pinya:
- 200 ml de nata per muntar
- 300 ml de pinya triturada
- 75 gr de sucre
- 1 sobre de gelatina en pols o 5 fulles de gelatina
- 100 ml de llet

Primer de tot triturem la pinya en conserva fins obtenir la quantitat indicada (250-300 ml aprox). Muntem la nata juntament amb el sucre, després incorporem la pinya i ho mesclem
Escalfem la llet i aboquem la gelatina en pols, barregem bé i ho incorporem dins la mousse de pinya. O pel contrari si tenim fulles de gelatina les remullem en aigua i les incoporem dins la llet calenta.

Disposem la nostra mousse dins el motlle que teniem a la nevera i ho reservem dins el congelador.

Gelatina de pinya:
- suc de pinya
- mig sobre de gelatina en pols

Amb el suc que ens ha quedat de la pinya en conserva el podem aprofitar per fer una gelatina pel damunt de la mousse, que amb uns talls de pinya pot acabar de decorar el nostre pastís d'allò més bé.
A gust del consumidor podem fer més o menys gelatina, de manera que farem servir la quantitat de suc desitjada. Colem el suc i l'escalfem lleugerament, n'apartem una mica per poder-hi dissoldre la gelatina en pols i acabem ajuntant les dues mescles.

Col·loquem la gelatina damunt de la mousse i reservem dins la nevera un mínim de 4 hores.



Bon profit!

divendres, 26 de novembre de 2010

Focàccia sorpresa



Farà 3 anys que durant un estiu vam fer una visita llampec a la ciutat de Logroño. Recordo que mentre esperavem dins un forn de pa tota la gent feia la seva demanda i al final sempre demanaven un tipus de pa que em va cridar l'atenció.
Com ja se sap, si la majoria ho fa un tendeix a tirar per l'opinió pública i així ho vaig fer, vaig demanar dos d'aquells panets tan famosos per treure'm la mala consciència. Només sortir del forn de pa vam clavar queixalada i després vaig entendre perquè eren tan sol·licitats. Un panet amb un xoriçet a dins! qui s'hi pot resistir...

Després de 3 anys se'm va ocórrer fer el mateix amb la focàccia, així que aquí us deixo un experiment que ha triomfat a casa.

Ingredients:
- 1 cullerada d'oli
- 1 culleradeta de sal
- 125 ml d'aigua
- 240 gr de farina
- 1/2 sobre de llevadura seca
- 1 cullerada de romaní sec
- 1 xoriç dels petits

Si tenim panificadora possem tots els ingredients dins la cubeta tot seguint l'ordre indicat, i possem el programa de masses per llevar, o el que correspongui a les masses de pizza.
Si pel cas no tinguéssim panificadora, a part de demanar-la per reis també podem possar tots els ingredients dins un bol, excepte l'aigua i l'oli. Un cop barrejada la farina amb els ingredients secs, hi afegim l'aigua que haurem escalfat previament, i a continuació l'oli.
Amassem enèrgicament amb les mans fins aconseguir una bola lluenta i elàstica. La deixem reposar durant una horeta fins que dobli el volum.

Un cop llevada la massa, la dividim en dos, i amb l'ajuda de farina si fes falta estirem la base tot fent un cercle no gaire gros, que passi uns tres dits de l'amplada de la mà.
Pelem el xoriç i el tallem a rodanxetes, les col·loquem al voltant de tota la massa i després tapem amb l'altra massa que tindrem una mica estirada.

Segellem els costats tot prement els dits i deixem reposar una hora.


Escalfem el forn a 250º a dalt i abaix, i fem uns solcs a la focàccia tot prement una mica el dit. Hi tirem un pessic de sal i un rajolí d'oli i a enfornar durant uns 15 min aproximadament. Fins que veiem que la focàccia ens hagi quedat lleugerament torrada.
La deixem refredar damunt una reixeta.



Bon profit!

dijous, 25 de novembre de 2010

Muffins de pinya i coco



Aquesta recepta l'he extreta del famós llibre de "Muffins" que em va deixar la meva amiga Diana. Com us vaig comentar fa temps, hi ha mil i una receptes de muffins, i després de molts dies de reflexió vaig optar per uns muffins afruitats i sobretot curiosos. De pinya? sí sí... de pinya...

L'únic inconveninent és que sempre trobes algún amant de la pinya que odia amb passió el coco, en aquest cas optem per no oferir-lo o directament suprimim algún dels ingredients, però s'ha de reconèixer quela pinya i el coco sempre van agafadets de la mà.

Ingredients:
- 250 gr de farina
- 50 gr de coco ratllat
- 175 gr de pinya en conserva
- 150 gr de sucre
- 200 gr de iogurt
- 1 sobre de llevadura
- 80 ml d'oli
- 1 ou



Primer de tot tallem la pinya a trossos petits i la remullem amb dos cullerades del seu propi suc.

Barregem en un bol la farina, el coco i la llevadura.
En un altre bol batem l'ou, incorporem el sucre, el iogurt, l'oli i la pinya tallada a trossets. Barregem bé i després afegim la mescla d'ingredients secs, és a dir la farina, coco i llevadura.

Repartim la massa en els motlles que vulguem, en aquest cas vaig fer 6 super muffins, però ens en sortirien 8 de mitjanets o 10 petits. Cal tenir en compte que el meu concepte de mides no equival a l'universal, ja que a casa estem acostumats a les dosis generoses.

Enfornem durant 20-25 min a 180º previament escalfat.


Ens surten uns muffins esponjosos, gustosos i sobretot diferents.
Bon profit!

dimecres, 24 de novembre de 2010

Pastís de tonyina



Ingredients: (per 2 persones)

- 400 gr de tonyina fresca sense espines
- una ceba petita
- mig pebrot vermell
- 4 tomàquets
- 3 patates mitjanes
- 25 gr de mantega
- 50 gr de formatge emmental ratllat
- oli
- sal, sucre i pebre blanca

Primer de tot possem a sofregir dins una paella amb oli la ceba tallada en dauets petits. Un cop daurada afegim el pebrot tallat també a daus petits. I seguidament els tomàquets pelats i tallats en trossos petits. Hi afegim un pessic de sal i de sucre i deixem que vagi sofregint a foc baix.

A part possem a bullir les 3 patates un cop pelades i tallades en quarts. Un cop estiguin toves les treiem del foc i les aixafem o passem per un passa purés. Anem tirant aigua de les propies patates fins que ens quedi un puré armoniós i gens consistent. Ho tornem a possar al foc amb la mantega, el formatge, una mica de pebre blanca i de sal. Retirem un cop s'hagi desfet el formatge i la mantega.

Ara agafem una safata i fem un llit amb el sofregit que teniem abans.



En una altra paella marquem els daus o porcions individuals de tonyina (com preferiu), i els col·loquem al damunt del sofregit.



Per últim tapem la tonyina amb el puré de patata que teniem reservat i l'estenem per tota la safata.



Enfornem a 190º amb el foc de dalt i d'abaix fins que veiem que el puré se'ns gratina. O sinó podem deixar-lo preparat a la nevera fins el moment de coure al forn.
És un plat lleuger i diferent. Si us apassiona la tonyina us encantarà.
Bon profit!

diumenge, 21 de novembre de 2010

Mousse de castanyes i turró



Aquesta és una proposta lleugera i que ens anticipa una mica als futurs postres nadalencs.

Ingredients: (per 4 persones)

- 200 ml de nata per muntar
- 150 ml de gelat de turró
- 2 cullerades de puré de castanyes
- 1 sobre de gelatina en pols
- 150 ml de llet

Primer fem el mousse de castanyes. Barregem el puré de castanyes amb 100 ml de nata líquida i ho muntem amb unes varilles. Escalfem 75 ml de llet i seguidament hi incorporem la meitat del sobre de gelatina. Ho barregem amb el mousse de castanyes.
Hi possem un dit de mousse a cada copa i ho reservem a la nevera.

Ara fem el mousse de turró, tenint en compte que hem deixat el gelat a fóra perquè es desglaçi.
Muntem amb unes varilles el gelat amb la nata líquida. Escalfem la resta de llet i mesclem amb la gelatina en pols. Ho incorporem al mousse de turró i ho aboquem a les copes.
Reservem a la nevera fins el moment de servir.

En aquest cas podeu fer un cruixent d'ametlles per decorar. Piquem un grapat d'ametlles torrades i ho possem dins un cassó amb 4 cullerades de sucre i 4 cullerades d'aigua. Escalfem fins fer un carmel i possem 4 cullerades de carmel d'ametlla al damunt de paper sulfuritzat, ho aplastem amb l'ajuda de paper sulfuritzat i deixem refredar.



Bon profit!

Raviolis amb beixamel




No és una gran novetat aquesta recepta, ni tampoc és molt difícil de fer. Per mi em dóna records i ja feia temps que enyorava aquests raviolis amb beixamel i gratinadets al forn que em feia la meva mare.

Són senzills i no van acompanyats d'una típica salsa de tomàquet. La justa beixamel els dóna cremositat i el gratinat de formatge pot enamorar encara més.


Ingredients:

- Raviolis (en aquest cas eren de ceps i comprats)
- Beixamel
- formatge parmessà


Per fer la beixamel us indicaré les mides a ull. Escalfem la llet fins omplir mitja paella, afegim una cullerada grossa de farina, un rajolí d'oli, un xic de sal i un xic de nou muscada. Anem barrejant amb una cullera de fusta i a foc baix fins que la farina s'hagi dissolt.
No deixem de remenar, fins aconseguir que espesseixi.


Ara possem a bullir els raviolis i un cop estiguin els escorrem.
Els col·loquem dins una safata, possem una mica de beixamel pel damunt i un polsim de parmessà.


Gratinem 10-15 min, fins que la gana apreti i ja els podem treure del forn.


Bon profit!

dissabte, 20 de novembre de 2010

Pastís de xocolata i taronja



Aquest és un pastís molt gustós, sobretot per la combinació de taronja i xocolata que sempre triomfa, com la coca-cola...
No us guieu per l'aspecte perquè no li fa justícia, només llegiu els ingredients i imagineu-vos un bocinet de pastís fonent-se a la boca.

Ingredients pel pa de pessic de taronja:
- 150 gr de farina
- 1 sobre de llevadura
- 175 gr de sucre
- 150 gr de mantega
- 3 ous
- ratlladura i suc d'una taronja
- 25 gr de xocolata negra amb taronja (tipus lindt)

En primer lloc possem a escalfar al bany maria la xocolata amb la mantega. Un cop dissolt ho retirem i afegim el suc d'una taronja. Barregem i reservem.

En un altre bol mesclem els ous i el sucre fins que doblin de volum. En un altre bol mesclem la farina amb la llevadura i la ratlladura de taronja.

Mesclem la xocolata que teniem reservada amb els ous, i seguidament incorporem la farina amb compte que no se'ns facin grumolls. Barregem bé i enfornem a 180 º durant uns 35 min, fins que al punxar amb un punxó aquest sorti net.

Ingredients per la crema de xocolata:
- 75 gr de xocolata negra amb taronja confitada (tipus lindt)
- 75 gr de xocolata amb llet
- 3 ous
- 100 gr de sucre
- 150 gr de mantega

Escalfem la xocolata amb la mantega al bany maria. Un cop dissolt anem afegint els rovells d'ou d'un en un. Retirem del foc.
Muntem les clares d'ou amb el sucre, i anem incorporant-les a la barreja de xocolata sense mesclar, amb compte que no se'ns baixi.

Per muntar el pastís només em de tallar-lo en les capes que volguem, tot depen del tipus de motlle que hem utilitzat.
Anem intercalant una capa de pa de pessic i de crema al damunt, fins acabar amb la última capa de pa de pessic. En aquest cas vaig decorar una meitat amb cacau en pols i l'altre amb sucre llustre però s'accepten moltes variants, com melmelada de taronja, xocolata negra....


Bon profit!

diumenge, 14 de novembre de 2010

Pa de tomàquet



Una vegada vaig provar el pa de tomàquet i des d'aquell dia que he intentat imitar-lo.
Aquest és un pa amb un gust molt fí, molt esponjós i de crosta fina i superficial.
Ideal per acompanyar embotits i formatge en un dia diferent.



Ingredients:

- 1 cullerada d'oli
- 245 ml d'aigua
- 1 culleradeta de sal
- 1 cullerada de sucre
- 455 gr de farina
- 1 culleradeta de llevadura seca
- 1 cullerada d'orenga
- 150 gr de tomàquet dessecat en conserva

Possem tots els ingredients dins la cubeta de la panificadora, excepte l'orenga i el tomàquet.
Possem el programa de pa bàsic perquè vagi amssant i al cap d'uns minuts afegim l'orenga i el tomàquet tallat a rodanxes.

Un cop estigui amassat el treiem de la cubeta i l'amassem a mà amb l'ajuda d'una mica de farina. En podem fer 4 panets grans o 8 de petits.
Deixem reposar sobre la safata i tapats amb un drap durant 1 hora.

Un cop hagin llevat enfornem amb el forn preescalfat a 250º, durant aproximadament 15 minuts.



Bon profit!

dissabte, 13 de novembre de 2010

Pastís de cervessa Guinness



Els que tenen blog o acostumen a visitar blogs de cuina segurament han vist mil i una vegades aquest tipus de pastís. Jo el vaig veure per última vegada a " Ma petite boulangerie" i em va convencer del tot.
Sé que sobta el nom i l'ingredient principal, però el gust és extraordinari, diferent i amb la combinació del frosting de formatge és per plorar de l'emoció.


Ingredients: (pel pastís)
- 250 ml de cervessa Guinness
- 250 gr de mantega
- 250 gr de farina
- 400 gr de sucre
- 2 ous
- 1 culleradeta de vainilla líquida
- 1 sobre de llevadura (o 2 culleradetes de bicarbonat)
- 75 gr de cacau pur (tipus valor)
- 140 ml de nata líquida.

En primer lloc preescalfem el forn a 180º.

Ara possem a escalfar la cervessa sense que arribi a arrencar el bull, i seguidament afegim la mantega i esperem que es dissolgui. Reservem.

Barregem dins un bol la farina, el sucre, el cacau i la llevadura.

En un altre bol barregem els ous, la nata líquida i la vainilla líquida amb unes barilles. Seguidament afegim la mescla anterior de cervessa dins els ingredients líquids.

Finalment mesclem els ingredients líquids amb els sòlids fins aconseguir una massa homogènia i sense cap grumoll. Afegim la massa dins el motlle i enfornem durant uns 50 min fins que al punxar amb un puxó, aquest surti net.

Deixem refredar el pastís.


Ingredients: (pel frosting)
- 300 gr de formatge cremós
- 360 ml de nata líquida
- 150 gr de sucre llustre

Barregem el formatge amb el sucre fins que quedi ben integrat. Muntem la nata amb unes varilles i seguidament hi agefim el formatge. Muntem fins aconseguir una crema uniforme.

En aquest cas vaig desenmotllar el pastís i un cop col·locat al plat de decoració li vaig tornar a posar el motlle (només la part del voltant), després hi vaig abocar la crema de formatge pel damunt i vaig allisar la superfície. Tanquem el motlle i reservem dins la nevera perquè qualli.
D'aquesta manera al desenmotllar ens quedarà la forma perfecta i acabarà simulant un veritable got de cervessa Guinness.



Animeu-vos a provar-lo, i si dubteu no digueu que mai el fareu perquè acabareu caient.

Bon profit!

dimecres, 3 de novembre de 2010

Mini calzones



Aquesta és d'aquelles receptes on tens pensat fer una cosa des del principi i te n'acaba sortint una altra. En primer lloc tenia la intenció de fer uns "raviolis de pizza" que vaig veure a "directoalpaladar.com", però com que no tinc eines per fer raviolis, tampoc tinc talla pastes quadrats i com que les cullerades de farcit eren generoses com sempre se m'ha ensenyat a casa... al final el resultat acaba sent un bunyol que rep el nom de calzone, per dir-ho d'alguna manera...

Tot i el nyap final s'ha de dir que eren boníssims, perfectes per aperitiu o per fer un sopar més entretingut.

Ingredients: (per 10 mini calzones)

Per la massa:
- 1 cullerada d'oli
- 120 ml d'aigua
- 1 culleradeta de sal
- 240 gr de farina
- 1 culleradeta de llevadura seca

Si tenim panificadora afegim els ingredients seguint l'ordre indicat i possem el programa per pizza.
Si no tenim panificadora barregem els ingredients i amassem fins que ens quedi una bola elàstica i llisa. Deixem reposar dins un bol i tapem una horeta fins que llevi.

Pel farcit:
- 4 cullerades de tomàquet sofregit
- 2 cullerades de mozzarella
- pernil dolç a trossos
- sobrassada esmicolada
- orenga

Per fer el farcit simplement haurem de dividir els ingredients en dos plats diferents. En aquest cas vaig fer unes calzone de sobrassada i l'altre meitat de pizza margarita.
Possem dos cullerades de sofregit, una de mozzarella i una mica d'orenga en cada plat i el pernil dolç en un, i la sobrassada en l'altre. Ho barregem bé i ja els tindrem llestos.

Ara estirem la massa ben fina i en una meitat hi col·loquem 5 cullerades amb cada un dels farcits, tot deixant un bon espai entre ells.
Tapem amb l'altra meitat i tallem les porcions. Tot seguit segellem les bandes tot fent un remolí amb els dits, tal i com si féssim una empanada o una calzone gegant.



Deixem reposar i enfornem amb el forn prèviament escalfat a 250º durant uns 10 min, fins que veiem que queden daurats.

Bon profit!

dilluns, 1 de novembre de 2010

"Rajola de xocolata" de mousse de xocolata i marrons glacé



Altra vegada la meva amiga Diana em va deixar un dels seus llibres de postres amb nous reptes preciosos i amb molt bona pinta. Només veure la foto vaig saber que l'havia de fer en aquell mateix moment, així que aprofitant la castanyada vaig tenir l'excusa per fer un postre tot combinant mousse de xocolata i mousse de marrons glacé.

Ingredients pel pa de pessic genovès:
- 5 ous
- 125 gr de sucre
- 30 gr de cacau tipus valor
- 125 gr de farina

Preescalfem el forn a 210º. Mesclem els ous i el sucre amb unes varilles fins que doblin el volum. Afegim la farina i el cacau i mesclem.
Possem la massa al damunt d'una safata coberta amb paper sulfuritzat i l'estenem
Enfornem durant 5 min a 210º i després 4 min a 150º. El treiem i el deixem refredar.

Ingredients per la mousse de xocolata:
- 150 gr de xocolata amb llet
- 200 ml de nata líquida
- 25 gr de mantega

Això ho podem fer la nit abans.
Possem a escalfar la nata líquida i quan entri en ebullició hi afegim la xocolata i la mantega tallades a trossos petits. Deixem reposar 1 min i barregem fins que quedi tot ben desfet i integrat. Ho reservem a la nevera durant tota la nit i al dia següent muntem la nostra mousse amb l'ajuda d'unes varilles.

Ingredients per la mousse de marrons glacé:
- 300 gr de crema de marrons glacé (crema de castanyes en almíbar)
- 200 ml de nata líquida
- 25 gr de mantega

Això també ho podem fer en vigília.
Escalfem la nata líquida i posteriorment afegim la crema i la mantega. Ho mesclem i ho reservem a la nevera. Al dia següent ho muntem amb les varilles i en el cas que costi muntar-se, jo haig de confessar que vaig afegir un sobre de gelatina dissolta amb llet calenta. Queda igual de bo i les textures no canvien gens. És un petit "truquillu".

Muntatge:

Fem 3 rectangles de la mateixa mida que el nostre motlle rectangular. Si veiem que ens ha pujat massa els partim amb compte per la meitat.
Cobrim amb paper sulfuritzat el nostre motlle i dispossem el primer rectangle a la base. El remullem amb una mica d'almibar que tindrem fet a base d'aigua, sucre i algún vi de xerès o moscatell.
Col·loquem la mousse de marrons glacé al damunt i l'estenem. Reservem una estoneta al congelador perquè solidifiqui.
Després col·loquem un altre rectangle, remullem amb l'amíbar i posteriorment afegim la mousse de xocolata. Tapem amb l'atre rectangle, remullem i reservem al congelador.

Finalment fem una cobertura de xocolata. En aquest cas vaig fer servir:
- 200 ml de nata líquida
- 25 gr de mantega
- 150 gr de xocolata negra

Duem a ebullició la nata líquida i desrés afegim la xocolata i la mantega en trossos petits. Barregem i deixem que refredi.
Al cap d'1 hora de tenir-lo al congelador desenmotllem el pastís i el col·loquem amb compte al damunt d'una reixeta, aboquem la cobertura de xocolata i finalment anem dibuixant quadrats a mode de "rajola de xocolata".
Reservem la "rajola de xocolata" dins la nevera durant 3 hores aproximadament.


És un postre laboriós, però no és gens difícil. Si teniu ganes de dedicar una estoneta a la cuina en sortireu satisfets perquè el resultat és vistós i sobretot molt fí.

Amb aquesta recepta participo al HMC d'aquest mes dedicat a les castanyes:
hemc #48 - castañas

Bon profit!